شناسهٔ خبر: 47236511 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: سینا | لینک خبر

چند درصد از رمزارزها قانونی استخراج می‌شود؟

آنا

با رونق گرفتن بازار ارزهای دیجیتال و همزمانی آن با ایجاد رکود در بازار بورس ایران، بخش قابل توجهی از سرمایه‌های کشور که تا پیش از آن در بورس غوطه‌ور بود به سمت خرید و فروش بازار رمزارزها تغییر مسیر داد.

صاحب‌خبر -

با رونق گرفتن بازار ارزهای دیجیتال و همزمانی آن با ایجاد رکود در بازار بورس ایران، بخش قابل توجهی از سرمایه‌های کشور که تا پیش از آن در بورس غوطه‌ور بود به سمت خرید و فروش بازار رمزارزها تغییر مسیر داد.

رشد قابل توجه رمزارزها در سال‌های اخیر خود عاملی است تا میل سرمایه‌گذاران به این سو افزایش داده و سرمایه‌گذاری در این صنعت را برایشان هیجان انگیز کند. همچنین در سال‌های اخیر اقتصاد ایران سهم قابل‌توجهی از بازار جهانی رمزارزها کسب کرده است.

با این حال یکی از مخاطرات مهم حوزه رمزارزها تشدید خروج سرمایه از کشور است، با خروج سهامداران بازار بورس و مهاجرت آنها  به سمت بازار رمزارزها این خطر پررنگ‌تراز گذشته شده است. موضوعی که یکی از عوامل مهم آن به مسئولان سیاست‌گذار در این حوزه برمی‌گردد و منجر به تشویق مردم به فضاهای هیجانی می‌شود.

توسعه مبادلات خارجی با رمزارزها

از سوی دیگر فرار مالیاتی و عدم پرداخت مالیات بر درآمد توسط استخراج کنندگان و  معامله گران رمز ارز یک چالش جدید برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود.

بررسی‌ها نشان از چند مورد می دهد، اول آنکه نحوه برخورد سازمان امور مالیاتی با فعالان و سرمایه گذاران رمزارزها در کشور صرفا دو اقدام صورت گرفته که آن هم شامل استخراج کنندگان رمز ارز دارای مجوز را شامل می‌شود  که با ورود نهاد قانون گذار مجلس دوره یازدهم  و بازنگری به قوانین وضع مالیات عایدی بر سرمایه از سوی تعدادی از نمایندگان خانه ملت.

همچنین باید توجه داشت فرار مالیاتی چند جنبه دارد؛  با استفاده از رمز ارز یا استفاده از رمز ارز برای هدف پولشویی و اجتناب مبادلاتی درمبادله رمز ارزها برای فعالان در این حوزه که به دلیل  ماهیت ناشناس بودن آنها  اتفاق می افتد چرا که اغلب رمز ارزها مبدا تراکنش مخفی و ناشناس با استفاده از الگوریتم‌های مختلف  هستند. هر کاربر می‌تواند چندین نشانی برای معاملات داشته باشد و بسیار دشوار می‌توان عملیات هر کاربر را ردیابی کرد.

موضوع دیگر مساله خرید و فروش این ارزهای دیجیتالی است؛ به دنبال گسترش اخبار رمزارزها، جهان رمزارز بدون وجود صرافی‌های ارزهای رمزنگاری‌شده غیرممکن به‌نظر می‌رسد. سال گذشته اعلام شد که مبادله رمزارزها تنها برای استخراج رسمی رمزارز در جهت واردات بلامانع است اما معامله این نوع ارز بین افراد ممنوع است. اگرچه می‌توان گفت استفاده و معامله رمزارزها در ایران غیرقانونی نیست اما هنوز هم سازوکار آن به صورت قانونی شکل نگرفته است.

براین اساس از طرفی عدم قانون مشخص برای برخورد با فعالان این حوزه که از سوی بانک مرکزی فعالیت آنها غیرقانونی اعلام شده و در مقابل آن دسته که استفاده از ارز دیجیتالی را راهی برای مبادلات خارجی و ارزآوری می‌دانند و از طرف دیگر واکنش مسئولان وزارت نیرو که افزایش مصرف برق را در فصل گرما به گردن استخراج‌کنندگان می‌اندازد و هر روز یک مزرعه استخراج را با این ادعا شناسایی و جمع‌آوری می‌کنند.

مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق با اینکه چه میزان از مصرف برق کشور مربوط به واحدهای استخراج کننده رمزارز مجاز و غیر مجاز است، می‌گوید طبق تخمین منابع علمی خارج از ایران، کل مصرف برق استخراج رمزارزها در جهان حدود ۱۵ هزار مگاوات است که از این میزان گفته می‌شود بین ۸ تا ۱۰ درصد مصرف برق مربوط به ایران است که بر این اساس مصرف برق واحدهای استخراج رمزارز مجاز و غیر مجاز در ایران، حدود ۱۵۰۰ مگاوات است که از این میزان حدود ۲۰۰ مگاوات به طور مجاز در حال فعالیت هستند و بقیه به صورت غیر مجاز. ‌براین اساس فقط ۱۳ درصد استخراج رمز ارزها در کشور قانونی و ۸۷ درصد غیرقانونی است.

وی با بیان اینکه توانسته‌ایم از حدود ۱۳۰۰ مگاوات مصرف برق غیرمجاز واحدهای رمزارز، ۳۲۲ مگاوات را شناسایی کنیم، می‌افزاید رقم باقی مانده را نیز در تلاش برای شناسایی و برخورد قانونی هستیم.

به گفته سخنگوی صنعت برق، واحدهای غیر مجاز استخراج رمزارز به صورت پراکنده در کشور وجود دارند، اما آنچه موجب نگرانی زیاد صنعت برق به ویژه در پیک مصرف برق تابستان شده است، مقوله استفاده خانگی از استخراج کننده‌های رمزارز بوده که شایع شده است. هر ماینر به میزان یک کولر گازی برق مصرف می‌کند. همین روند غلط استفاده از برق خانگی می‌تواند موجب آسیب رساندن به ترانس برق همسایه‌ها و حتی یک محله شود.

رحبی مشهدی معتقد است استفاده غیرمجاز از برق خانگی برای ماینرها می‌تواند موجب ایجاد خاموشی در یک منطقه شود. بهتر است تا دارندگان ماینر اقدام به دریافت مجوز استفاده از برق برای ماینرها کنند و همچنین در مناطق معین شده مانند شهرک‌های صنعتی اقدام به احداث واحدهای استخراج رمزارز کنند. از سویی دیگر اگر فردی از محل استفاده غیر مجاز ماینرها اطلاع دارد، با ثبت آن در سایت سمات شرکت توانیر می‌تواند جایزه نقدی دریافت کند.

وی با اشاره به اینکه اگر واحد خانگی دارای کنتور هوشمند باشد، میزان مصرف برق غیرمجاز آنها قابل ردیابی است، می‌گوید این کار زحمت زیادی دارد چرا که مشترکان خانگی ما زیاد هستند و نیاز به کمک مردمی داریم. به طور کلی احداث مزارع استخراج رمزارز در نیمه شمالی کشور توجیه اقتصادی دارد.

سخنگوی صنعت برق با تاکید بر اینکه از فعالیت واحدهای استخراج کننده رمزارز در چارچوب قانون با دریافت مجوز مصرف برق برای واحدهای خود، حمایت می‌کنیم، می‌افزاید وزارت نیرو برای بهره‌مندی متقاضیان احداث واحدهای استخراج رمزارز، راهکارهای معینی را ابلاغ کرده است. وظیفه قانونی ما حمایت از متقاضیان مجاز است.

منبع:آنا

هرگونه کپی برداری و انتشار مطالب از خبرگزاری بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

نظر شما