شناسهٔ خبر: 48385582 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

اخبـــــار

صاحب‌خبر -
تهران رتبه نخست شاخص توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات را کسب کرد

بر اساس اعلام معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات، آخرین وضعیت شاخص توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات (IDI) در کشور اعلام شد که بر اساس آن میانگین شاخص (IDI) در کل کشور برابر 7.06 است.  به گزارش« ایران» معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات در گزارشی آخرین وضعیت شاخص توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات(IDI)  را در سال 99  منتشر کرد. آخرین گزارش بین‌المللی این شاخص در سال 2017 منتشر شده و اتحادیه جهانی مخابرات ویرایش جدیدی برای این شاخص ارائه کرده که تاکنون بر اساس این الگوی جدید محاسبه‌ای صورت نگرفته است. همچنین در ایران ،سازمان فناوری اطلاعات ایران با بومی‌سازی شاخص فوق، وضعیت استان‌های کشور درشاخص IDI را به‌عنوان معیاری جهت سنجش سطح ارتباطات و فناوری اطلاعات به‌منظور تسهیل فرایند برنامه‌ریزی و سیاست‏گذاری مناسب و جامع محاسبه و رتبه‌بندی کرده است.اطلاعات حاصله در درگاه جامعه اطلاعاتی ایران به آدرس mis.ito.gov.ir منتشر می شود و در دسترس عموم قرار می‌گیرد. بر اساس محاسبات انجام شده درپایان سال 99 استان تهران با دارا بودن مقدار 8.18 رتبه اول شاخص IDI را در بین استان‌های کشور به خود اختصاص داده است و پس از آن استان‌های سمنان، یزد و البرز به ترتیب با امتیازهای 7.82، 7.77 و 7.69 در رتبه‌های بعدی قرار دارند.استان‌های لرستان، آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان به ترتیب با امتیاز 6.16، 6.21 و 5.28 در  رتبه‌های آخرقرار دارند. میانگین شاخص در کل کشور برابر 7.06 است.

ماجرای حملات سایبری به وزارت راه و شهرسازی و راه‌آهن چه بود؟

کم توجهی به الزامات امنیتی ابلاغ شده از قبیل طرح امن‌سازی زیرساخت‌های حیاتی در قبال حملات سایبری و هشدارهای مرکز مدیریت راهبردی افتا، علت اصلی بروز حملات سایبری جمعه و شنبه گذشته به وزارت راه و شهرسازی و شرکت راه‌آهن بوده است.
به گزارش «ایران»، مرکز مدیریت راهبردی امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات ریاست جمهوری (افتا) در پی حملات سایبری که هفته گذشته رخ داده است، کم توجهی و ساده‌انگاری را دلیل اصلی وقوع این حملات اعلام کرده است.  کارشناسان مرکز مدیریت راهبردی افتا اعلام کردند: عملکرد ضعیف برخی دستگاه‌های دارای زیرساخت‌های حیاتی در اجرای الزامات امنیتی ابلاغ شده و کم توجهی به هشدارهای افتا، آنها را در برابر حملات سایبری، کم‌دفاع و یا سیستم امنیت سایبری آنان را سست می‌کند و دو حمله اخیر نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. به عقیده کارشناسان افتا، این بی‌توجهی‌ها موجب شده است تا برخی سازمان‌ها، اینترنت و اینترانت را همچنان با هم و در یک سیستم استفاده کنند، بر دسترسی‌های از راه دور خود کنترل مناسبی نداشته باشند و آسیب پذیری‌های اعلام شده را بموقع به‌روزرسانی نکنند. کارشناسان امنیت سایبری افتا یادآور شدند: نتایج بررسی‌های کارشناسان امنیت سایبری افتا نشان می‌دهد که مهاجمان توانسته‌اند به برخی از مدیریت سیستم‌ها، دسترسی یافته و موجب اختلال در عملکرد عادی آنها شوند. به‌گفته این کارشناسان، نفوذ به سامانه‌های وزارت راه و شهرسازی و شرکت راه‌آهن، حداقل یک ماه قبل از مشخص شدن حمله سایبری، رخ داده است و مهاجمان از هفته دوم تیرماه برنامه حمله سایبری و ابزارهای خود را کاملاً آماده کرده بودند و اطلاعات خارج شده از اعلامیه حمله سایبری، گواه آن است که هکران آن را، حدود 7 روز قبل از حادثه سایبری آماده کرده‌اند. بر اساس نظر کارشناسان افتا، مهاجمان سایبری در هر دو حمله سایبری، تنظیمات لود شدن سیستم‌ها و کلمات عبور کاربران را یا حذف و یا تغییر داده بودند، سیستم قربانی را قفل، برای خود دسترسی مدیرسیستم(Admin) ایجاد و حالت بازیابی را در برخی سیستم‌ها غیرفعال کرده بودند. بررسی کارشناسان امنیت سایبری افتا نشان می‌دهد که به‌دلیل زمان بر بودن تخریب دیتاها، مهاجمان به تخریب برخی از ساختارهای دیتا بسنده کرده‌اند.