شناسهٔ خبر: 47607845 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

مهمترین وعده‌ های بورسی کاندیداها چیست؟

حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون نفر سهامدار بورس در ایرانند و نگاه دولت آینده به بورس بر دارایی و سرمایه این عده اثر مستقیم می‌گذارد. کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری تاکنون چه وعده‌هایی درباره بورس داده‌اند و نگاهشان به آینده بورس چیست؟

صاحب‌خبر -

به گزارش راهبرد معاصر کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری راهکارهای مختلفی برای حل مشکل بورس دارند. خروج دولت از بورس، تشکیل صندوق جبران ضرر مالباختگان بورسی و جلوگیری از فساد بورس.

اما این راهکارها دقیقا کدامند؟ راهکار محسن رضایی و ابراهیم رئیسی در این باره یکسان است و هر دوی این کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بر جبران ضرر سهامداران از طریق ایجاد صندوق مالباختگان بورس تاکید کرده‌اند.

تشکیل صندوق مالباختگان بورس

محسن رضایی چندی پیش گفته بود دست‌هایی در کار بوده که بورس را به اینجا کشانده است. ما صندوق جبران ضرر مالباختگان بورس را تشکیل می‌دهیم و آرامش را به بورس بر می‌گردانیم.

ابراهیم رئیسی هم کاندیدای دیگری است که معتقد است مشکل بورس این بود که «در این حوزه به مردم آگاهی داده نشد و مردم به بورس هجوم آوردند و پس از این کار اقداماتی که باید صورت می‌گرفت اجرایی نشدند.» او گفته بود: سامانه‌های نظارتی در بورس وجود داشت؛ اما انجام نشد.‌

مردم با اعتماد به دولت مبنی بر آنکه او در حال کنترل است وارد بورس شدند اما سوال این است که آیا کسری بودجه دولت باید از بورس تامین شود؟ یکی از منابع مهم تامین پول  در کشور بورس‌ها هستند اما اگر این پول‌ها وارد تولید می‌شد ما این مشکلات را نداشتیم و  نباید اجازه داد بورس دچار چنین نوساناتی شود.‌

اما راهکار او هم مانند محسن رضایی است. او گفته ما به دنبال صندوق بیمه‌ای و جبران خسارت هستیم. دولت باید برای جبران خسارت مردم عزیزی که به شرکت در  بورس دل بسته بودند وارد عمل شود و ما این کار را انجام می‌دهیم و مردم باید در این زمینه اعتماد کنند.

بورس ماکروفر است؟

امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی دیگر کاندیدای ۱۴۰۰ هم گفته بود سه روزه می‌شود مشکل حاد بازار سرمایه را حل کرد، به یک دستور حکومتی از رئیس جمهور نیاز دارد. من در مورد بورس شکایت کردم و بازخواست کردم. این مسیر را رها نمی‌کنم و امیدوارم در روزهای ابتدایی دولت سلام مشکل بورس حل شود.

اما این گفته قاضی‌زاده هاشمی با واکنش عبدالناصر همتی مواجه شد. عبدالناصر همتی، دیگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفته وقتی نایب رییس مجلس می‌گوید می‌خواهیم بگیر و ببند راه بیاندازیم این گونه بورس را امنیتی می‌کنند. می‌گویند می‌خواهیم بورس را در سه روز اصلاح کنیم، مگر ماکروفر است؟ سفارش کردم به وضعیت بازار سهام رسیدگی شود.

از نظر همتی مشکل بازار سرمایه این بوده که بسیاری از شرکت‌های ضررداده وارد آن شده‌اند. او گفته بود: اینکه هر شرکت تولیدی تعطیل شد به زور آن را بازگشایی کنیم درست نیست و باید دقیق و علمی مشکل آن را بررسی کنیم. این روش ها و کارهای نمایشی را قبول ندارم.

مشکل بورس فساد است؟

برخی دیگر بر مساله فساد در بورس تاکید کرده‌اند و احتمالا نگاهشان این بوده که دلیل ضرر سهامداران خرد، سودجویی و فساد برخی از سهامداران کلان است.

از آن جمله می‌تواند به علیرضا زاکانی اشاره کرد. کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ گفته بود: برای ساماندهی بازار سرمایه تلاش می‌کنم. با آموزش صحیح و جلوگیری از منفعت‌طلبی و سودجویی حقوقی‌ها در بورس این امکان را فراهم کنم که مردم نقدینگی خود را به سمت بازار سرمایه سوق دهند، در بازار سرمایه نیز با ارائه درست امکانات در بازار اولیه امکان مولد شدن سرمایه‌ها را فراهم می‌کنم.

زاکانی همچنین گفته بود: در سال ۹۸ در بورس افراد حقیقی بالای هزار میلیارد تومان نداشتیم، اما در سال ۹۹ با زدن جیب مردم برخی از حقوقی‌ها شرایط جدیدی پیدا کردند. آن‌ها باید پاسخگو باشند. در ابتدای سال۹۹، ۱۷ نفر بالای هزار میلیارد تومان از بورس درآمد کسب کردند.

محسن مهرعلیزاده هم دیگر کاندیدایی است که درباره بورس گفته: در بورس نباید دخالت از بیرون داشته باشیم. هرگاه دولت کوچکترین مداخله‌ای در بورس کند، ضرر و زیان وحشتناکی وارد خواهد شد. مردم نباید ضرر برنامه‌های غلط دولت را بدهند و این برنامه‌ای که سال گذشته در بورس اجرا شد، غلط بود. دولت فقط باید در زمانی که بازاری دچار شکست می‌شود، در آن دخالت کند؛ اینجا دولت وارد شد و ورشکستگی ایجاد کرد. بورس بازار بسیار خوبی است، اما دولت و سهام‌داران حقوقی بزرگ نباید اجازه دخالت در آن را داشته باشند./بانک اول

نظر شما