به گزاش خبرنگار اقتصادی ایلنا، محسن طرزطلب در نشست خبری در جمع خبرنگاران با اشاره به درخواست صنایع پرمصرف فولادی ، معدنی و فلزی جهت احداث نیروگاه خود مصرف اظهار داشت: در این خصوص جلساتی با حضور مسئولان این صنایع و وزارت صمت برگزار شد طبق درخواست این صنایع 13 پروژه در 12 استان اجرایی میشود که از این مسیر 10 هزار و 536 مگاوات نیروگاه آماده سرمایهگذاری خواهد بود.
وی تصریح کرد: این پروژهها توسط فولاد مبارکه به میزان 1500 مگاوات آلومینیوم المهدی 500 مگاوات، صنایع مس 800 مگاوات، فاز 2 چادر ملو هزار مگاوات، فاز 2 گل گهر 1300 مگاوات آلومینیوم جنوب 500 مگاوات ، آلومینیوم ایلام 500 مگاوات، آلومینیوم ایران 140 مگاوات، خط انتقال آب از خلیخ فارس هزار مگاوات، توسعه معادن و فلزات 796 مگاوات فولاد خوزستان 500 مگاوات، ایمیدرو 500 مگاوات است که در استانهای اصفهان، هرمزگان، یزد، کرمان، فارس، مرکزی، خراسان شمالی و جنوبی، سمنان، آذربایجان شرقی، بوشهر و منطقه ویژه فارسیان به اجرا خواهد رسید.
مدیر عامل شرکت برق حرارتی گفت: ما موافقتنامه اصولی را صادر کردیم و به علاقمندان اعلام کردیم که مساعدتهای لازم جهت تسریع در کار انجام خواهد شد.
وی همچنین گفت: ما واحدهای گازی در اختیار خود داریم که میتوانیم آنها را در اختیار شرکتهای فولادی و معدنی قرار دهیم تا تبدیل به سیکل ترکیبی شود این نیروگاهها در حال بهرهبرداری بوده و به لحاظ سوخت نیز مشکلی ندارند.
وی یادآور شد: هر متقاضی بخش صنعت که از این مسیر ورود کند هم به توان تولید برق کشور اضافه کرده و هم سوخت جدید مصرف نمیشود.
طرزطلب بیان داشت: علاوه بر این ساختگاه لازم برای سرمایهگذاری و احداث نیروگاه جدید نیز داریم که میتوانیم به متقاضیان بخش صنعت واگذار کنیم.
وی حجم سرمایهگذاری توسط صنایع یاد شده را شش میلیارد یورو برای تولید 10 هزار و 536 مگاوات برق عنوان کرد.
وی گفت: مدت اجرای پروژهها برای اجرای سیکل ترکیبی سه سال و در بخش گاز 15 تا 18 ماه خواهد بود و عمده تجهیزات نیز از داخل کشور قابل تامین است.
طرزطلب در پاسخ به سوال ایلنا درباره میزان مصرف برق صنایع تصریح کرد: صنایع خرد و بزرگ 12 هزار مگاوات مصرف برق دارند که از این میزان هشت هزار مگاوات مصرف صنایع بزرگ در شرایط موجود است.
وی ادامه داد: درخواست صنایع، تامین بخشی از برق مصرفی موجود و اطمینان از اینکه برق مورد نیاز خودشان تامین شده و در مواقع اضطراری قطع نمیشود است، همچنین دیگر هدف آنها تامین افزایش ظرفیت تولید واحدهای خودشان است.
مدیرعامل شرکت برق حرارتی در پاسخ به سوال دیگر ایلنا درباره تامین سوخت نیروگاههای قابل احداث توسط صنایع یاد شده گفت: فعلا مذاکرات جدی جهت تامین سوخت این صنایع با وزارت نفت نشده البته لازم است موافقتنامه اصولی را از شرکت برق حرارتی دریافت کنند. اکنون ما هماهنگیهای لازم را با وزارت نفت داشتهایم تا در اماکن مورد نیاز صنایع مجوز سوخت بگیریم.
وی بیان داشت: ما همچنین پیشنهاداتی مطرح کردیم مبنی بر اینکه حاضریم نیروگاه گازی که قرار بود تبدیل به سیکل ترکیبی شود را در اختیار صنایع قرار داده و از محل فروش واحدهای گازی اقدامات دیگری انجام دهیم.
وی یادآور شد: پیشنهاد مجوز سوخت محیط زیست و زمین داده شده و امیدواریم مسیر اخذ مجوز از وزارت نفت و محیط زیست کوتاه شود.
طرزطلب با اشاره به تضمین ساخت نیروگاه توسط صنایع مذکور گفت: طبق موافقتنامه اصولی مدت اعتبار موافقتنامه یک سال است و در غیر این صورت مجوز احداث نیروگاه باطل میشود.
وی یادآور شد: این نیروگاهها جهت تامین برق صنایع است اما چنانچه این واحدهای تولیدی تمایل داشته باشند میتوانند برق را در اختیار دولت نیز قرار دهند البته ما نیز در صورت نیاز بیشتر تقاضای بیشتر برق این متقاضیان را تامین خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: ما در حال حاضر چهار هزار مگاوات واحد گازی و همچنین سه هزار مگاوات ساختگاه آماده داریم که این امکان را داریم که از طریق مزایده و در چارچوب مقررات به صنایع واگذار کنیم.
مدیرعامل شرکت برق حرارتی درباره قیمت سوخت این صنایع نیز گفت: مد نظر ما این است که قیمت غیریارانهای باشد البته تصمیمگیری نهایی با دولت و وزارت نفت است اما طبق آنچه در قانون آمده وقتی برق به شبکه سراسری تزریق میشود قیمت سوخت آن هر متر مکعب 10 تومان محاسبه میشود.
وی با اشاره به پروسه ساخت نیروگاه توسط صنایع که از سالهای پیش از سوی برق حرارتی نسبت از آن استقبال شده بود گفت: ما طی سالیان گذشته درخواستهایی داشتیم که صنایع پرمصرف خود نسبت به احداث نیروگاه اقدام کنند، با توجه به مصوبه، سود زیاد و تهدید قطعی صنایع پرمصرف به این فکر افتادند که احداث نیروگاه داشته باشند. پیش از این ما اعلام کرده بودیم که هر واحد تولیدی که بیش از یک مگاوات مصرف برق دارد حتی میتواند واحد سی اچ پی احداث کند و بار را از روی شبکه بردارد.
وی با بیان اینکه تقویت خطوط انتقال برق نیروگاههای احداثی توسط صنایع با سرمایهگذاری خودشان انجام میشود افزود: این نیروگاهها سیکل ترکیبی با راندمان بالا و مصرف پایین آب هستند.
طرزطلب همچنین گفت: طبق موافقتنامه که اعلام خواهد شد این صنایع باید 10 درصد از برق قابل تولید خود را از محل انرژیهای تجدیدپذیر احداث کنند. البته هر میزان که از این رقم افزایش یابد وزارت نیرو استقبال میکند البته قطعا هزینه سوخت و آب این صنایع را به سمت تجدیدپذیرها سوق میدهد.
وی با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون نیروگاههای حرارتی 14 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید بیشتری داشتهاند افزود: با توجه به تعمیرات و اورهال انجام شده این افزایش تولید محقق شده است.
وی درباره برخی اظهارات مبنی بر اینکه سال 97 نیز وضعیت گرما مشابه امسال بود و از برقآبیها کمتر استفاده کردیم اما قطعی برق نداشتیم گفت: امسال قطعا شرایط بدتر بوده است ضمن اینکه ما تلاش کردیم هشت درصد انرژی بیشتری تولید کنیم. حداکثر تلاش ما این بوده که واحدهای حرارتی در مدار باشند. ضمن اینکه در برنامه تعمیرات و اورهال تسریع انجام شده است.
طرزطلب خاطرنشان کرد: اکنون عمده واحدها در مدار تولید هستند اما گرمای شدید منجر به آسیب به نیروگاهها میشود. ضمن اینکه واحدها بعضا فرسوده هستند و بالای 50 سال عمر دارند و هر لحظه ممکن است از مدار تولید خارج شوند البته هر ساله این اتفاقات رخ داده است.
وی توان تولید نیروگاههای حرارتی، اتمی، تجدیدپذیر و دی جی را 51 هزار مگاوات عنوان کرد.
طرزطلب با اشاره به مطالبات وزارت نیرو از دولت گفت: در حال حاضر 58 هزار میلیارد تومان از دولت طلبکاریم و وزارت نیرو 51 هزار میلیارد تومان به بخش خصوصی بدهکار است در حوزه برق حراریتی نیز میزان بدهی ما به تولیدکننده به صورت ریالی 3 هزار و 500 میلیارد تومان و به صورت ارزی 360 میلیون یورو است.
وی در ادامه با بیان اینکه برخی نیروگاهها که از صندوق توسعه ملی وام دریافت کرده بودند و این پروسه با توقف مواجه شده است پیمانکار پروژه کار را کند و متوقف کرده است افزود: از جمله این نیروگاهها آریان زنجان، رودشور، بخش بخار سبلان، چابهار، خرم آباد است.
وی درباره عدم تامین منابع مالی ساخت نیروگاه توضیح داد: منابع مورد نیاز در اختیار بخش تولید قرار نگرفته که بخشی از این کار به مسایل تحریم برمیگردد که شانس تامین منابع خارجی را از دست دادیم. بخشی نیز مربوط به صندوق توسعه ملی است که به خاطر کمبود منابع نسبت به اعطای وام اکراه دارد.
طرزطلب درباره وضعیت تامین برق برای سال آینده در صورت تداوم خشکسالی و در مدار نبودن نیروگاههای برقآبی گفت: هر سال حدود یک میلیون مشترک اضافه میشود دو هزار مگاوات ظرفیت موردنیاز صنعت نیز به این نیاز افزوده میشود و اگر این رشد اتفاق بیفتد سه هزار و 500 مگاوات صرف مصارف جدید خواهد شد. اگر ما نتوانیم وظیفه خود را در زمینه به مدار آوردن چهار هزار مگاوات به صورت سالانه انجام دهیم و وضعیت برق آبیها هم به همین شکل باشد مشکل خواهیم داشت.
وی ادامه داد: ما برای رهایی از این وضع پیشنهاد دادیم که قطعات و مواد مصرفی تامین شود و با اقدامات ضربتی توان واحدهای تولیدی را ارتقا دهیم.
وی تاکید کرد: باید پول هزینه شود تا بتوانیم واحدهای قدیمی را اصلاح کرده تا توان تولید برگردد و خروج اضطراری کم شود. به این ترتیب علاوه بر سه هزار و 500 مگاوات در دستور کار هزار مگاوات نیز از مسیر ارتقای واحدهای نیروگاهی به ظرفیت اضافه شده و به چهار هزار و 500 مگاوات خواهیم رسید.
وی یادآور شد: نیروگاههایی که قرار است بخش صنعت احداث کند به پیک سال آینده نمیرسد اما امیدواریم برای سال 1402 مشکلات کمتر شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر سه هزار و 500 مگاوات نیروگاه فرسوده داریم گفت: در شهر تهران نیروگاههای طرشت، بعثت و ری قدیمی هستند در که مورد طرشت طبق مناقصهای که برگزار شده قرار است واحد گازسوز احداث شود و اکنون در مسیر نصب تجهیزات هستند. برای پروژه ری نیز مناقصه برگزار کردیم و با توجه به اینکه منابع مالی در اختیار نداشیم تهاتر با نفت تعریف شد که اخذ مجوز آن در دست دستگاههای خارج از وزارت نیرو باقی مانده است. در مورد نیروگاه بعثت نیز با سازمان محیط زیست مشکل داریم که هنوز متقاعد به اعطای مجوز نشدهاند در صورتی که حذف و جایگزینی این نیروگاه به نفع شهر تهران خواهد بود. بنابراین غیر از نیروگاههای جدید الاحداث سه هزار و 800 مگاوات نیروگاه فرسوده باید جمعآوری شود که نیاز به منابع دارند.
وی با بیان اینکه عمر متوسط نیروگاههای حرارتی 30 سال است افزود: در حال حاضر 40 درصد واحدهای نیروگاه حرارتی بیش از 30 سال عمر دارند که ارتقا و بهبود راندمان این نیروگاهها نیز به منابع مالی دارد.
طرزطلب با اشاره به میزان تولید برق توسط بخش خصوصی گفت: در حال حاضر 15 هزار مگاوات نیروگاه بخش خصوصی در مدار تولید است اما برخی پروژهها که در حال اجرا هستند به دلیل پاس نشدن صورت وضعیت کار اجرا را کند کردهاند که میزان آن دو هزار و 700 مگاوات است.
وی با بیان اینکه مافیای نیروگاهسازی نداریم تاکید کرد: قطعا سیاست وزارت نیرو عدم تولید نبوده البته ما بیشتر به دنبال مدیریت مصرف بودهایم اما دلیل عدم سرمایهگذاری بیشتر تامین نشدن منابع مالی مورد نیاز بوده است.
وی درباره کند شدن پروسه ساخت نیروگاه سیریک گفت: پیمانکار روسی بعد از کش و قوس فراوان کار را شروع نکرد بنابراین ما مجبور شدیم پیمانکار را تغییر دهیم اما اکنون پروژه با پیمانکار جدید آغاز شده و ال سی نیز باز شده است. طبق قرار داد با پیمانکار جدید اکثر کار ساخت نیروگاه داخل کشور انجام میشود.
طرزطلب درباره اظهاراتی مبنی بر عدم توسعه صنعت نیروگاهی در دولت یازدهم و دوازدهم نسبت به دولتهای قبل گفت: در دو دولت اخیر دو هزار و 500 مگاوات نیرو وارد شده است و این در حالی است که سه هزار مگاوات از دولت نهم و دهم کمتر است البته با سرمایهگذاری یکسان اهداف این دولت اهمیت به بخش بخار و افزایش راندمان بوده است.
وی یادآور شد: باید این موضوع را نیز در نظر بگیریم که دولت نهم و دهم چهار هزار مگاوات نیروگاه در دست ساخت به دولت یازدهم تحویل داد و دولت کنونی 16 هزار مگاوات به دولت سیزدهم تحویل میدهد.
∎
نظر شما