رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفته است ایران در حال غنی سازی اورانیوم در سطحی است که "فقط کشورهای سازنده بمب در آن ابعاد فعالیت میکنند".
آقای گروسی به روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن گفته است که وضعیت "بسیار نگران کننده" است زیرا برنامه هستهای ایران طی دو سال گذشته "پیچیدهتر شده است".
ایران بیش از یک ماه است که شروع به غنی سازی ۶۰ درصدی کرده است. در یکی از گزارش های اخیر آژانس آمده بود که نوسان غنی سازی در ایران به ۶۳ درصد هم رسیده است.
مدیرکل آژانس گفته است که این میزان "تقریبا درجه تسلیحاتی است" در حالی که به گفته او غنی سازی تجاری اورانیوم ۲-۳ درصد است.
غنی سازی ۶۰ درصدی در ایران پس از آن آغاز شد که تاسیسات اتمی این کشور در نطنز هدف حملات "خرابکارانه" قرار گرفت. مقام های ایرانی می گویند این میزان غنی سازی برای به کارگیری در رادیوداروها انجام می شود.
آقای گروسی گفته است که این "حق ایران است که برنامه اتمی خود را توسعه دهد اما این درجه از فعالیت "نیاز به یک چشم هوشیار دارد".
اظهارات مدیرکل آژانس دو روز پس از تمدید توافق موقت این نهاد با ایران برای ادامه فعالیت دوربین های نظارتی در تاسیسات اتمی ایران است. این توافق به مدت یک ماه تمدید شده و قرار است در پایان آن اگر تحریم های دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ رفع شده بود، ایران ذخایر دوربین ها طی چهار ماه اخیر را در اختیار بازرسان آژانس قرار دهد.
این توافق پس از آن به دست آمد که مطابق قانون مجلس شورای اسلامی، دولت ایران ملزم به کاهش سطح بازرسی های آژانس شد و به اجرای پروتکل الحاقی که بازرسی های سرزده و نظارت گسترده بر برنامه اتمی این کشور را امکانپذیر می کرد، خاتمه داد.
هدف مجلس ایران از این قانون افزایش فشار به دولت جو بایدن برای رفع تحریم های اتمی است که سه سال پیش با خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام مجددا اعمال شد.
دولت ترامپ پس از خارج شدن از توافق هسته ای با ایران سیاست "فشار حداکثری" را در پیش گرفت و سلسله ای از تحریم ها را علیه ایران به اجرا گذاشت. شدت تحریم های آمریکا به حدی بوده است که دولت حسن روحانی می گوید درآمدهای نفتی این کشور را از ۱۰۰ میلیارد دلار به کمتر از ۸ میلیارد دلار رسانده است.
ایران برای دستیابی به همین میزان درآمدهای نفتی خود هم به دلیل تحریم های مالی و بانکی با محدودیت های شدیدی مواجه است. در حال حاضر میلیاردها دلار دارایی این کشور از جمله در بانک های کره جنوبی، ژاپن و عراق مسدود شده و ایران به آن دسترسی ندارد.
مذاکرات برای رفع تحریم های ایران در ازای اعمال مجدد محدودیت های اتمی از اواخر فروردین ماه امسال در وین آغاز شده است. این گفتو گوها بامشارکت کشورهای عضو توافق هسته ای و مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در حال انجام است.
دور پنجم این مذاکرات به تازگی آغاز شده و ایران و روسیه می گویند که میزان پیشرفت ها در آن به حدی است که توافق نهایی می تواند در این دور به دست بیاید اما وزیر خارجه آمریکا گفته است که ایران هنوز آمادگی به انجام درخواست های این کشور از خود نشان نداده است.
ایران می گوید که آمریکا باید با رفع تحریم ها فرصت دهد که این موضوع "راستی آزمایی" شود و سپس تهران به اجرای تعهدات اتمی خود ذیل توافق برجام بازگردد.