به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، اگرچه رباتهای چرخدار از ثبات بیشتری برخوردار هستند، اما رباتهای چهارپا میتوانند به مناطقی برسند که یک مریخ نورد چرخدار نمیتواند.
هر ربات مریخی که تاکنون روی مریخ فرود آمده، از جمله جدیدترین آنها موسوم به مریخ نورد "استقامت"(Perseverance) که در ماه فوریه روی این سیاره فرود آمد، یک ویژگی مشترک داشته است و آن، چرخدار بودن همه آنها است.
اکنون در گزارشی توضیح داده شده که یک ربات جدید موسوم به "اسپیسباک"(SpaceBok) که توسط تیمی از دانشمندان موسسه فناوری فدرال زوریخ(ETH Zurich) در سوئیس و موسسه "مکس پلانک"(Max Planck) در آلمان و با حمایت آژانس فضایی اروپا(ESA) ساخته شده، نخستین ربات چهارپای مریخی است.
این ربات در ابتدا برای جهش و پرش روی سطح ماه به همان روشی طراحی شده بود که در تصاویر مخابره شده از فضانوردان ماموریت "آپولو" دیدهایم.
اکنون برای تغییر این مفهوم به منظور مناسب سازی برای استفاده در سیاره مریخ، جایی که سطحی خشنتر و گرانش قویتر دارد، تیم توسعه دهنده "اسپیسباک" نحوه گام برداشتن این ربات را تغییر داده است.
این تیم پاهای مختلف و همچنین پنجههای کوچک شبیه به سُم و پاهای صاف و گرد را برای ثبات بخشیدن بیشتر به آن آزمایش کردند.
در نهایت مشخص شد که پاهای کوچکتر و پنجههای گرد به "اسپیسباک" اجازه میدهد تعادل خود را روی شیب 25 درجه حفظ کند.
همانطور که بیشتر تحقیقات در مورد مریخ به دهانههای برخوردی موجود روی سطح آن معطوف شده است و "استقامت" نیز به دلیل اعتقاد به این که زمانی میزبان دریاچهای احتمالا دارای حیات بوده است، بر روی دهانه "جیزرو"(Jezero) فرود آمد، تیم سازنده "اسپیسباک" ربات خود را به همین منظور روی یک تپه شنی بزرگ و پر از سنگ آموزش داد تا شرایط مریخ را برای آن شبیهسازی کند.
اگرچه رباتهای چرخدار از ثبات بیشتری برخوردار هستند و بنابراین برای اکتشافات فرازمینی مورد علاقه دانشمندان هستند، اما رباتهای چهارپا توانایی دستیابی به مناطقی را دارند که یک مریخ نورد چرخدار نمیتواند به آنها برسد.
هر چند که اخیرا نخستین بالگرد مریخی موسوم به "نبوغ"(Ingenuity) متعلق به ناسا نیز اولین پرواز کنترل شده فرازمینی را در مریخ انجام داد و پتانسیل زیادی برای بررسی سطح سیارات دیگر از خود نشان داد، اما یک ربات چهارپا حداقل از لحاظ نظری و روی کاغذ، امکان بررسی دقیقتر سطوح سنگلاخ و البته غارهای مریخ را به دانشمندان میدهد.
تیم سازنده "اسپیسباک" در مقاله خود توضیح داده است که این ربات قادر است بدون افتادن، از یک تپه مریخی شبیهسازی شده با موفقیت صعود کند. البته سرنگونی چنین رباتی برای مأموریتی که میلیاردها دلار هزینه دارد، فاجعه بار خواهد بود.
محققان میگویند یافتههای آنها راههای جدیدی را برای استراتژیهای برنامهریزی جهانی یک مسیر بیخطر و با انرژی مناسب برای دسترسی به توپوگرافی شیبدار مریخ ارائه میدهد.
با نوآوریهای جدید در زمینه رباتیک، بدون شک ترفندهای بیشتری در سالهای آینده به "اسپیسباک" اضافه خواهد شد.
اگرچه "اسپیسباک" اکنون یک بستر تحقیقاتی برای پیشرفت رباتیک در زمینه اکتشافات فضایی است، اما یک نمونه از این ربات در سالهای آینده ممکن است به مریخ پرتاب شود.
انتهای پیام
نظر شما