شفقنا -وزیران امورخارجه ایران و آمریکا که برای شرکت در کنفرانس بین المللی بازنگری پیمان عدم اشاعه هسته ای، در نیویورک به سر می برند، عصر امروز (دوشنبه) با یکدیگر دیدار و گفتگو خواهند کرد.
به گزارش شفقنا از خبرگزاری صداوسیما ، محمدجواد ظریف که عصر یکشنبه به وقت محلی وارد نیویورک شد بعد از سخنرانی در افتتاحیه کنفرانس بین المللی بازنگری پیمان عدم اشاعه هسته ای، با جان کری، همتای آمریکائی خود دیدار خواهد داشت. مقامات آمریکائی خبر برگزاری این دیدار را تائید کرده اند.
وزیر امور خارجه کشورمان صبح دوشنبه نخست در مقر سازمان ملل با یان الیاسون، قائم مقام دبیرکل سازمان ملل و سپس با همتایان الجزائری و مصری خود دیدار خواهد داشت.
وی در مراسم افتتاحیه کنفرانس بین المللی بازنگری پیمان عدم اشاعه هسته ای که ساعت 10.30 صبح به وقت محلی آغاز می شود، در مقام ریاست کشورمان بر جنبش عدم تعهد، چهارمین سخنران خواهد بود.
خانم طاوس فروخی، مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین المللی الجزائر که ریاست این کنفرانس را برعهده دارد، نخستین سخنران مراسم افتتاحیه است و پس از او بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل و یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی سخنرانان دوم و سوم خواهند بود.
خلع سلاح هسته ای، عدم اشاعه سلاح های هسته ای به دیگر کشورها، همکاری بین المللی برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای و ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای، چهار محور اصلی کنفرانس بین المللی بازنگری پیمان عدم اشاعه هسته ای است.
این کفنرانس هر پنج سال یکبار در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک تشکیل می شود و مهمترین کنفرانس جهانی در زمینه خلع سلاح و امنیت بین المللی است.
چالش اصلی دو گروه کشورهای دارنده سلاح اتمی و آنهایی که فاقد آن هستند، موضوع خلع سلاح و انهدام سلاح های کنونی است. قدرتهای اتمی جهان برغم تعهد خود به این معاهده نه تنها تاکنون سلاح های اتمی خود را نابود نکرده بلکه با هزینه های هنگفتی، به سمت نوسازی و بازسازی آن حرکت کرده اند.
کارشناسان امنیت بین المللی معتقدند نوسازی سلاح های اتمی این کشورها، وجود این قبیل تسلیحات ممنوعه را برای پنجاه تا هفتاد سال آینده تضمین کرده است و هیچ چشم انداز امیدوارکننده ای برای خلع سلاح هسته ای وجود ندارد.
تصویب بودجه های کلان دارندگان سلاح اتمی برای تحقیق، توسعه، نوسازی و نگهداری سلاح های اتمی، ناامیدی و نارضایتی عمیق کشورهای غیر هسته ای را در پی داشته است. برخلاف شکست این هدف معاهده یعنی خلع سلاح و انهدام تسلیحات اتمی کنونی، این پیمان در هدف دیگر خود یعنی عدم اشاعه، موفق بوده است و کشورهای غیرهسته ای به دنبال سلاح اتمی نرفته اند.
پیمان عدم اشاعه هسته ای در سال 1967 میلادی (1347 شمسی) یعنی در اوج دوران جنگ سرد، نخست برای دوره ای بیست و پنج ساله منعقد شده بود ولی در پایان این تاریخ به اهداف اعلامی خود نرسید.
در نشست سال 1995 میلادی مقرر شد دارندگان سلاح اتمی و به ویژه سه کشور آمریکا، روسیه و انگلیس حداکثر تلاش خود را برای عاری سازی جهان از این سلاح مخرب به عمل آورند ولی با گذشت بیست سال از آن تاریخ، همچنان این کشورها به نوسازی و توسعه سلاح های اتمی خود می پردازند.
در همان سال 1995 میلادی بود که موضوع عاری سازی خاورمیانه از سلاح هسته ای نیز در اهداف اصلی این معاهده وارد شد ولی آنطور که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه بدو ورود خود در نیویورک گفت، دارندگان سلاح اتمی تاکنون از اجرای این هدف معاهده جلوگیری کرده اند.
در نشست امسال پیشنهاد کشورهای عضو عدم تعهد تعیین تاریخی دقیق برای آغاز مذاکرات جامع منع گسترش سلاح های هسته ای و انهدام سلاح های موجود است.
نکته ای که آقای روحانی رئیس جمهور کشورمان نیز در افتتاحیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در سال 2013 میلادی نیز بر آن تاکید کرد. غیر هسته ای های جهان از کشورهای دارنده این سلاح می خواهند که به طور مشخص برای جهانیان مشخص کنند که چه زمانی فرایند نابودی سلاح های ممنوعه خود را آغاز خواهند کرد و این فرایند چقدر زمان خواهد برد؟.
تحلیل گران بر این باورند که تنش های اخیر میان دو قدرت اتمی اصلی جهان یعنی آمریکا و روسیه، نتیجه بخش بودن نشست چهار هفته ای امسال کنفرانس بازنگری پیمان عدم اشاعه هسته ای را دور از دسترس قرار داده است؛ گرچه این نشست فرصت مغتنمی برای کشورها برای رایزنی ها دو جانبه است.
وزیر امورخارجه کشورمان عصر دوشنبه نیز با یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین با وزیر امور خارجه ژاپن، دیدارهای دوجانبه خواهد داشت.
محمد جواد ظریف در مصاحبه عصر یکشنبه خود همچنین گفت در حاشیه اجلاس امسال، در سطوح کارشناسی و وزیران خارجه، گفتگوهایی میان ایران و کشورهای گروه پنج بعلاوه یک برگزار خواهد شد.
وی گفت که علاوه بر آنچه همکارانش در نشست اخیر وین از طرف آمریکائی درباره ابهام زدائی از فکت شیت آنها از توافق لوزان شنیده اند، در این سفر نیز طرف ایرانی می خواهد توضیحات بیشتری را از آمریکائی ها درباره فضای داخلی این کشور در قبال تعهدات بین المللی آن در صورت نیل به توافق نهایی هسته ای بشنود.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین ساعت ده صبح چهارشنبه به وقت محلی در دانشگاه نیویورک، یک و نیم ساعت درباره آخرین مواضع جمهوری اسلامی ایران به ویژه در موضوع هسته ای و گفتگوها با پنج بعلاوه یک سخنرانی خواهد کرد.
مرکز همکاری های بین المللی دانشگاه نیویورک دعوت کننده این برنامه است که با اجرای دیوید ایگناتوس، خبرنگار ارشد و مقاله نویس روزنامه واشنگتن پست برگزار خواهد شد. وی بهمن ماه گذشته نیز در سفر وزیر امور خارجه کشورمان به کنفرانس امنیتی مونیخ، گفتگوی مشروحی با محمد جواد ظریف درباره گفتگوهای هسته ای جاری داشت.
شبکه های تلویزیونی مختلف آمریکائی و بین المللی قصد دارند سخنرانی وزیر امور خارجه کشورمان در دانشگاه نیویورک را پوشش رسانه ای دهند.
انتهای پیام
www.shafaqna.com/persian