شناسهٔ خبر: 47729369 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

تحولات برجامی؛

دور بعدی گفتگوهای برجام روز شنبه در وین برگزار می شود/ چین: مذاکرات وین در مرحله نهایی است

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا-سناتورهای جمهوری‌خواه آمریکایی طرحی ارائه کرده‌اند که خواستار منوط کردن هر گونه توافق با ایران به کسب اجازه از نهاد قانونگذار در آمریکا است.
به گزارش خبرگزاری آریا،گروهی از نمایندگان مجلس سنای آمریکا امروز جمعه طرحی ارائه کردند که در صورت تصویب، هرگونه توافق با ایران در موضوع برنامه هسته‌ای را به کسب مجوز از نهاد قانونگذار آمریکایی منوط می‌کند.
پایگاه «واشنگتن‌فری‌بیکن»، از رسانه‌های نزدیک به جریان‌نومحافظه‌کار در آمریکا می‌گوید نسخه‌ای از این طرح در اختیار این رسانه قرار گرفته است.
با آنکه سناتورهای جمهوری‌خواه امید چندانی برای به تصویب رساندن این طرح در مجلس سنا که کنترل آن در اختیار قانونگذاران دموکرات است ندارند ارائه آن نشان‌دهنده آخرین تلاش‌های مخالفان برجام برای سنگ‌اندازی در مسیر بازگشت آمریکا به این توافق است.
«ران جانسون»، نماینده جمهوری‌خواه ایالت ویسکانسین در مجلس سنا و 21 نفر دیگر از سناتورهای جمهوری‌خواه این طرح را ارائه کرده‌اند.
این گروه از سناتورها می‌گویند توافق با ایران توسط دولت «جو بایدن» بایستی به شکل معاهده باشد. طبق قوانین آمریکا، معاهده‌ها به تأیید دو سوم اعضای مجلس سنا برسند.
واشنگتن‌فری‌بیکن، یکی از اهداف معرفی این طرح را ارسال پیامی به ایران دانسته، مبنی بر اینکه هر گونه توافق با دولت بایدن چنانچه به تصویب کنگره نرسد، از شانس اندکی برای بقا در دولت بعدی آمریکا خواهد داشت.
جانسون در بیانیه‌ای گفت: «حرف رئیس‌جمهور ریگان درباره صلح از طریق قدرت حرف صحیحی بود. متأسفانه، دشمنان ما می‌دانند که دولت بایدن در همان مسیر فاجعه‌بار و ضعیف رئیس‌جمهور اوباما گام گذاشته است.»

ادعای آمریکا: ارتباطی بین برخی تحریم ها و مذاکرات وین وجود ندارد
 ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد که هیچ ارتباطی بین رفع تحریم ها علیه 3 مقام سابق دولت ایران و مذاکرات جاری در وین برای تعیین سرنوشت برجام، وجود ندارد.
به گزارش شبکه خبری سی ان ان، آنتونی بلینکن در بیانیه ای اعلام کرد که وزارت های خارجه و خزانه داری آمریکا تحریم ها علیه سه مقام سابق دولت ایران و دو شرکتی که پیشتر در خرید، فروش، انتقال، یا بازاریابی محصولات پتروشیمی ایران دخیل بودند، را در نتیجه تغییر وضعیت یا رفتار از سوی طرف های تحریم شده، رفع می کند.
پرایس روز پنجشنبه در یک کنفرانس خبری به خبرنگاران گفت که قطعا هیچ ارتباطی بین حذف نام (افراد و شرکت ها) و مذاکرات وین برای تعیین سرنوشت توافق هسته ای سال 2015 وجود ندارد.  
پرایس در این رابطه افزود که این یک روال معمول و فنی مطابق با اصول تحریم ها و فرایندهای اداری است که وزارت خزانه داری آمریکا به طور معمول بررسی و اقدام مناسب را صورت می دهد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به مذاکرات وین ادامه داد که با وجود پیشرفت در دوره های قبلی مذاکره، همچنان چالش ها باقی مانده و مسائل بزرگ باعث اختلاف میان طرفین است. 
به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، اما مقامات آگاه از مذاکرات وین گفتند که دولت جو بایدن رییس جمهوری آمریکا به دنبال این هستند که چگونه می توان یک تکانه به مذاکرات وارد کرد

وال استریت ژورنال: آمریکا تحریم 12 فرد و نهاد ایرانی را لغو می‌کند
روزنامه وال استریت ژورنال خبر داد که دولت آمریکا قصد دارد تحریم 12 فرد و نهاد ایرانی را لغو کند. این روزنامه آمریکایی به نقل از مقامات این کشور نوشت که رفع تحریم این افراد و شرکت‌ها در حالی است که این موضوع ارتباطی به روند مذاکرات وین ندارد.
 روزنامه وال استریت ژورنال خبر داد که دولت آمریکا قصد دارد تحریم 12 فرد و نهاد ایرانی را لغو کند.
به گزارش الجزیره، این روزنامه آمریکایی به نقل از مقامات این کشور نوشت که رفع تحریم این افراد و شرکت‌ها در حالی است که این موضوع ارتباطی به روند مذاکرات وین ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در این باره مدعی شد که لغو برخی تحریم‌ها پس از آن بود که آمریکا توانست برخی تغییرات در شرایط و رفتار ایران ایجاد کند.
وزارت خارجه آمریکا همچنین تأکید کرد که تحریم هدف نهایی نیست و آمریکا معتقد است که دیپلماسی ابزار مناسب‌تری برای تحت کنترل در آوردن برنامه هسته‌ای ایران است.

وزیر خارجه چین: برداشتن تحریم‌های ایران اولین چیزی است که آمریکا باید انجام دهد
وزیر خارجه چین با تاکید بر لزوم افزایش تلاش‌های دیپلماتیک برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی، اقدامات زورگویانه آمریکا را منشأ اصلی مشکلات بر سر برنامه هسته‌ای ایران دانست.
 «وانگ یی» وزیر خارجه چین بر لزوم رفع تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
وانگ طی سخنرانی آنلاین در کنفرانس خلع سلاح در ژنو، گفت: «اقدامات زورگویانه و قلدی‌های یکجانبه آمریکا، منشأ اصلی مشکلات بر سر برنامه هسته‌ای ایران است».
طبق بیانیه منتشر شده توسط وزارت خارجه چین، وی ضمن تاکید بر لزوم افزایش تلاش‌های دیپلماتیک برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی، توضیح داد: «برای بازگشت به برجام، برداشتن تحریم‌های ایران اولین چیزی است که طبیعتا [آمریکا] باید انجام دهد».
وزیر خارجه چین همچنین افزود: «همزمان که مذاکرات برای ازسرگیری تعهدات ذیل توافق [هسته‌ای] توسط ایالات متحده و ایران در گام آخر قرار دارد، طرف‌های درگیر باید هرچه سریعتر تصمیم سیاسی بگیرند و تلاش‌های دیپلماتیک برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی را دو برابر کنند».
وانگ در بخش دیگری از صحبت‌‌هایش درخصوص وضعیت امنیتی منطقه خلیج فارس نیز اظهار داشت: «چین پیشنهاد می‌دهد تا یک بستر گفت‌وگوی چندجانبه برای امنیت منطقه‌ای در خلیج فارس ایجاد شود و چارچوبی گام به گام برای امنیت فراگیر، پایدار، جمعی و از طریق همکاری در خاورمیانه تشکیل گردد».

نشست کمیسیون مشترک برجام فردا از سر گرفته می شود
اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که نشست کمیسیون مشترک برجام روز شنبه به صورت حضوری در وین از سر گرفته می شود و شرکت کنندگان قرار است به رایزنی‌ها درباره اجرای کامل و موثر این توافق ادامه دهند. در این بیانیه آمده است، این نشست در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارتحانه‌های امورخارجه‌ ایران و گروه چهار به علاوه یک، برگزار خواهد شد. شرکت کنندگان قرار است به رایزنی‌ها پیرامون بازگشت محتمل آمریکا به برجام و اطمینان از اجرای کامل و موثر این توافق ادامه دهند.
اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که نشست کمیسیون مشترک برجام روز شنبه به صورت حضوری در وین از سر گرفته می شود و شرکت کنندگان قرار است به رایزنی‌ها درباره اجرای کامل و موثر این توافق ادامه دهند.
در این بیانیه که نسخه‌ای از آن در تارنمای سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا منتشر شد، آمده است، این نشست در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارتحانه‌های امورخارجه‌ ایران و گروه چهار به علاوه یک، برگزار خواهد شد. شرکت کنندگان قرار است به رایزنی‌ها پیرامون بازگشت محتمل آمریکا به برجام و اطمینان از اجرای کامل و موثر این توافق ادامه دهند.
ریاست این نشست بر عهده انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود. «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران هم ریاست هیات ایرانی را بر عهده خواهد داشت.

چین: مذاکرات وین در مرحله نهایی است
 وانگ یی وزیر خارجه چین امروز جمعه در نشست خلع سلاح ژنو گفت مذاکرات وین در مرحله نهایی است و طرف‌ها نیازمند به کارگیری تلاش‌های مضاعف برای بازگشت به توافق هسته‌ای هستند. وی با تاکید بر اینکه اقدامات یکجانبه آمریکا، دلیل اصلی مشکلات بر سر برنامه هسته‌ای ایران است گفت: برای احیای برجام، لغو تحریم های ضد ایران نخستین اقدامی است که قاعدتا آمریکا می بایست اتخاذ کند.
 وزیر خارجه چین گفت مذاکرات وین در مرحله نهایی است و طرف‌ها نیازمند به کارگیری تلاش‌های مضاعف برای بازگشت به توافق هسته‌ای هستند.
 وانگ یی وزیر خارجه چین امروز جمعه در نشست خلع سلاح ژنو گفت مذاکرات وین در مرحله نهایی است و طرف‌ها نیازمند به کارگیری تلاش‌های مضاعف برای بازگشت به توافق هسته‌ای هستند.
وی با تاکید بر اینکه اقدامات یکجانبه آمریکا، دلیل اصلی مشکلات بر سر برنامه هسته‌ای ایران است گفت: برای احیای برجام، لغو تحریم های ضد ایران نخستین اقدامی است که قاعدتا آمریکا می بایست اتخاذ کند.
وانگ یی افزود: پیشنهاد کشور ما این است که یک بستر گفت‌وگوی چندجانبه امنیتی در منطقه خلیج فارس ایجاد شود و به تدریج یک ساختار امنیتی مشترک، جامع و پایدار در خاورمیانه شکل گیرد. چین از ایجاد منطقه ای عاری از سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه حمایت می کند و مایل است برای این کار فعالانه تلاش کند. پکن همواره بر حفظ صلح و ثبات شبه جزیره کره پافشاری کرده و تحقق دو هدف اصلی عاری سازی سلاح هسته ای شبه جزیره و ایجاد مکانیزم صلح دایمی در شبه جزیره را پیش می برد.

توضیح وزیر خارجه آمریکا درباره لغو تحریم برخی افراد و شرکت‌های ایرانی
وزیر امور خارجه آمریکا ضمن مطرح کردن ادعاهایی علیه کشورمان، توضیحاتی درباره دلیل لغو تحریم های اخیر علیه برخی افراد و شرکت ایرانی ارائه کرد.
به گزارش  پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا درباره لغو تحریم های وزارت خزانه داری این کشور علیه برخی افراد و شرکت‌های ایرانی گفت: وزارت خزانه داری آمریکا تحریم ها علیه سه مقام پیشین ایران و دو شرکتی که قبلا در خرید، مالکیت، فروش، حمل و نقل یا بازاریابی محصولات پترو شیمی ایران مشارکت داشته‌اند را لغو کردیم که در نتیجه تغییری محقق شده در وضع کنونی یا رفتار طرف های تحت تحریم انجام شد. این اقدامات تعهد ما را نسبت به لغو تحریم ها در موقع تغییر وضعیت یا رفتار اشخاص تحت تحریم نشان می دهد.
او درباره تحریم فردی به اتهام در ارتباط بودن با سپاه پاسداران ایران هم مدعی شد: امروز، آمریکا سعید احمد محمد الجمال و چند فرد و نهاد دیگر را تحریم کرد که در شبکه ای بین المللی که او برای رساندن ده ها میلیون دلار پول به حوثی ها در همکاری با مقامات ارشد نیروهای قدس سپاه پاسداران ایران استفاده کرده بود، مشارکت داشته اند. کسانی که در شبکه شرکت ها و واسطه های فروش صوری الجمال بوده اند، کالاهایی از جمله نفت ایران را در سراسر خاورمیانه و فراتر از آن می فروشند و بخش قابل توجهی از عایدی آن را به حوثی های یمن منتقل می کنند. ما الجمال را پیرو قانون اجرایی 13224 به خاطر کمک مادی، پشتیبانی یا ارائه حمایت در زمینه مالی، مصالح یا حمایت فنی یا ارائه کالاها و خدمات به نیروهای قدس سپاه پاسداران یا در حمایت از آن تحریم کردیم. 
وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنجشنبه با صدور بیانیه‌ای از اعمال تحریم علیه «سعید احمد محمد الجمال» به اتهام ارتباط با سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران خبر داد.
این وزارتخانه همچنین چندین فرد و نهاد در ارتباط با این شخص را نیز در لیست تحریم‌های خود قرار داده است.
یک پایگاه خبری در این رابطه نوشت که وزارت خزانه‌داری آمریکا امروز اعضای یک شبکه را که به ادعای آمریکا به تامین مالی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران و انصارالله یمن کمک می‌کرد، هدف تحریم‌های خود قرار داده است.
وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین نام چند نفر از جمله احمد قلعه‌بانی را از لیست تحریم‌های خود خارج کرده است.