سرویس سیاسی جوان آنلاین: جریان اصلاحات در این دوره از انتخابات دو کاندیدا دارد و تاکنون کسی یا کسانی از جبهه اصلاحات این دو نامزد را «بدلی» معرفی نکرده که بخواهند از حمایت آنها شانه خالی کنند، اما تاکنون به صورت رسمی نهاد اجماعساز اصلاحطلبان (بخوانید چند حزب و گروه قیم اصلاحطلبان) و رئیس دولت اصلاحات حاضر نشدهاند از آنها اعلام حمایت کنند.
پاسخ به این سکوت را باید در اظهار نظر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی جستوجو کرد. علی محمد نمازی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی که عبدالناصر همتی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری عضو شورای مرکزی آن محسوب میشود، حمایت اصلاحطلبان از وی را منوط به روزهای آینده کرده و گفته است: اگر مناظرهها نشان دهد که آقای همتی خوب صحبت میکند و توضیحاتش اقناعکننده است، شاید بتوان امیدوار بود که در موضع جبهه اصلاحات تجدیدنظر کنند. اشکالی ندارد که جبهه اصلاحات چند روز مانده به انتخابات یک نظر سنجی انجام دهد، اگر در این نظر سنجی دیدند آقای همتی، وضعیت خوبی دارد و حداقل این احتمال وجود دارد که به مرحله دوم برسد در موضعش تجدید نظر کند. شرط ورود آقای خاتمی در حمایت از آقای همتی منوط به تصمیم و موضع نهاد اجماعساز جبهه اصلاحات ایران است.
اجمالاً باید گفت که در مرام اصلاحطلبی اصالت به پیروزی است نه رقابت و یک رفتار سیاسی، بنابراین به میزانی که هر متغیری این اصالت را کمرنگ کند، قدرت ریسکپذیری آنها هم کاسته میشود. به بیان دیگر آنها مادامی که رأی مردم متوجه آنها باشد، رقابتها را به رسمیت میشناسند. اذعان دیگری که در سخنان عضو شورای مرکزی کارگزاران نهفته این است که آنها دریافتهاند که صرف قرار گرفتن نام اصلاحطلبان و رئیس دولت اصلاحات در پشت یک نامزد الزاماً رأیآور نیست و «تکرار» خاتمی دیگر خریداری ندارد. از این رو اعتراف میکنند که اول باید ببینیم مردم نامزد وابسته به ما را میپسندند و بعد ریسک حمایت از او را بر عهده بگیریم. یعنی حمایت خود را از یک نامزد اصلاحطلب توأم با خطر و ریسک میدانند.
متلکگویی بانیان وضع موجود به جای پاسخگویی
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه مناظره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری تقابل عقلانیت و هوچیگری سیاسی بود، گفت: بعضی از کاندیداها به جای پاسخگویی به مردم به متلکگویی و اتهامزنی به دیگران روی آوردند.
احمد راستینه، نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با فارس با اشاره به اولین مناظره انتخاباتی هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: در اولین مناظره انتخابات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این مسئله پیشبینی میشد و محتمل بود که بعضی از کاندیداها به جای اینکه برنامه خود را ارائه دهند و از کارنامه عملکردی خودشان دفاع کنند با توجه به اینکه عملکردشان در میان مردم کاملاً شفاف و روشن بود برای عبور از پاسخگویی به متلکگویی و تهمت روی آوردند. وی افزود: این کاندیداها فضای تهمتزنی در عرصه سیاسی را که یادگار اسلاف جریانهای سیاسی آنها است، یک بار دیگر تکرار کردند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار داشت: اسلاف سیاسی اصلاحطلبان در دورههای گذشته نشان دادند هیچگاه با برنامه و مسئله محور با مردم صحبت نکردند و به جای پرداخت به راهکارهای حل مسائل مردم به ویژه در حوزه اقتصادی به دوگانهسازیهای دروغین و کاذب روی آوردند و تلاش کردند در یک فضای غیرواقعی و فضای احساسی کارنامه غیرقابل قبول خود را بپوشانند. راستینه خاطرنشان کرد: در این مناظرهها یکبار دیگر به مردم نشان داده شد افرادی که مسبب هشت سال مصیبتهای اقتصادی امروز برای جامعه هستند یک بار دیگر تلاش کردند با تجربه سال ۹۲ و ۹۶ که با متلکگوییهای حقوقدان و سرهنگ افکار عمومی را منحرف کنند این بار هم تلاش داشتهاند با تهمتهای ناروا و نسبتهای غیر واقع به سایر کاندیداها فضای مناظره را به سمت فضای احساسی سوق دهند، اما خوشبختانه برخی از کاندیداها با سعه صدر و با ارائه برنامه و با تمرکز بر پاسخ به سؤالات نشان دادند که ظرفیتهای خوبی برای دفاع و پاسخگویی به ملت دارند.
فعال سیاسی اصلاح طلب: نامزدهای اصلاحطلبان بازنده اخلاق بودند
مدیر مسئول روزنامه اصلاحطلب آفتاب یزد با اشاره به رفتار آیتالله رئیسی در اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اصلاحطلبان در این مناظره و در بعد اخلاق، بازنده میدان بودند.
منصور مظفری، مدیر مسئول روزنامه آفتاب یزد با اشاره به رفتار صادقانه و اخلاقمدارانه آیتالله رئیسی در اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما اصلاحطلبان از سال ۷۶ مرتب میگوییم که فضا نباید تخریبی شود چراکه فضای تخریبی جواب نمیدهد. متأسفانه دو کاندیدای اصلاحطلبان در این مناظره کارنامه خوبی از خود نشان ندادند و برای اینکه بتوانند ضعفهای دولت را بپوشانند، از ابتدا تخریب حضرت آیتالله رئیسی را شروع کردند تا به زعم خودشان فضای دو قطبی مهرعلیزاده - رئیسی و همتی - رئیسی را ایجاد کنند. به اعتقاد بنده ما اصلاحطلبان در این مناظره و در بعد اخلاق، بازنده میدان بودیم. مظفری اظهارداشت: همچنین آیتالله رئیسی در این مناظره با متانت و بزرگواری از کنار تخریبها به خاطر مردم که فشار اقتصادی زیادی را تحمل هستند، گذشتند تا خاطر مردم بیش از این مکدر نشود. این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: آیتالله رئیسی در این مناظره دقیقاً به پاسخهایی که مجری برنامه اعلام کردند، پاسخ دادند و با متانت و با برنامه پاسخ دادند و نشان دادند که دنبال مکدر کردن مردم و یا تخریب فضای موجود نیستند و برنامههای خودشان را با متانت و بزرگواری ادامه دادند.
مظفری اظهارداشت: به عنوان یک اصلاحطلب میگویم که نمره قبولی در این مناظرات را آیتالله رئیسی دریافت کردند و ما اصلاحطلبان متأسفانه در این مناظره باختیم که انشاءالله این مسئله در مناظرات بعدی درس عبرتی برای کاندیداهای جناح ما شود.
عضو سابق شورای مرکزی حزب اعتماد: مهرعلیزاده باید عذرخواهی کند
اسماعیل دوستی، فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو سابق شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با حضور در اتاق گفتوگوی «سیاست در ایران» در کلاب هاوس در واکنش به مطالب خلاف واقع محسن مهرعلیزاده در مناظره که علیه سید ابراهیم رئیسی مطرح شد، گفت: آقای مهرعلیزاده باید از اصلاحطلبان و مردم و آقای رئیسی بابت اظهاراتش عذرخواهی کند. بحث سندروم پست بیقرار و مدرک ششم ابتدایی که توسط آقای مهرعلیزاده مطرح شد بیاحترامی بود و ایشان حتماً باید از بیان این توهینها عذرخواهی کند. دوستی تأکید کرد: رئیس قوه قضائیه باید مجتهد باشد و رهبری هم طبعاً یک مجتهد را برای ریاست قوه قضائیه منصوب میکنند و بنده از اظهارات آقای مهرعلیزاده خیلی متأسف شدم. این فعال سیاسی اصلاحطلب افزود: آقای مهرعلیزاده باید اخلاقاً از آقای رئیسی عذرخواهی کند؛ البته این توهینها قطعاً جواب منفی از سوی جامعه خواهد گرفت. از نظر بنده برنده این مناظره متانت آقای رئیسی بود چراکه اگر شاید این حملات به مهرعلیزاده یا همتی میشد آنها خیلی عکس العمل تندی از خود نشان میدادند.