همزمان با آغاز مذاکرات کارشناسی ایران و نمایندگان 1+5 در وین، معاون وزیر خارجه کشورمان اعلام کرد: در این دور از مذاکرات نگارش متن توافق نهایی آغاز می شود.
دور اول رایزنیهای تیم مذاکره کننده هستهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی با هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایتخت اتریش و در هتل پله کوبورگ وین روز چهارشنبه برگزار شد.
این مذاکرات در چارچوب تدوین متن نهایی توافق هستهای صورت میگیرد. در حاشیه این رایزنیها نیز نشست کارشناسان دو طرف برگزار میشود و آنگونه که افخم اعلام کرد بحث تحریمها در صدر گفتوگوها در وین خواهد بود.
سید عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایران در بدو ورود به فرودگاه وین در خصوص دور جدید مذاکرات هستهای گفت: بعد از مباحثی که در لوزان داشتیم و راهحلهایی که در مجموعه مذاکرات منتهی با لوزان به دست آمد، در این دور از مذاکرات کار نگارش این راهحلها با همه جزییاتش شروع خواهد شد که البته کار سختی است.
عراقچی افزود: به مدت 3 روز در وین خواهیم بود و بعد درباره ادامه جلسات تصمیمگیری می شود.عضو تیم هسته ای تاکید کرد: از نظر ما اولویت در جلسات فعلی بحث تحریمهاست و باید در این خصوص بتوانیم راهحلهایی را که به دست آمده، دقیقتر و ابهامات و پرسشها را کمتر کنیم.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آمریکاییها مدعی هستند تحریمها باید بعد از راستیآزمایی و به صورت مرحلهای برداشته شود و در اینباره تفاسیر مخصوص به خود مطرح کردهاند، گفت: آنچه که توافق شده و از نظر ما مسلم است اینکه تمامی تحریمهای اقتصادی و مالی در روز اجرایی شدن توافق باید برداشته شود.
عراقچی تصریح کرد: اینکه این کار با توجه به انواع تحریمهایی که در اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت وجود دارد، دقیقا چگونه صورت بگیرد، کاری است که الان باید انجام دهیم. از نظر ما کاملا مشخص و مسلم است آن روز که توافق میکنیم، توافقات ما اجرایی خواهد شد و در آن روز همه تحریمهای اقتصادی و مالی قطعا باید لغو شود.
وی تاکید کرد: «در حالی این هفته به مذاکرات بازخواهیم گشت که قطعا از هیات نمایندگی آمریکا در مورد این موضوع توضیح خواهیم خواست و در مورد جزییات مرتبط با لغو تحریم ها از آنها اطلاعات دقیق و روشنی مطالبه خواهیم کرد.»
اما چند ساعت پیش از آغاز دور جدید مذاکرات هسته ای، رئیس جمهور آمریکا به تشریح ویژگی های توافق جامع هسته ای با ایران پرداخت. اوباما که در میزگردی در شبکه «اماسانبیسی» حضور یافته بود، حفظ امنیت اسراییل را یکی از پیش شرط های اساسی برای توافق هسته ای برشمرد.
وی در این باره گفت: هدف من اکنون این است که، درگیری کنونی در منطقه را با یک جنگ نیابتی دیگر حل نکنم، اگر ما قادر باشیم به یک توافق برسیم که قابل راستی آزمایی باشد و اطمینان پیدا کنیم که اسرائیل امن است و کشورهای عربستان سعودی و دیگر همسایگان آن امن هستند و سبب مسابقه تسلیحاتی در منطقه نشود. نهایتا، تصمیم با ایرانیهاست که با به یاد داشتن آنچه با آن موافقت کردهاند، به میز مذاکره بیایند. اگر جامعه بینالمللی قادر به راستی آزمایی و اطمینان درباره چنین توافقی باشد، این بهترین گزینه خواهد بود.»
اوباما همچنین گفت: «البته این (رسیدن به توافق هستهای) تضادها و منازعاتی که ما با ایرانیها داریم را متوقف نخواهد کرد، از جمله درباره تحولات یمن و یا اتفاقات سوریه. اما آنچه این (توافق) انجام میدهد آن است که جو و فضایی را ایجاد میکند که احتمالا بتوانیم تنشها را کاهش دهیم».
اختلافات همچنان باقی است
اما در حالی که از روز چهارشنبه در شهر وین دور تازه رایزنیها در مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در وین آغاز شد؛ یک خبرگزاری انگلیسی موضوع تحریمها را یکی از موارد مهم اختلافی خواند.
در گزارش رویترز آمده است: «زمانبندی و میزان برداشتن تحریمها همچنان موضوعات اختلافی هستند در حالی که مذاکرات ایران و ۶ قدرت جهانی چهارشنبه از سر گرفته میشود تا درباره توافق هستهای پیش از ۳۰ ژوئن بحث کنند».
تاکید این خبرگزاری درباره اختلاف بر سر تحریمها در حالی مطرح شده که هیات مذاکره و مقامات ایران همواره بر لزوم لغو تحریمها همزمان با روند اجرای توافق هستهای تاکید داشته و این موضوع را مسالهای محوری برای توافق نهایی عنوان کردهاند اما مقامات غربی به ویژه آمریکایی بر برداشتن تدریجی و مرحله مرحله تحریمها تاکید داشتهاند.