شناسهٔ خبر: 47677787 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

روزنامه حامی دولت: کارنامه مردودی برنامه را زیر سوال می‌برد

روزنامه جهان صنعت، نقش عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی را در به هم خوردن ثبات اقتصادی بررسی کرد.

صاحب‌خبر -

 به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، جهان صنعت نوشت: زمانی که همتی در سال ۹۷ به عنوان رئیس بانک مرکزی جایگزین سیف شد حجم نقدینگی حدود ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان بود، اما هم‌اکنون حجم نقدینگی به حدود ۳۴۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. به این ترتیب حجم نقدینگی تقریبا دو برابر شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیش از ۵۴ درصد حجم نقدینگی (۱۸۸۷ هزار میلیارد تومان) در دوره ریاست همتی ایجاد شده است. با این حال کنترل نقدینگی یکی از برنامه‌های اصلی همتی در دولت آینده اعلام شده است.

از فردی که بعد از چند سال حضور در صحنه سیاستگذاری پولی، کارنامه‌ای غیرقابل قبول در زمینه کنترل نقدینگی و تورم دارد، چگونه می‌توان سیاست کنترل وضعیت بازار پول را پذیرفت؟ هرچند گفته می‌شود که دولت نقش پررنگی در خلق پول و افزایش نقدینگی به ویژه در سال گذشته داشته، با این حال باید پرسید آیا اقتدار بانک مرکزی آنقدر پایین است که باید سر تسلیم در برابر هر خواسته‌ای فرود آورد و به هر خواسته‌ای تن بدهد؟ به نظر می‌رسد سیاستگذار پولی نیز نقش پررنگی در هر آنچه در اقتصاد به وقوع پیوسته، داشته و افزایش تورم به عنوان یکی از پیامد‌های اصلی افزایش نقدینگی نیز این مسئله را تایید می‌کند. اما با وجود گرانی‌هایی که سفره معیشتی مردم را نشانه گرفته همتی می‌گوید که بهتر شدن وضعیت معیشت مردم از هر چیزی مهم‌تر است. سوال این است که بهبود رفاه و معیشت مردم قرار است چگونه و از چه مسیری باشد؟ او معتقد است که دست دولت باید از اقتصاد کوتاه شود؛ به عبارتی حضور دولت در حوزه سیاستگذاری تنها به مسائل خاصی محدود شود؟ اما سوال این است که چگونه می‌توان حضور دولت را در اقتصاد کمرنگ کرد؟ دولتی که هر سال در حال بزرگ‌تر شدن است و زیرمجموعه‌های زیادی دارد چگونه قرار است در صحنه اقتصادی کشور حضور نداشته باشد؟ از سوی دیگر عبدالناصر همتی برای بورس هم برنامه‌های زیادی دارد، آن هم در شرایطی که گفته می‌شود او یکی از عوامل اصلی پشت صحنه در ریزش‌های سنگین بورس بوده است. او گفته: «وقتی نایب‌رئیس مجلس می‌گوید می‌خواهیم بگیر و ببند راه بیندازیم این گونه بورس را امنیتی می‌کنند. می‌گویند می‌خواهیم بورس را در سه روز اصلاح کنیم، مگر ماکروفر است؟ سفارش کردم به وضعیت بازار سهام رسیدگی شود.» همتی با ابزار نرخ بهره و افزایش تدریجی آن از خرداد سال گذشته بازار بورس را در وضعیت نگران‌کننده‌ای قرار داد؛ با این حال وعده بورسی می‌دهد.

در دوران ریاست همتی بر بانک مرکزی حجم نقدینگی و قیمت دلار دو برابر شده و تورم رکورد شکسته است. اما همتی می‌گوید که از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کرده است.

نظر شما