استیو وارن، سخنگوی پنتاگون، روز جمعه (۲۵ آوریل/ ۵ اردیبهشت) گفت، کاروان ۹ فروند کشتی جنگی و باربری ایران که مظنون به حمل سلاح برای شورشیان حوثی یمن بود، به سوی شمال شرقی حرکت کرد و این حرکت از نگرانیهای آمریکا کاست.
در همین حال خبرگزاری ایرنا گزارش داد که حبیبالله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ایران، روز شنبه (۶ اردیبهشت) اخبار منتشرشده مبنی بر تذکر به ناوگروه ایرانی در خلیج عدن و عدم حضور آن در این منطقه را تکذیب کرده است.
شورشیان حوثی مورد حمایت ایران دولت مرکزی یمن را بعد از اشغال صنعا، پایتخت این کشور، در ماه سپتامبر به حاشیه راندند. شیعیان شیعهمذهب حوثی به پیشرویهای خود به سمت جنوب ادامه داده و مناطق بیشتری را تسخیر کردند. بعد از آن نیز به خواست عبدربه منصور هادی، رئیسجمهور یمن که مجبور به ترک کشور شد، حملات هوایی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی برای جلوگیری از پیشروی حوثیها انجام شد.
اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا نیز روز جمعه (۲۴ آوریل) به خبرنگاران گفت، کشتیهای ایران تغییر مسیر داده و از یمن دور شدهاند. او افزود: «بهروشنی نمیدانیم آنها چه برنامهای دارند».
کارتر از تغییر مسیر کشتیهای ایران استقبال کرد و گفت: «این اقدام به کاهش تنشها در یمن کمک میکند و این همان چیزی است که ما به همه طرفهای درگیر در آنجا پیشنهاد میدهیم».
کاروان ایران مسیر شمال شرقی را پیش گرفت
استیو وارن، سخنگوی پنتاگون گفته است، کاروان کشتیهای ایران روز جمعه در آبهای بینالمللی در نزدیکی سواحل عمان بود و همچنان به سمت شمال شرق در حال حرکت است.
وارن نگفت که این کشتیها به ایران بازمیگردند یا مسیر ایران را پیش گرفتهاند. او گفت، ارتش آمریکا نمیداند قصد آنها چیست و این کاروان میتواند هر لحظه بازگردد.
دریادار حبیبالله سیاری به ایرنا گفت، کشتیهای ایران هنوز هم در خلیج عدن حضور دارند. او افزود: «ناوگروه سی و چهارم این نیرو در خلیج عدن واقع در ورودی تنگه بابالمندب حضور دارد و به گشتزنی و انجام مأموریت میپردازد».
سیاری ادامه داد: «ناوگروههای نیروی دریایی با اقتدار از منافع جمهوری اسلامی در آبهای آزاد حراست میکنند و در این راستا در هر منطقهای که لازم باشد حضور مییابند».
ناوگروه سی و چهارم ارتش ایران ۱۹ فروردین راهی خلیج عدن شد. سیاری آن زمان اعلام کرد که اعزام این کشتیها "به منظور تأمین خطوط مواصلاتی کشتیرانی و حراست از منافع جمهوری اسلامی در آبهای آزاد" انجام میشود.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، سهشنبه هفته گذشته اعلام کرد که آمریکا به ایران هشدار داده که نباید به یمن سلاح بفرستد، زیرا چنین اقدامی کشتیرانی در خلیج فارس را تهدید خواهد کرد. کارتر نیز چهارشنبه گفت، آمریکا از اینکه این کشتیها ممکن است حامل سلاح برای حوثیها باشند نگران است.
به دنبال این نگرانیها آمریکا ناو جنگی "یو اس اس تئودور روزولت" و یک کشتی جنگی اسکورت را برای حمایت از هفت ناو جنگی خود در خلیج عدن به دریای عرب اعزام کرد.
کمپین ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی که از حمایت آمریکا برخوردار است، ماه گذشته حملات هوایی خود را با هدف انهدام سلاحهای سنگین حوثیها آغاز کرد. عربستان، بزرگترین صادرکننده نفت جهان و رقیب ایران در منطقه که پیشروی حوثیها را خطری برای خود میداند، گفت، هدفش کمک به عبدربه منصور هادی، رئيسجمهور یمن است که به دلیل پیشروی حوثیها مجبور به فرار از کشور شده است.
عربستان هفته گذشته اعلام کرد که به عملیات خود علیه حوثیها خاتمه میدهد و مرحلهای جدید را در عملیات خود در یمن آغاز میکند. با وجود این بمبارانها از آن زمان نیز ادامه داشت و به گفته مقامهای آمریکایی، عربستان خاطرنشان کرده که ممکن است به حملات خود تا جایی که لازم است ادامه دهد.
∎