صاحبخبر - شفاآنلاین> سلامت > هفتههاست که هند به ورطه موجی از ابتلای فزاینده به کرونا غلتیده و حال عفونت قارچی موکورمایکوز به بحران اضافه شده است؛ عارضهای که بیماران و بهبودیافتگان کرونا را نشانه میرود، با دردهای شدید همراه است و غالبا کشنده.
به گزارش شفاآنلاین : در اوایل ماه می، هزاران مورد قارچ سیاه در سراسر هند گزارش شده است که صدها نفر از آنها در بیمارستانها بستری شده و دستکم ۹۰ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند. چندین هزار تن از مبتلایان به کووید۱۹ در هند به یک عفونت قارچی تهاجمی و کشنده مبتلا شدهاند که باعث شده بحران سلامت در این کشور پیچیدهتر از گذشته شود.
در شهرهایی چون دهلینو، بیمارستانها برای مبتلایان، بخشهای ویژه دایر کردهاند. بنا بر اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای سازمان بهداشت جهانی، این عفونت قارچی که موکورمیکوز نام دارد و به «قارچ سیاه» نیز معروف است به دلیل وجود نوعی کپک در خاک و در نتیجه پوسیدگی مواد آلی مانند برگها پدیدار میشود.
افراد با تنفسهاگ این قارچها به این بیماری مبتلا میشوند. این قارچها ممکن است از مسیر دستگاههای رطوبتساز یا مخازن اکسیژنی که حاوی آب کثیف هستند نیز در بیمارستانها یا خانهها پخش شوند. این عفونت بسیار تهاجمی است به همین خاطر باید هرچه سریعتر از محل آلوده، تمیز و بافتهای مرده نیز برداشته شود. به همین دلیل گاه جراحان مجبور میشوند بینی، چشم یا حتی فک بیماران را بردارند تا جلوی رسیدن عفونت به مغز را بگیرند.
بنا بر یافتههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای سازمان جهانی بهداشت، نرخ متوسط مرگ و میر توسط این عفونت ۵۴ درصد است. به همین دلیل افرادی که آلوده میشوند ممکن است ظرف چند روز جان خود را از دست بدهند. با این وجود این بیماری مسری نیست و هند نیز بهطور معمول سالانه با دهها مورد از این بیماری روبهروست. بهطور کلی بدن قادر به دفع این آلودگی قارچی هست و تنها کسانی که دارای یک سیستم ایمنی به شدت ضعیف هستند، مثلا بیمارانی که پیوند عضو داشتهاند یا بیماران سرطانی، احتمالا نمیتوانند در برابر آن مقاومت کنند.
ابتلا به کرونا و دیگر شرایط محیطی باعث میشود تا در بدن یک پدیده مرموز فعال شود که به «طوفان سیتوکین» معروف است. در این وضعیت، سیستم ایمنی بدن دچار اختلال میشود و در کنار حمله به سلولهای عفونی، به سلولهای سالم نیز حمله میکند.
پزشکان برای کاهش حملات سیستم ایمنی، استروئید تجویز میکنند. اما این کار باعث تضعیف قدرت دفاعی بدن و در مقابل افزایش سطح قند میشود و به این ترتیب محیط مناسبی برای رشد قارچها فراهم میآید.
نکته حائز اهمیت این است که این بیماری نوظهور بیشتر در بیماران دیابتی که قند زیادی در خون دارند، بیشتر در معرض خطر هستند و نرخ ابتلا به دیابت در هند نیز بالاست. یکی از دلایل شیوع بالای این عفونت در هند این بوده که برخی بیمارستانها و پزشکان بیش از حد لازم استروئید تجویز کردهاند و برخی بیماران نیز بدون مشاوره با پزشک، داروهای حاوی استروئید را در خانه مصرف کردهاند.موکورمایکوزیس که به «قارچ سیاه» شهرت دارد، یک عفونت قارچی نادر، خطرناک و مهاجم است که بینی، چشم، ریه و گاهی هم مغز را درگیر میکند. درصد مرگ مبتلایان، ۵۰ درصد است و چشم برخی بهبودیافتگان به ناچار تخلیه میشود. به گفته پزشکان علائم این بیماری حدود ۱۲ تا ۱۸ روز پس از بهبود کرونا ظاهر میشود.
شیوع قارچ زرد پس از سیاه
در حالی که ابتلای بیماران کووید۱۹ به قارچ سیاه و سفید در هند همچنان رو به افزایش است اکنون موردی از ابتلا به قارچ زرد هم در ایالت اوتارپرادش گزارش شده است. این مورد در بیمارستانی واقع در بخش قاضیآباد این ایالت و در همسایگی شهر دهلی مشاهده شده است.دکتر بیپی تیاگی، متخصص گوش و حلق و بینی، میگوید، مرد ۴۵ سالهای به قارچهای سیاه، سفید و زرد مبتلا شده است. او در مصاحبه با خبرگزاری ایانآی گفت: عموما خزندگان به قارچ زرد مبتلا میشوند و این نخستینبار است که میبینم انسان هم به این قارچ مبتلا شده است.
وی گفت: ابتلا به این قارچ را با داروی آمفوتریسین ب میتوان درمان کرد ولی درمان آن بیشتر از درمان قارچ سیاه و سفید طول میکشد.به گفته دکتر تیاگی بروز رخوت در بدن و کاهش اشتها از جمله علامتهای ابتلا به قارچ زرد است.پسر این بیمار هم در مصاحبه با خبرگزاری ایانآی گفت که پدرش تحت درمان کووید۱۹ و رو به بهبود بود.او گفت در دو روز گذشته چشمان پدرش شروع کرد به تورم و ناگهان بسته شد و دچار خونریزی بینی نیز شده است.این در حالی است که هند با افزایش ابتلای بیماران کووید۱۹ به قارچ سیاه دستوپنجه نرم میکند و دچار کمبود آمفوتریسین بی است.
وزارت بهداشت هند روز دوشنبه (۲۴ می) اعلام کرد تاکنون ۵ هزار ۴۲۴ مورد ابتلا به قارچ سیاه (ﻣﻮﻛﻮﺭﻣﺎﻳﻜﻮﺯﻳﺲ) در این کشور گزارش داده شده است.به گفته هارش وردهان، وزیر بهداشت هند، از این پنج هزار ۴۲۴ مورد چهار هزار و ۵۶۶ بیمار دارای سابقه ابتلا به کووید۱۹ هستند. مقامهای بهداشت هم میگویند در تلاشند تا کمبود داروی ضدقارچ را برطرف کنند.ﻣﻮﻛﻮﺭﻣﺎﻳﻜﻮﺯﻳﺲ نوعی بیماری قارچی است که گروهی از قارچهای معلق در هوا به نام «موکورمایستس» پدید میآورند. این قارچ همین که از طریق تنفس وارد بدن شود حفرههای سینوسی، ششها و حفرههای قفسه سینه بیمار را آلوده میکند.
به گفته وزارت بهداشت هندوستان مبتلایان به بیماری قند یا ضعف دستگاه ایمنی و از جمله کسانی که به دلیل ابتلا به کووید۱۹ تحت درمان استروئید قرار گرفتهاند بیشتر در معرض خطر ابتلا به ﻣﻮﻛﻮﺭﻣﺎﻳﻜﻮﺯﻳﺲ قرار دارند.در ضمن مواردی از ابتلا به قارچ سفید را هم در ایالتهای بیهار و مادیا پرادش هندوستان نیز گزارش دادهاند. به گفته پزشکان این بیماری قارچی نیز به علت کاهش ایمنی بدن یا تماس با اشیای آلوده به قارچ رخ میدهد.
آمار ابتلا به قارچ سیاه در هند
بنا بر گزارش «هندوستان تایمز» و به استناد مدارک دولتی، در حال حاضر دستکم ۷۲۵۰ بیمار مبتلا به این عفونت در هند وجود دارد. تنها در ایالت ماهاراشترا بیش از دو هزار مورد گزارش شده و مقامات میگویند در ایالت گجرات که محل زندگی نخستوزیر نارندرا مودی است، حدود ۱۲۰۰ مورد به ثبت رسیده است.هماکنون حداقل ۹ ایالت هند، این عفونت را یک «اپیدمی» اعلام کردهاند و چند شهر نیز بخشهای ویژهای را در بیمارستانها به این بیماری اختصاص دادهاند. آمار رسمی مرگومیر ناشی از ابتلا به «قارچ سیاه» اعلام نشده است اما احتمال داده میشود که تاکنون دستکم ۲۱۹ نفر جان خود را از دست داده باشند.
چگونگی درمان قارچ سیاه
در حال حاضر هند با کمبود شدید «آمفوتریسین بی» نیز روبهروست که اصلیترین داروی ضد قارچ برای درمان مبتلایان محسوب میشود. دولت و شرکتهای دارویی این کشور که زمانی «داروخانه جهان» توصیف میشدند، در تلاشند تا تولید این دارو را افزایش دهند.
این در حالی است که آمولیا نیدهی، یک فعال بخش بهداشت در انتقاد از عملکرد مقامات گفته است: «دولت باید همان زمانی که اولین مورد ابتلا به این بیماری قارچی شناسایی شد برای تامین دارو اقدام میکرد؛ قرار نیست مردم برای داروهای نجاتدهنده زندگی التماس کنند.»
از مصرف خودسرانه دگزامتازون خودداری کنند
در همین راستا مسعود مردانی ، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا و متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به علت بروز عفونت «قارچ سیاه» گفت: عفونت قارچی به دنبال مصرف کورتون یا دگزامتازون به وجود میآید که این روزها این دو دارو به عنوان درمان انتخابی ضدالتهابی برای بیماران مبتلا به کرونا در سراسر جهان استفاده میشود.
او درباره عوارض این بیماری افزود: این بیماری، عارضه شایعی نیست و عوارض خاصی ندارد اما اگر در سطح جامعه عفونت قارچی مهاجم فراگیر شود منجر به مرگومیر خواهد شد مانند کشور هندوستان که این روزها درگیر واریانت خطرناکی است و موارد ابتلا به بیماری کرونا در آن افزایش شدیدی داشته و از آنجایی که بیرویه و بیحساب و کتاب کورتون و دگزامتازون تجویز میکنند، عفونت قارچی به وجود آمده است.مردانی در پاسخ به این سوال که آیا موارد مبتلا به این عفونت در ایران مشاهده شده است یا خیر؟ تصریح کرد: به صورت رسمی موردی اعلام نشده اما موارد تکی بوده که بیمار کرونایی بهبود پیدا کرده ولی به دلیل مصرف کورتون و دگزامتازون به عفونت قارچی یا هوی مایکوزین مبتلا شده است که در بیمارستان لقمان تهران بستری و با درمان مناسب ضدقارچی مرخص شد.این متخصص بیماریهای عفونی ضمن توصیه به مردم گفت: اصلا جای نگرانی وجود ندارد چون این بیماری در ایران فراگیر نیست فقط مردم توجه داشته باشند از مصرف خودسرانه دگزامتازون خودداری کنند و تنها با دستور پزشک آن را مصرف کنند.
مردانی طی هشداری به پزشکان بیان کرد: به پزشکان توصیه میکنم اگر به بیمار خود مصرف طولانی کورتون یا دگزامتازون تجویز میکنند، حتما او را تحتنظر قرار دهند تا به محض مشاهده نشانههای ابتلا به عفونت قارچی، درمان مناسب ضدقارچی را آغاز کنند. روزنامه جهان صنعت
∎
نظر شما