سرویس بینالملل جوان آنلاین: تظاهرات شنبه شب رامالله در اعتراض به بازداشت خشونتبار و قتل یکی از مهمترین منتقدان تشکیلات خودگردان و کاندیدای فهرست الحریه و الکرامه در انتخابات پارلمانی فلسطین، با حضور نیروهای تشکیلات، به ناآرامی کشید. درگیری نیروهای امنیتی با معترضان، واکنش انتقادی شدید گروههای مقاومت را به دنبال داشت.
ترور نزار بنات، فعال فلسطینی، آتش خشم ناشی از سیاستهای منفعتطلبانه تشکیلات خودگردان فلسطین و محمود عباس رئیس این نهاد را شعلهور کرده است. هزاران نفر از مردم فلسطین در شهر «رامالله»، مقر اصلی تشکیلات خودگردان با حضور در تظاهراتی، شعار «الشعب یرید اسقاط النظام» (ملت خواهان سقوط نظام است) سر دادند. تشکیلات خودگردان که علاوه بر همکاری امنیتی با رژیم صهیونیستی در ماههای گذشته شماری از فرماندهان حماس را بازداشت و تعدادی از نیروهای مخالف ضد صهیونیستم را حذف کرده، عملاً نشان داده است که خط قرمز این گروه در منافع تشکیلات تعریف میشود، نه سیاستهای تجاوزگرایانه دشمن صهیونیسم. در تظاهرات روز شنبه، یکی از معترضان فلسطینی نوشتهای را با خود حمل میکرد که روی آن اسامی افراد ترور شده، درج شده بود: «محمد رداد در سال ۲۰۰۷، مجد البرغوثی در سال ۲۰۰۸، باسل الاعرج در سال ۲۰۱۶ و نزار بنات در سال ۲۰۲۱ ترور شدند، این هدیه نظام به ملت است.» قبس بنات دختر نزار بنات نیز با ترک مراسم عزای پدر، در اقدامی نمادین دوربین پدرش را برداشته و به میان مردم رفت.
به گزارش شبکه الجزیره، نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین اعتراض مردم را تاب نیاوردند و با معترضان درگیر شدند که به زخمی شدن و بازداشت شماری از فعالان و معترضان منجر شد. گزارشها حاکی از این است که نیروهای امنیتی با باتوم و پرتاب گاز اشکآور تلاش کردند تظاهراتکنندگان را متفرق کنند. معترضان هم متقابلاً با پرتاب سنگ به سمت نیروهای امنیتی به این حملات پاسخ دادند. دفتر حقوق بشر سازمان ملل در فلسطین دیروز با صدور بیانیهای به خشونت شدید نیروهای امنیتی اشاره و اعلام کرد که از برخورد آنان با معترضان شوکه شده است. این دفتر تأکید کرد: «تشکیلات خودگردان فلسطین باید آزادی بیان، عقیده و تجمع را تضمین کند و در نظر داشته باشد که بررسی توسل بیش از حد و بدون توجیه به زور و نیز حسابرسی مسئولان از جمله آنهایی که دستورات را صادر کردند، یک وظیفه است.»ایاد الشوربجی، رئیس پژوهشهای راهبردی فلسطین درباره ترور مخالفان گفت: «رفتار زشتی که تشکیلات خودگردان در تعامل با مخالفان در پیش گرفته، به وضوح نشانگر ذهنیت امنیتی است که تشکیلات برای سرکوب هر گونه صدای مخالف بهکار میگیرد.»عیسی عمرو یک فعال اجتماعی فلسطینی نیز معتقد است، افراد مخالف تشکیلات خودگردان احساس میکنند که در معرض ترور و قتل قرار دارند.
عباس و اشتیه مسئول هستند
جنبش جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین با انتشار بیانیهای، ضمن محکوم کردن حمله به معترضان، نوشت که نیروهای امنیتی باید به جای سرکوب و استفاده از روشهای استبدادی، از ملت فلسطین و کرامت آنان دفاع کنند. این جنبش با بیان اینکه هر کس نمیتواند این اقدامات را انجام دهد باید از قدرت کنارهگیری کند، تصریح کرد عباس و محمد اشتیه نخستوزیر تشکیلات خودگران، مسئول اقدامات نیروهای امنیتی و تعقیب شهروندان هستند. از این رو، تشکیلات خودگردان باید از ملت فلسطین، علناً عذرخواهی و عاملان قتل بنات را بازداشت و مجازات کند.
لزوم تشکیل کمیته بی طرف
گروههای مقاومت اسلامی فلسطین نیز به قتل بنات واکنش نشان دادند. به گزارش پایگاه فلسطینالیوم، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در گفتوگوی تلفنی با همسر نزار بنات تأکید کرد که این جنایت تعدی به همه آزادگان فلسطینی و تمامی کسانی بود که علیه فساد مبارزه و از راهکار مقاومت حمایت میکنند. وی بر ضرورت پیگیری موضوع قتل بنات تأکید کرد. حازم قاسم، سخنگوی حماس نیز صریح کرد که اینگونه اقدامات پیامدهای خطرناکی به دنبال دارد و خواستار توقف فوری حملات سرویسهای امنیتی رامالله علیه فلسطینیان شد و مسئولیت این تجاوزات را متوجه مسئولان تشکیلات خودگردان دانست. زیاد نخاله، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی در فلسطین نیز در پیام تسلیتی از تشکیلات خودگردان فلسطین به عنوان نهادی یاد کرد که در برابر امید و عزم فلسطینیان ایستاده و دیگر نماینده آرمانهای مردم فلسطین نیست و از این رو خواستار بازنگری در برنامه ملی فلسطین شد. دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ادامه سخنان خود خواهان تشکیل یک کمیته بیطرف واقعی برای رسیدگی به این جنایت شد. جنبش فتح هم در بیانیهای حمایت خود را از تصمیم برای تشکیل یک کمیته حقیقتیاب مستقل به نمایندگی از خانواده نزار بنات اعلام و تأکید کرد: «با تلاشهای برخی طرفهای مزدور برای بهرهبرداری از این پرونده در راستای ایجاد آشوب در جامعه فلسطین مخالف هستیم.»