شناسهٔ خبر: 48179747 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بورس پرس | لینک خبر

نشریه آمریکایی بررسی کرد :

تحلیلی از پیروزی رئیسی و سرنوشت برجام با مقایسه ریچارد نیکسون

نشریه آمریکایی، پیروزی رئیس جمهور منتخب ایران و تاثیر آن بر روند مذاکرات هسته ای را مورد بررسی قرار داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، نشریه آمریکایی Slate با طرح این سوال که پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست‌جمهوری چه تاثیری بر احیای توافق هسته‌ای خواهد داشت،اعلام کرد: به گفته برخی تحلیلگران، انتخاب رئیسی باعث می‌شود احتمال بازگشت ایران به توافق کمتر شود اما برخی با این ایده موافق نیستند.

هیچ‌کس با قطعیت نمی‌تواند در این باره نظر بدهد. تمام آنچه مطرح می‌شود، صرفا حدس و گمان‌های مبتنی بر برخی مقدمات است که باید بررسی شوند.

خوش‌بین‌ها به سفر ریچارد نیکسون رئیس‌جمهور اسبق آمریکا به چین اشاره می‌کنند. آنها اعتقاد دارند فقط یک ضدکمونیست دو آتشه مانند نیکسون می‌توانست بدون تحریک جمهوری‌خواهان با مائو تسه تونگ در چین رابطه برقرار کند. آنها استدلال می‌کنند، رئیسی که تاکنون در سمت رئیس قوه‌قضائیه خدمت کرده و تحت تحریم آمریکا قرار دارد، می‌تواند در راستای بازگرداندن توافق هسته‌ای گام بردارد. این‌طور فرض می‌شود که وی می‌خواهد توافق را بازگرداند.

تحریم‌های ظالمانه باید برداشته شود و نباید از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ کرد. درحال‌حاضر تنها راه لغو تحریم‌ها، احیای توافقی است که ایران را ملزم به رعایت محدودیت‌هایی می‌کند و در ازای آن آمریکا تحریم‌های اقتصادی را لغو می‌کند.

وقتی بایدن روی کار آمد، مصمم بود دوباره به برجام برگردد اما آمریکا و ایران درگیر این موضوع شدند که چه کسی اول پا پیش بگذارد. سوال این است که آیا واشنگتن اول تحریم‌ها را لغو می‌کند، سپس تهران غنی‌سازی را کنار می‌گذارد یا برعکس؟ طبق شواهد، بن‌بست در این مسئله همچنان پابرجا است.

چندین اختلاف حل‌نشده باقی مانده است. اولین موضوع این است که کدام طرف اول پا پیش بگذارد و مقدمات توافق را انجام دهد. از سوی دیگر، ایران خواهان جبران خسارتی است که بر اثر تحریم‌های ترامپ متحمل شده و همچنین خواهان تضمین دوام برجام است. به‌طوری که بعد از دوره ریاست‌جمهوری بایدن نیز ادامه یابد و مانند توافق قبلی دستخوش تغییرات ناشی از روی کار آمدن فرد جدید نشود.

ضمانتی که تهران خواستار آن است، موضوعی منطقی اما غیرقابل اجرا است. زیرا این توافق‌نامه یک توافق اجرایی است نه معاهده رسمی.

این اقدامی عامدانه از سوی اوباما بود. زیرا تصویب پیمان رسمی به دو سوم آرای سنا نیاز دارد که شدنی نیست. دولت بایدن نیز خواستار قرار دادن برنامه موشکی بالستیک ایران و حمایت از گروه‌های منطقه‌ای در دستور کار گفت‌وگوهای بعدی به‌عنوان شرط بازگرداندن توافق است.

حتی رئیس‌جمهور فعلی ایران حسن روحانی نیز که نسبتا میانه‌رو به شمار می‌رود و خواستار بازگشت به توافق با وجود مخالفت‌های داخلی است با این شرط موافقت نخواهد کرد. پس رئیسی این مسائل را به‌طور کلی غیرقابل مذاکره می‌داند.

حال این سوال پیش می‌آید که مطالباتی که طرفین مطرح کرده‌اند، مطلق است یا صرفا جنبه چانه‌زنی دارد؟ اگر این خواسته‌ها برای چانه‌زنی مطرح شده باشند، چه امتیازاتی ممکن است طرفین را وادار کند که این خواسته‌ها را کنار بگذارند؟ پاسخ به این سوالات مشخص می‌کند که بازگشت به توافق هسته‌ای ایران امکان‌پذیر است یا خیر. کسی به‌طور قطعی پاسخ این سوالات را نمی‌داند.

دو نکته مهم قابل ذکر است. اول، سفر نیکسون به چین که غالبا در کارهای دیپلماتیک پر از مانع مورد استناد قرار می‌گیرد، همیشه یک قیاس مناسب نیست. نیکسون دلیل بزرگ‌تر و استراتژیکی برای رفتن به چین داشت. می‌خواست از ژئوپلیتیک مثلثی آمریکا، چین و اتحاد جماهیر شوروی بهره ببرد. به‌طوری که با ایجاد اتحاد با پکن به‌عنوان اهرم فشار علیه مسکو مبادرت کند.

نیکسون قصد داشت تمام این کارها را برای تقویت موضع واشنگتن در رقابت بین دو ابرقدرت و کمک به خاتمه پیروزمندانه جنگ ویتنام انجام دهد. شواهد نشان می‌دهد که وی در دستیابی به هدف اول تا حدی موفق شد اما در مورد دوم موفقیتی کسب نکرد.

رئیسی می‌خواهد تحریم‌ها را لغو کند. چراکه تنها راه عملی برای بهبود رکود اقتصادی ایران است. از سوی دیگر اصولگرایان همیشه نسبت به دیپلماسی با غرب به‌ویژه دیپلماسی‌ای که محدودیت‌هایی برای توسعه هسته‌ای تهران ایجاد می‌کند، بسیار مشکوک بوده‌اند. حال سوال این است که رئیسی می‌تواند بر مقاومت آنها غلبه کند؟

به گفته هنری رم تحلیلگر ارشد ایران در گروه اوراسیا، ایران قبل از روی کار آمدن رئیسی در ماه آینده، توافقی انجام خواهد داد تا این اجازه را به وی بدهد که از رونق اقتصادی حاصل از توافق بهره ببرد و اگر آمریکا آن را زیر پا گذاشت، روحانی مقصر قلمداد شود

رئیسی در درازمدت به اقتصاد مقاومتی اعتقاد دارد و علاقه‌ای به دسترسی به دلار آمریکا یا سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در ایران ندارد اما منافع اقتصادی سریع ناشی از لغو تحریم‌ها به وی اجازه می‌دهد، دوران ریاست‌جمهوری‌ را با شرایط خوبی آغاز کند. بنابراین این احتمال هم وجود دارد که پس از روی کار آمدن سریعا به توافق بازگردد. البته اگر این اتفاق در روزهای واپسین ریاست‌جمهوری روحانی رخ ندهد.

می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که هیچ قطعیتی در مورد آینده توافق هسته‌ای ایران وجود ندارد و تمام پیش‌بینی‌ها براساس حدس و گمان است. اما آنچه مسلم است این است که طرفین به مزایای بازگشت به توافق هسته‌ای اذعان دارند.

تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir

انتهای پیام

نظر شما