انتخابات 1400 در تاریخ 28 خرداد سال جاری برگزار خواهد شد.
به گزارش رکنا به نقل از اعتماد، انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستاها، فریاد احزاب مختلف را بلند کرده است. بسیاری از نامزدهای احزاب اصلاحطلب که برای این انتخابات نامنویسی کرده بودند، ردصلاحیت شدهاند. ردصلاحیت کاندیداها البته صرفا به تهران محدود نیست و در بسیاری از شهرهای دیگر نیز رویهای مشابه در بررسی صلاحیتها، نتیجهای مشابه درپی داشته و این یعنی ردصلاحیت گسترده! رویه و رویکردی که ازجانب مجلس عمدتا اصولگرای یازدهم به عنوان نهاد ناظر بر انتخابات شورای شهر ششم اعمال شد و حالا اصلاحطلبان را ناگزیر به آن کرد که دست به کار شده و با اعتراض به شیوههای گوناگون، خواستار تغییر شیوه در بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات شورای ششم شوند.
در همین راستا دبیرکل حزب اعتماد ملی با نگارش نامهای خطاب به رییس مجلس شورای اسلامی نسبت به رویه «پاکسازی سیاسی» کاندیداهای انتخابات شورای ششم اعتراض کرده و دیگر چهرهها و احزاب اصلاح طلب از اتحاد ملت تا کارگزاران سازندگی نیز تاکید کردهاند که کاندیداهایشان بدون دلیل و به دلیل گرایش سیاسی و جناحیشان رد صلاحیت شدهاند؛ اعتراضاتی که البته ظاهرا بینتیجه نبود و دیروز با واکنش پارلمان مبنی بر بازبینی در وضعیت ردصلاحیتشدگان وارد مرحلهای دیگر شد. در این میان اما الیاس حضرتی، دبیرکل حزب اعتماد ملی در نامهای به محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی نوشت: «حتما در جریان نتیجه بررسی صلاحیت نامزدهای عضویت در شوراهای شهر و روستا قرار گرفتهاید. عملکرد هیاتهای اجرایی و هیاتهای نظارت انتخابات شوراهای شهر و روستا در این دوره به شکلی است که هیچ اسمی بهتر از «پاکسازی سیاسی» بر آن نمیتوان نهاد.
مطابق اطلاعات دریافتی از سراسر کشور، تقریبا تمامی نامزدهای اصلاح طلب و اعضای شوراهای شهر تایید صلاحیت شده در دوره قبل، در این دوره ردصلاحیت شدهاند. دامنه این قلع و قمع سیاسی دامن نیروهای اعتدالی و اصولگرایان منتقد را هم گرفته و تنها افرادی تایید صلاحیت شدهاند که عمدتا به یک طیف خاص در درون اصولگرایان گرایش دارند. این شیوه نظارت بر انتخابات شوراها، در هیچ دورهای سابقه و نمونه ندارد و بدعتی تازه در تاریخ انتخابات شوراها و نقطه منفی بارزی در عملکرد مجلس کنونی است.» حضرتی خود تاکید کرد: «صراحتا عرض میکنم که این شیوه عملکرد غیرقابل دفاع در دوره مدیریت جنابعالی در مجلس شورای اسلامی، بیش از همگان به حساب شخص شما گذاشته خواهد شد و طبعا باید پاسخگوی اقدامات حذفی فراگیر هیاتهای اجرایی و هیاتهای نظارت در انتخابات شوراهای شهر و روستای این دوره باشید.
یادآوری میکنم که این شیوه عملکرد، امکان برگزاری یک انتخابات رقابتی را از میان برمیدارد و میل مشارکت احزاب و جریانهای سیاسی و عموم مردم در انتخابات را بهشدت کاهش میدهد. شاید برای نمایندگان این دوره مجلس که خود در یک انتخابات غیررقابتی و با حداقل میزان مشارکت مردم وارد مجلس شدهاند، نه رقابت در انتخابات شوراها مهم باشد و نه میزان مشارکت مردم اما واقعیت این است که بدون حضور مردم و رای بالای شرکتکنندگان در انتخابات، هیچ نهاد مردمی شکل منطقی خود را پیدا نمیکند و طبعا قادر به انجام خدمات بزرگ نخواهد بود.»
حضرتی در بخش پایانی نامه خود به قالیباف میگوید: «به عنوان دبیرکل یک حزب سیاسی اصلاحطلب، اعتراض خود و همفکرانم را نسبت به عملکرد حذفی هیاتهای نظارت بر انتخابات شوراها اعلام کرده و از شما درخواست میکنم که به مسوولیتهای قانونی خود به شکل درست عمل کرده و پیش از آنکه دیر شود، نسبت به تغییر رویه و تغییر نتایج بررسی صلاحیتها اقدام کنید تا از همه جریانهای سیاسی و گرایشهای مدیریتی در صحنه رقابت انتخاباتی حاضر شوند و انگیزه شرکت در انتخابات شوراها را در میان مردم ایجاد کنند.
گزینش نیروهای توانمند برای شوراها تنها در چنین وضعیتی میسر است و الا باید انتظار داشته باشیم که با فقدان نیروهای کارآمد و متخصص، شوراهایی شکل گیرد که نه از توانایی لازم برای انجام مسوولیت خود برخوردار باشند و نه از حمایت رای مردم بهره ببرند و این نتیجهای است که جنابعالی به عنوان رییس مجلس شورای اسلامی باید پاسخگوی آن باشید.»
رد صلاحیت درگستره ایران!
رد صلاحیت کاندیداها اما چنانچه اشاره شد صرفا به تهران محدود نبوده و آنطور که گزارشهای متعدد از مشهد، همدان، اصفهان، یزد و دیگر کلانشهرها حاکی است، این رویه در بسیاری از شهرهای بزرگ کشور منجر به ردصلاحیت چهرههای اصلاحطلب شده است. در این میان علی ربیعی نیز با ارایه به آمار و ارقامی از سراسر کشور از اوضاع نامساعد ردصلاحیت کاندیداها در سراسر کشور خبر داده و گفته است:«1000 نفر از اعضای فعلی شورای اسلامی شهرها توسط هیات نظارت رد صلاحیت شدهاند؛ به عنوان مثال در کلانشهر تهران بیش از ۸۰ درصد و در شهرهایی مثل رشت،کرج و سمنان نیز بیش از ۸۰ درصد ردصلاحیت داشتهایم. نکته جالب این است که ۳۷۴۶ نفر از ردصلاحیتشدگان در هیچ یک از مراجع چهارگانه سابقهای نداشتهاند، با این حال در هیات نظارت ردصلاحیت شدهاند. بنا برگزارشهای وارده تعداد ۲۱ شهر به دلیل ردصلاحیت گسترده داوطلبان حد نصاب لازم را برای برگزاری انتخابات و تشکیل شورا از دست داده و بیش از ۵۰ شهر دیگر نیز در معرض عدم حد نصاب هستند.»
«اعتماد ملی» و نقد اتهامات واهی
همزمان اما علت ردصلاحیت کاندیداها نیز موردتوجه ناظران و کنشگران قرارگرفته و ازجمله اسماعیل گرامیمقدم گفته است:«دلیل ردصلاحیت اکثر کسانی که ردصلاحیت شدند، سیاسی و عدم التزام به اسلام، قانون اساسی و ولایت فقیه بوده که کاملا واهی است.» سخنگوی حزب اعتماد ملی که با خبرگزاری برنا به گفتوگو نشسته، ادامه داد:«اینگونه اتهامات به این افراد نمیچسبد اما متاسفانه هیاتهای نظارت مجلس به دنبال برخورد سیاسی و جناحی هستند و طبق قانون عمل نمیکنند.»
انتقاد «اتحاد» از رد صلاحیت سیاسی
همزمان سخنگوی حزب اتحاد ملت نیز به این خبرگزاری درباره علت ردصلاحیت کاندیداهای انتخابات شوراها توضیح داده و آنها را «سیاسی» توصیف کرده است. حسین نورانینژاد میگوید: «تعداد زیادی از اعضای حزب ما که پیش از این سابقه عضویت در هیچ حزب دیگری نداشتند و فقط در حزب اتحاد ملت عضو بودند به دلیل عضویت در احزاب غیرقانونی رد شدند، یا حتی فردی داریم که سالها پس از انقلاب به دنیا آمده اما به دلیل تحکیم پایههای رژیم سلطنتی پیشین ردصلاحیت شده یا حتی افرادی داریم که با استناد به احکام محاکم صالحه با عناوین فسق و فجور، ارتداد و... رد شدند؛ درحالی که تاکنون سابقه کلانتری رفتن هم نداشتهاند، برخی از نامزدها نیز به دلیل عدم التزام به ولایت فقیه، اسلام و... رد شدند. تمام این موارد نشان میدهد بررسیها بیحساب وکتاب بوده و فقط میخواستند عدهای را رد صلاحیت کنند.»
«کارگزاران»؛ نگران کارگزارانیها
وضعیت در حزب کارگزاران سازندگی هم ظاهرا به همین ترتیب است. علی جمالی، رییس ستاد انتخابات شوراها در این تشکل سیاسی به ایلنا گفته است:«بیشتر کسانی که روی آنها سرمایهگذاری کرده بودیم، ردصلاحیت شدند. البته در تلاش هستیم که شاید بتوانیم تعدادی از این افراد را با رایزنی به صحنه رقابتهای انتخابات بازگردانیم و با افراد باقیمانده در هماهنگی با سایر احزاب اصلاحطلب در انتخابات فعالیت خواهیم کرد.»
واکنش دولت؛ تشکیل جلسه با مجلس
از دیگرسو سخنگوی دولت درحالی دیروز نسبت به این موضوع نیز واکنش نشان داد که پیش از این عباس آخوندی ازجمله اعضای پیشین دولت روحانی در نامهای که جهت انتشار دراختیار «اعتماد» قرار داد، خواهان ورود رییسجمهوری به این غائله شده بود. به هر روی علی ربیعی دیروز گفته است:«موضوع ردصلاحیت کاندیداها در یکی از جلسات دولت مورد بحث قرار گرفت به نظر میرسد نتایج این نوع ردصلاحیتهای گسترده موجب کاهش مشارکت مردم و پایین آمدن انگیزه انتخاباتی شود. استنادات و دلایل ردصلاحیتها درمورد این حجم از افراد چنانچه به عنوان نمونه آماری به کل جامعه تعمیم داده شود، نتیجه نگرانکنندهای خواهد داشت.» این درحالی است آنطور که مشاور رییس مجلس خبر داده، اخیرا عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور نیز با محمدباقر قالیباف، رییس مجلس دیدار کرده است.
پارلمان عقب نشست
همزمان درحالی که زمزمههایی از برگزاری نشست مشترک مجلس و دولت در این رابطه به گوش میرسید دیروز بابک نگاهداری ضمن تایید خبر برگزاری این نشست گفت:«آقای قالیباف تاکید کرد هم باید خطوط قرمز قانونی و نظر مراجع مورد استعلام مورد نظر باشد و هم در عین حال از رویکرد جناحی جدا دوری شود. درباره هر دو جناح سیاسی نباید دایره صلاحیتها آنقدر تنگ شود که بسیاری از افراد متخصص و متعهد نیز امکان حضور در این انتخابات را نداشته باشند. با توجه به آنچه برخی جناحهای سیاسی میگویند لازم است که کاملا منصفانه و قانونی و بدون لحاظ گرایش سیاسی، هیات نظارت عمل کند. بنابراین در جلسه روزگذشته با همین رویکرد و با نظر ریاست مجلس و اعضای هیات نظارت پس از مباحثات صورت گرفته، تصمیم بر آن شد که در بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات شورای شهر، صلاحیت افرادی که استعلام آنها از کلیه مراجع نظارتی مثبت است با امعاننظر ازسوی هیات نظارت مورد تایید قرار گیرد.» حال با توجه به اعتراضات و نامهنگاریهای این چند روز و جلساتی که بین دولت و مجلس برگزار شده، برخی ابراز امیدواری میکنند که حداقل تعدادی از ردصلاحیتشدگان دوباره به میدان رقابت بازگردند و عرصه فعالیت انتخاباتی برای اصلاحطلبان نیز تاحدودی مهیا شود.
الیاس حضرتی: مطابق اطلاعات دریافتی از سراسر کشور، تقریبا تمامی نامزدهای اصلاحطلب و اعضای شوراهای شهر تایید صلاحیت شده در دوره قبل، در این دوره ردصلاحیت شدهاند.
دامنه این قلع و قمع سیاسی دامن نیروهای اعتدالی و اصولگرایان منتقد را هم گرفته و تنها افرادی تایید صلاحیت شدهاند که عمدتا به یک طیف خاص در درون اصولگرایان گرایش دارند
بابک نگاهداری: آقای قالیباف گفت: درباره هر دو جناح سیاسی نباید دایره صلاحیتها آنقدر تنگ گردد که بسیاری از افراد متخصص و متعهد نیز امکان حضور در این انتخابات را نداشته باشند.
تصمیم بر آن شد که در بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات شورای شهر، صلاحیت افرادی که استعلام آنها از کلیه مراجع نظارتی مثبت است، با امعاننظر ازسوی هیات نظارت مورد تایید قرار گیرد. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید: