شرق: درگیری در یمن ادامه دارد؛ اگرچه عربستان تمایل دارد بحران را در آب و هوا با تهران ادامه دهد، ایران و آمریکا تلاش میکنند موضوع را بهگونه دیگری مدیریت کنند.
اگرچه تهران تأکید کرده نیروی دریایی ایران، خلیج عدن را ترک نمیکند، اما اضافه کرده محور گشت ناوهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران مطابق قوانین و مقررات بینالمللی و برای برقراری امنیت کشتیهاست.
گشت دریایی، مطابق قوانین جهانی
فرمانده نیروی دریایی ارتش، با بیان اینکه نیروی دریایی با اقتدار در خلیج عدن و مسیر عبورومرور کشتیهای تجاری برای تأمین امنیت به گشتزنی ادامه خواهد داد، تأکید کرد: به هیچکس اجازه نمیدهیم بیدلیل کشتیهای ما را بازرسی کند. امیر دریادار حبیبالله سیاری، که روز شنبه در برنامه «مِن طهران» شبکه خبری العالم حضور یافته بود، گفت: «محور گشت ناوهای نیروی دریایی ارتش جمهوریاسلامیایران، مطابق قوانین و مقررات بینالمللی و برای برقراری امنیت کشتیهاست».
وی درباره تعداد ناوها و کشتیها در هر ناوگروه اظهار کرد: «ناوگروه ما معمولا دو فروند ناو است، البته بیشتر هم بوده و سه فروند و چهار فروند هم بوده است». وی همچنین تأکید کرد: «سیوچهارمین ناوگروه اعزامشده به خلیج عدن «البرز» نام دارد».
خلیج عَدَن در جنوب یمن قرار دارد که از جنوب با سومالی و از غرب با جیبوتی همسایه است، این خلیج از سمت شرق نیز با اقیانوس هند و از سمت غرب به بابالمندب و دریای سرخ متصل است. شهر عدن در حاشیه شمالی این خلیج قرار دارد و بعد از صنعا - پایتخت این کشور - مهمترین شهر یمن است. تنگه بابالمندب هم به عرض 32 کیلومتر میان جنوبغربی شبهجزیره عربستان و شمالشرقی آفریقاست که دریای سرخ را به خلیج عدن و اقیانوس هند وصل میکند.
گسترش جبهه ایران تا بابالمندب
درهمینحال سردار شادمانی، معاون عملیات ستاد کل نیروهای مسلح در گفتوگو با فارس تأکید کرد «سپاه» جبهه مقاومت را مدیریت میکند. او افزود: «در حوزه دفاع در دریا، ما زمانی فقط در خلیجفارس بودیم؛ اما الان نهتنها در خلیجفارس قادریم با هر نوع تهدیدی مقابله کنیم؛ بلکه در دریای عمان هم به همین اندازه توانمندیم. نهتنها در دریای عمان، بلکه ما امروز فراتر از دریای عمان تا بابالمندب و ورای آن، آبهای آزاد برای مقابله با دزدان دریایی و امنسازی مسیر کشتیرانی کشور و کسب سیادت دریایی میرویم و اعلام حضور میکنیم؛ بنابراین در عرصه دریا خودمان را توسعه دادهایم». او ادامه داد: «حالا وقتی در عرصه دریا از خلیجفارس تا ماورای مدار 10 درجه قدرت پیدا کردیم، یعنی سواحل جنوبی کشور را که ممکن است مبدأ فعالیت و اقدام دشمن باشد، کنترل و رصد میکنیم و هرکس بخواهد در این سواحل بهعنوان مبدأ عملیاتی علیه ما اقدام کند، بلافاصله آن نقطه را میزنیم؛ چون خودمان را توسعه دادهایم».
شادمانی تأکید کرد: «ما در هشت سال دفاع مقدس حتی در خلیجفارس هم کامل نبودیم؛ مثلا در بوشهر و بندرعباس جبههای نداشتیم؛ ولی الان جبهه را از دهانه اروند تا بابالمندب بردهایم و در این وسعت عظیم جغرافیایی قادریم هر حملهای را تحتتأثیر قرار دهیم. در حوزه موشکی، وقتی فرمانده معظمکل قوا میفرمایند: «اگر تعدی کنید، تلآویو و حیفا را با خاک یکسان میکنیم»، ایشان اطلاعات دقیقی دارند که این را میگویند. فرمانده کل قوا بهعنوان ولیفقیه، غلو نمیکند. در این بیان حضرتآقا، هم اعتماد به قدرت وجود دارد و هم مطالبهای از نیروهای مسلح برای آمادگی عملیاتی».
تکذیب ادعای ارسال سلاح به یمن
ازسویدیگر، دریادار سیاری، در پاسخ به این سؤال که آمریکا و عربستان ادعا میکنند ناوگروه ایران برای ارسال سلاح برای انصارالله اعزام شده است، اظهار کرد: «وقتی من مأموریت ناوگروه را اعلام و منطقه حضور آن را معلوم کردم و کاری که اکنون در حال انجام است مشخص کردم، اینها جوابی قاطع به همه آنهایی است که این حرفها را میزنند».
روزهای گذشته مقامات آمریکایی و عربستانی در این مورد اتهاماتی به ایران منتسب کرده بودند. سرهنگ استیو وارن، سخنگوی پنتاگون، روز جمعه گفته بود: «کاروان ۹ کشتی ایرانی - ظاهرا شامل هفت کشتی باری و دو نظامی- مسیرش را عوض کرده و در جهت کلی ایران در حرکت است». پنتاگون میگوید بهنظر میرسد اقدام ایران تلاشی برای کاهش تنشها باشد.
«بیبیسی» در گزارشی نوشته بود: «این کشتیها پیشتر در طول هفته در مسیر بندر عدن بودند. شهر بندری عدن در هفتههای اخیر محل زدوخوردهای شدید میان نیروهای شورشی و دولتی یمن بوده است».
اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا، هم گفته: «روشن نیست آیا کشتیهای ایرانی در نتیجه تحرکات ناوهای آمریکایی مسیر خود را وارونه کردهاند یا نه. بااینحال از دورشدن آنها از آبهای یمن استقبال میکند». این در حالی است که آمریکا روز دوشنبه ناو هواپیمابر تئودور روزولت و ناو نورماندی را از خلیجفارس، راهی آبهای یمن کرده بود. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی مدعی شده بود این ناو هواپیمابر آمریکایی قرار است به دیگر کشتیهای آمریکا در آبهای اطراف یمن بپیوندد و کشتیهای ایرانی را متوقف کند؛ اما استیو وارن، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، گفته: «ناو روزولت فقط قرار است برای انجام عملیاتی دریایی دوباره در آبهای یمن مستقر شود و این ناو هیچ مأموریتی برای جاسوسی و توقف کشتیهای ایرانی ندارد». همچنین نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد، ناو روزولت قرار است به دیگر کشتیهای نظامی آمریکا در دریای عرب بپیوندد تا تضمین کند خطوط کشتیرانی منطقه هنوز باز و امن است.
هیچگونه هشداری از آمریکاییها یا سعودیها دریافت نکردیم
دریادار سیاری در پاسخ به این سؤال که آیا نیروی دریایی ایران، هشداری از آمریکا درباره نزدیکشدن به سواحل یمن دریافت کرده است، اظهار کرد: «خیر. ما بهعنوان مسئولان نیروی دریایی، از سلسله مراتبمان دستور و پیام میگیریم، از جای دیگر دستور نمیگیریم، ما کار خودمان را انجام میدهیم».
دریادار سیاری درباره اینکه آیا بین ایران و شناورهای دریایی آمریکایی و سعودی هیچ تماسی ردوبدل نشده است، گفت: «خیر. هیچگونه تماس و برخوردی وجود نداشت و دلیلی هم ندارد؛ البته نوعی تماس در دریا وجود دارد، هر کشتی که از کنار یک کشتی دیگر میگذرد، با هم ارتباط برقرار میکنند و مبدأ و مقصد و ملیت یکدیگر را میپرسند. چنین ارتباطی میان همه کشتیها در همه عرصههای دنیا وجود دارد». درهمینحال فرمانده نیروی دریایی ارتش روز گذشته تأکید کرد: «مأموریت ناوگروه کاملا مشخص است؛ یعنی چیزی نیست که قابل رصدکردن نباشد. اما اینکه بخواهیم بهخاطر حرفهایی که اینها میزنند منطقه را ترک کنیم و امنیت کشتی تجاریمان را از دست بدهیم، نه، اینطور نیست. ما در منطقه حضور داریم، امنیت کشتیهایمان را برقرار میکنیم، چون بههرصورت مسیر عبورومرور کشتیهای ماست».
سیاری در این برنامه تلویزیونی توضیح داده است: «شمال اقیانوس هند و خلیج عدن و بابالمندب، یکی از بزرگترین راههای آبی دنیاست که بیش از یکسوم تجارت جهانی در این منطقه انجام میشود؛ یعنی عبورومرور تمام کالاهای آسیای جنوبشرقی به سمت خلیج عدن، بابالمندب، دریای سرخ، کانال سوئز، مدیترانه و اروپا و از جبلالطارق به سمت قاره آمریکا. این مسیر اصلی عبورومرور کالا به اهمیت این منطقه میافزاید».
دریادار سیاری تأکید کرد: «ما با اقتدار در منطقه هستیم و گشتمان را انجام میدهیم؛ در بحث برقراری امنیت، نهتنها برای جمهوریاسلامیایران بلکه به دیگر کشورهای جهان هم کمک کردیم».
اجازه بازرسی به هیچکس نمیدهیم
دریادار سیاری، درباره ادعای عربستان که بر اساس قطعنامه شورای امنیت، حق بازرسی کشتیهای ایران را دارد، گفت: «اینطور نیست. حضور ما در آبهای آزاد دنیا بر اساس قوانین و مقررات بینالمللی است. ما مأموریت برقراری امنیت در خلیج عدن را داریم و بیدلیل هم به هیچکس اجازه نمیدهیم از ما بازرسی کند، چون همهچیز مطابق قانون انجام میشود و اینچنین نیست که کسی از کشتی نظامی ما بازدید کند». دریادار سیاری ادامه داد: «البته آنها حتی اجازه گفتن چنین حرفهایی را هم ندارند».
بابالمندب و خلیج عدن یکی از مهمترین، درعینحال حساسترین مسیرهای دریایی است. این مسیر جزء اهداف دزدان دریایی هم هست. دریادار سیاری دراینزمینه توضیح میدهد: «از سال 86 بحث تروریسم دریایی و دزدی دریایی در این منطقه بهوجود آمده و این امر در بُعد اقتصادی، ضربات زیادی به بدنه اقتصاد جهان وارد کرده است». دریادار سیاری، با اشاره به درخواست سازمان جهانی دریانوردی از کشورها برای تأمین امنیت خلیج عدن، تصریح کرد: «جمهوریاسلامیایران از اولین کشورهایی بود که به این خواسته جهانی سازمان دریانوردی پاسخ مثبت داد، زیرا توانمندی حضور در آن منطقه را داشت؛ بنابراین ناوگروه خود را به منطقه خلیج عدن و بابالمندب و قسمتی از دریای سرخ اعزام کرد که در مبارزه با دزدی دریایی فعال باشد. بنابراین ما از آن تاریخ که حضورمان در آن منطقه را بهخاطر مبارزه با تروریسم دریایی آغاز کردیم تا امروز، در آنجا حضور مستمر داریم و تا امروز 34 ناوگروه اعزام کردهایم. ما حتی چهار فقره تقدیرنامه از سازمان جهانی دریانوردی به خاطر حضور مداوم در خلیجعدن و مبارزه شدید با بحث دزدی دریایی، دریافت کردهایم».
تأمین امنیت 2هزارو 700 نفتکش و کشتی تجاری
وی خاطرنشان کرد: «نتیجه حضور مستمر ما در آن منطقه مهم جهان، این بوده است که ما تا امروز توانستهایم بیش از دوهزارو 700 فروند کشتی نفتکش یا تجاری مربوط به جمهوریاسلامیایران را از این منطقه در مقابل دزدان دریایی به سلامت عبور دهیم. همچنین نزدیک به 200 مورد با دزدان دریایی درگیری شدید داشتهایم و سه گروه از آنها هم دستگیر و به مقامات قضائی تحویل شدند. علاوهبراین، نزدیک به 25 مورد نیز به کشتیهای دیگر کشورهای دنیا کمک کردهایم».دریادار سیاری افزود: «بارزترین نمونه کشتی متعلق به چین بود که ما این کشتی را از دست دزدان دریایی آزاد کردیم و دزدان دریایی همچنین یک کشتی تجاری ما را خارج بابالمندب و زیر مدار 10 درجه ربودند و ما توانستیم پس از یک درگیری 48ساعته، کشتی را آزاد کنیم و برگردانیم».
بههیچوجه اجازه ناامنی در منطقه را نمیدهیم
وی افزود: «همانطورکه همیشه اعلام کردهایم، تنگه هرمز و شمال اقیانوس هند در محدوده دریای عمان بهعنوان مناطقی که در آنجا حضور داریم، امنیت آنها را برقرار کردهایم و همچنان برقرار میکنیم و بههیچوجه اجازه نمیدهیم ناامنی بهوجود بیاید؛ بلکه با هرگونه عامل بهوجودآورنده ناامنی مبارزه میکنیم».وی افزود: «آنها گفتهاند سواحل یمن؛ سواحل یمن در کنار آبهای آزاد دنیاست، مگر میتوانند در آبهای آزاد دنیا چنین کاری کنند؟ ... اینطور نیست».دریادار سیاری در پاسخ به سؤالی درباره اعزام تعدادی از کشتیهای جنگی ایران به شمال دریای عرب و خلیج عدن همزمان با تجاوز نظامی عربستان به یمن و ادعای طرف مقابل که هدف از اعزام این کشتیها همان بحثهای مربوط به یمن است، تصریح کرد: «این برداشت که جمهوری اسلامی ایران همزمان با حمله عربستان به یمن، ناوگان خود را به سمت خلیج عدن اعزام کرده است، درست نیست. فکر کنم از سال 86 تاکنون در منطقه شمال اقیانوس هند، خلیج عدن و تنگه بابالمندب و دریای سرخ حضور داریم و علت حضور ما هم در این منطقه وسیع و گسترده، بنا به دلیل مهم بودن این منطقه است؛ اما در منطقه شمال اقیانوس هند که منطقه وسیعی است، امکان بهوجودآمدن ناامنی و تروریسم دریایی وجود دارد؛ اما بالاخره همه کشورهای همسایه در شمال اقیانوس هند باید با توجه به وزن ژئوپلیتیکی خود، در دریا حضور داشته باشند و با کمک همدیگر امنیت را برقرار کنند».همچنین روز گذشته فرمانده منطقه دوم دریایی سپاه تأکید کرد تمامی تحرکاتی که در خلیجفارس صورت میگیرد از چشمان تیزبین پاسداران نیروی دریایی سپاه پنهان نمانده و تحت رصد کامل و لحظهبهلحظه نیروی دریایی سپاه پاسداران است. در ادامه بررسیهای دریایی، امیر اسماعیلی، فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیا (ص) روز گذشته از مواضع پدافندی جزایر تنب کوچک، بزرگ و ابوموسی بازدید کرد.
فرمانده نیروی دریایی:
«البرز» در «عدن» میماند
صاحبخبر -