شناسهٔ خبر: 4702352 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

عراقچی: از امریکا در مورد مصوبه سنا توضیح خواهیم خواست

صاحب‌خبر -








همزمان با دور جدید رایزنی‌های ایران و قدرت‌های 1+5 که با هدف نگارش متن تفاهم از دیروز(چهارشنبه) در وین آغاز شد عضو ارشد هیأت مذاکره کننده هسته‌ای ایران تأکید کرد هیأت ایرانی از مقامات امریکایی درباره مصوبه اخیر سنا درباره نظارت بر توافق هسته‌ای سؤال خواهند کرد.
سید عباس عراقچی در گفت‌و‌گو با خبرنگاران در مورد پیش نویس لایحه موسوم به «مرور توافق هسته‌ای ایران» که اخیراً به تصویب کمیته سیاست خارجی مجلس سنای امریکا رسیده است و آثار احتمالی آن بر مذاکرات، با تصریح اینکه این موضوع یک مسأله داخلی امریکا است، نسبت به عواقب آن بر مذاکرات و ایجاد تردید جدی نسبت به حسن نیت طرف امریکایی هشدار داد.
وی گفت:« در حالی این هفته به مذاکرات بازخواهیم گشت که قطعاً از هیأت نمایندگی امریکا در مورد این مصوبه توضیح خواهیم خواست و در مورد جزئیات مرتبط با لغو تحریم‌ها از آنها اطلاعات دقیق و روشنی مطالبه خواهیم کرد.» به گفته عراقچی «اگرچه تصمیم کمیته سیاست خارجی مجلس سنای امریکا یک موضوع داخلی امریکا است و دولت امریکا را از تکالیفی که طبق توافق احتمالی بر عهده خواهد گرفت فارغ نخواهد کرد، ولی روشن است امضای لایحه مزبور اصل بنیادین حسن نیت- که لازمه هر مذاکره موفق و اجرای محصول آن است- را زیر سؤال برده و تبعات و آثار منفی خواهد داشت.» وی همچنین تأکید کرد تمرکز مذاکره کنندگان ایرانی در این دور از مذاکرات موضوع تحریم‌ها خواهد بود.
معاون امور حقوقی بین المللی وزارت امور خارجه با یادآوری مجدد مسئولیت دولت امریکا به عنوان طرف حق و تکلیف در حقوق بین‌الملل افزود: «ایالات متحده امریکا یکی از چند طرف یک روند مذاکراتی چندجانبه است و این مسئولیت دولت این کشور است که اطمینان حاصل کند که تکالیفش بویژه مواردی که به تحریم‌ها ارتباط پیدا می‌کند فارغ از مشاجرات سیاسی داخلی آن کشور به طور کامل و با حسن نیت رعایت و اجرا می‌شود. در هر صورت تاکنون این امر مورد تفاهم قرار گرفته و پذیرفته شده است که لغو تحریم‌ها نباید به موضوعات نامرتبط مشروط شود. این تعهد کلیدی به عنوان یک تکلیف چندجانبه بین المللی نمی‌تواند تابع آیین‌های داخلی دولت امریکا با هر ماهیتی که باشند قرار گیرد.
بنابراین دخیل کردن سایر موضوعات فراتر از مواردی که به طور صریح در تفاهم احتمالی پیش‌بینی می‌شود، به هیچ عنوان پذیرفته نیست. البته هرگونه نقض فاحش توافق، خواه توسط ایالات متحده صورت گیرد و خواه از سوی ایران یا سایر طرف ها، دارای تبعات برای طرف ذیربط و برای کل توافق خواهد بود.» مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در پایان بر این نکته تأکید کرد «جمهوری اسلامی ایران با هدف نهایی کردن توافق با حسن نیت در مذاکرات شرکت می‌کند و در صورت وجود اراده متقابل و انتخاب صحیح ازسوی طرف مقابل حصول به نتیجه را کاملاً ممکن و البته به نفع همه می‌داند.»
این سخنان عراقچی در حالی مطرح شد که اخیراً باراک  اوباما در واکنش به تصویب طرحی در کمیته روابط خارجی سنای امریکا که نظارت کنگره را بر توافق نهایی  با ایران ضروری می‌داند، اعلام کرد درصورت تصویب کنگره، این مصوبه  را امضا خواهد کرد. البته سخنگوی کاخ سفید تأکید کرده بود «موضوع این طرح اکنون تأیید یا رد توافق نهایی با ایران نیست؛ بلکه هدف آن، رأی‌گیری در مورد حفظ یا رفع تحریم‌های کنگره علیه ایران است» در همین حال؛ خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد که سنای امریکا از دیروز (چهارشنبه) وارد بحثی درباره مصوبه  کمیته روابط خارجی سنای امریکا  شد. در همین حال به گزارش خبرگزاری فرانسه، مقامات امریکایی اعلام کردند ممکن است جان کری و محمدجواد ظریف هفته آینده (روز دوشنبه) در حاشیه کنفرانس بازنگری معاهده عدم اشاعه هسته‌ای 2015  در سازمان ملل با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کنند.
استقبال روسیه از لغو سریع‌تر
تمام تحریم‌های ایران
همزمان با آغاز مذاکرات هسته‌ای در وین، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در یک مصاحبه مطبوعاتی، از لغو هرچه سریعتر تمامی تحریم‌های وضع‌شده علیه ایران استقبال کرده و گفت اطمینان دارد که با رفع محدودیت‌ها، روابط تجاری و سیاسی دو کشور نیز افزایش می‌یابد. به گزارش «ایسنا»، لاوروف که با هفته‌نامه «آرگیومنتلی آی فکتی» (AIF) گفت‌وگو می‌کرد، در خصوص نقش مسکو در مذاکرات هسته‌ای گفت: «دیپلماسی روسیه کمک زیادی به رسیدن به چارچوب توافق برای حل موضوعات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران، که نهایتاً در لوزان به دست آمد، انجام داد.»
وی افزود: «معتقدیم که پیشرفت بیشتر در این مسیر، برداشته شدن هرچه سریعتر تحریم‌های ضدایرانی، چه آنها که از سوی شورای امنیت سازمان ملل وضع شده و چه تحریم‌های یکجانبه، در راستای منافع ملی ماست.» وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه ایران شریکی دیرینه برای مسکو است، گفت: «اطمینان داریم که تنش‌زدایی از مسأله ایران، به نفع روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه ماست و به همین واسطه برای روسیه نیز سودآور است.» وزیر خارجه روسیه در بخش دیگری از این مصاحبه به محدودیت‌های ایجاد شده برای صادرات نفت و گاز ایران اشاره کرد و آنها را غیرقانونی خواند. وی در این خصوص گفت: «هیچ محدودیتی از جانب شورای امنیت سازمان ملل برای صادرات نفت و گاز ایران وجود ندارد.»

برچسب‌ها: