به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، طبق اعلام رأی جدید کمیته انضباطی فدراسیون جهانی جودو، جودوی ایران را به مدت ۴ سال (از سپتامبر ۲۰۱۹ تا سپتامبر ۲۰۲۳) از حضور در کلیه رویدادهای بین المللی به دلیل عدم رویارویی جودوکاران ایران مقابل حریفانی از رژیم اشغالگر قدس محروم کرد. کمیته انضباطی فدراسیون جهانی جودو مدعی شده عدم رویارویی جودوکاران ایران مقابل حریفان این رژیم غاصب به صورت سازمان یافته و با هماهنگی وزارت ورزش و کمیته المپیک ایران بوده است. پیش از این جودوی ایران به صورت نامحدود از حضور در میدانهای بینالمللی محروم شده بود، اما دادگاه CAS پس از یک سال و نیم از گذشت محرومیت ایران رأی به ابطال آن داد و پرونده را بار دیگر به کمیته انضباطی فدراسیون جهانی ارجاع داد تا فدراسیون جهانی جودو مدت زمانی را برای محرومیت ایران در نظر بگیرد. بر اساس رأی جدید جودوی ایران از ۲۷ شهریور ۱۳۹۸ تا ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ از حضور در کلیه رویدادهای بینالمللی محروم شده است.
شکست ملایی؛ آغاز پروژه محرومیت جودوی ایران
داستان محرومیت جودوی ایران در سال ۹۸ رقم خورد؛ سالی که قرار بود با روی کارآمدن آرش میراسماعیلی جودو به روزهای اوج خود برگردد، اما در نهایت روند غمانگیزی را طی کرد و این روزها هم با رأی جدید فدراسیون جهانی گرفتار محرومیتی سختتر از گذشته شده است. روزهای تلخ تعلیق جودو از مسابقات قهرمانی جهان در ژاپن شروع شد. سناریوی از پیش تعیین شده که با سفری بی بازگشت و تلخ برای جودوی ایران همراه شد. ملایی در مسابقات قهرمانی جهان پس از استراحت در دور نخست، مقابل اشرف موتی دارنده مدال برنز به روی تاتامی رفت و با ضربه فنی به برتری رسید. ملایی سپس مقابل کارلوس لوز نفر ۱۴۱ رنکینگ جهان از پرتغال در مدت زمان یک دقیقه و ۸ ثانیه با ضربه فنی پیروز شد. او در یک هشتم نهایی نیز برابر خاسان خالمورزایف نفر دهم رنکینگ جهان و دارنده مدالهای طلای المپیک ۲۰۱۶ و برنز جهان ۲۰۱۷ از روسیه به برتری رسید و راهی دور یک چهارم نهایی شد. ملایی در این مرحله نیز مقابل آنتوین والویز دارنده مدالهای برنز المپیک و نقره و برنز جهان از کانادا به روی تاتامی رفت و در همان دقیقه نخست موفق به ضربه فنی حریف شد، اما در مبارزه نیمه نهایی در وقت طلایی برابر حریف بلژیکی شکست خورد و از رسیدن به فینال بازماند. این شکست آغازی بر برنامه محرومیت دائمی جودوی ایران شد، با اعلام فدراسیون جهانی جودو و با توجه به اظهارات ملایی و تماسهایی که از ایران با او گرفته شده، باختش مقابل حریف عمدی بوده تا در فینال به نماینده اسراییل برخورد نکند. ملایی در رده بندی نیز برابر لوکا ماسورادزه نفر ۲۹ رنکینگ جهان و دارنده مدال برنز جوانان جهان ۲۰۱۸ در سه دقیقه و ۱۴ ثانیه ایپون شد و از رسیدن به مدال بازماند. ملایی دستش از مدال کوتاه ماند و نماینده رژیم صهیونیستی در فینال حریف بلژیکی را برد تا بر سکوی نخست جهان بایستد.
نامهنگاری بیفایده مسئولان ورزش ایران برای رفع محرومیت
پس از این اتفاق مأموران فدراسیون جهانی جودو، ملایی را از سالن بیرون بردند و بدون اینکه به مسئولان ایرانی اجازه ملاقات با ملایی را بدهند، او را راهی آلمان کردند و سرمربی تیم ملی هم بدون ورزشکار خود به ایران بازگشت. پس از مسجل شدن دخالتهای رئیس فدراسیون جهانی جودو،صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک در نامهای اعتراض خود را به باخ رئیس کمیته بینالمللی المپیک صادر کرد اما نامهنگاریها فایدهای نداشت و در نهایت فدراسیون جهانی جودو ۲۷ شهریور ماه ۹۸ و بر اساس اظهارات ملایی مبنی بر اجبارش برای باخت عمدی در نیمه نهایی و ردهبندی و همچنین اتفاقات سالهای اخیر، با انتشار بیانیهای جودوی ایران را از حضور و فعالیت در کلیه رویدادهای بینالمللی بطور موقت محروم کرد. ۳۴ روز بعد از آن در تاریخ ۳۰ مهر ۹۸ این محرومیت دائمی شد و فدراسیون جهانی هم در بیانیه خود صراحتا تاکید کرد، تا مادامی که ایران مصاف با جودوکاران اسراییلی را قبول نکند از حضور در کلیه مسابقات و فعالیتهای بینالمللی محروم خواهد بود. پس از مدت کوتاهی محمد منصوری سرمربی سابق تیم ملی هم به شاگرد خود پیوست و در همان ابتدای ورودش مصاحبه تندی علیه ایران و مواضع کشور ضد رژیم صهیونیستی در رویدادهای ورزشی بر زبان آورد.
بازگشت شادمانی به جامعه جودو با رفع تعلیق
فدراسیون جودوی ایران و مسئولان وقت پس از تعلیق جودو در پی شکایت به دادگاه حکمیت ورزش به دنبال احقاق حق ایران بودند تا اینکه در اواخر اسفندماه سال گذشته دادگاه حکمیت ورزش بعد از سه بار تعویق برای اعلام رأی پرونده شکایت فدراسیون جودو ایران، در نهایت رأی به نفع ایران صادر کرد و جودوی ایران رفع تعلیق شد. دادگاه حکمیت ورزش درباره رسیدگی به پرونده شکایت جودو ایران علیه فدراسیون جهانی ۲۶ شهریورماه سال گذشته تشکیل جلسه داده بود و دادگاه به دو طرف فرصت یک ماهه داد تا با یکدیگر به توافق برسند اما در این مهلت تعیین شده بین دو فدراسیون ایران و فدراسیون جهانی جودو توافقی صورت نگرفت. بعد از آن دادگاه حکمیت ورزش با ارسال ایمیلی اعلام کرد که بعد از بررسی پرونده ۲۹ ژانویه ( ۹ بهمن) رأی نهایی را صادر میکند که این کار صورت نگرفت و زمان ۲۶ فوریه (هشتم اسفندماه) برای آن اعلام شد که البته بازهم به تعویق افتاد اما در نهایت در ۱۱ اسفندماه ۹۹ رأی به نفع ایران صادر شد.
رفع تعلیق جودوی ایران واقعیت داشت؟
اما روزهای رفع تعلیق جودو چندان طولانی نبود و با حکم کمیته انضباطی فدراسیون جهانی، جودوی ایران به مدت ۴ سال از حضور در میدانهای بینالمللی محروم شد و این حکم هم تا شهریورماه سال ۱۴۰۲ ادامه دارد. به دنبال حکم محرومیت ۴ ساله جودوی ایران مثل همیشه این سوال پیش میآید دیپلماسی ورزش ایران کجاست و چرا باید علاوه بر سلب میزبانی ایران در مسابقات مختلف از جمله فوتبال و هندبال، در پرونده جودو باز هم ایران محکوم و تعلیق شود؟! مگر پیش از این مسئولان وقت کشور وعده نداده بودند از حق ایران دفاع میکنند و حتی پس از رأی رفع تعلیق جودو از سوی وکیل این پرونده، اقدام فدراسیون جهانی را غیرقانونی نامیدند و حتی این پیروزی حقوقی را تبریک گفتند.
درست پس از رأی رفع تعلیق، امیر ساعد وکیل، وکیل پرونده ایران بدون اشاره به جزییات، در اینستاگرام از آن پردهبرداری کرد و وکیل فدراسیون جودو به نقل از دادگاه حکمیت ورزش (CAS) اقدام فدراسیون جهانی را غیرقانونی دانست و این پیروزی بزرگ حقوقی را تبریک گفت. البته چند ساعتی از این موضوع نگذشته بود که بیانیهای از سوی آرش میراسماعیلی رئیس فدراسیون جودو در کانال خبری وزارت ورزش و جوانان در یکی از شبکههای اجتماعی منتشر شد که در آن با اشاره «به دفاعیات حقوقی موثر ایران، از ابطال رأی تعلیق جودو ایران توسط دادگاه حکمیت ورزش خبر داده و اعلام شده بود که این پرونده به منظور بررسی بیشتر به فدراسیون جهانی جودو ارجاع داده شده است». حتی در عنوان بیانیه نیز بر رفع تعلیق فدراسیون جودو ایران تاکید شده بود.
پس از رأی رفع تعلیق آرش میراسماعیلی رئیس فدراسیون جودو در مصاحبهای با شبکه خبر در خصوص اینکه آیا در رفع تعلیق جودو ایران شروطی گذاشته شده، گفت: «شرطی برای رفع تعلیق گذاشته نشده و به طور کلی تعلیقی که از سوی کمیته انضباطی فدراسیون جهانی بر ایران تحمیل شده بود، باطل اعلام و این پرونده دوباره به فدراسیون جهانی ارجاع داده شد تا دوباره مذاکرات خود را با فدراسیون جهانی داشته باشیم.» میراسماعیلی همچنین در آن گفتوگو اجرای این رأی از سوی فدراسیون جهانی جودو را الزامآور دانست.»
پس از اظهارات رئیس فدراسیون جودو، بیانیهای از سوی دادگاه حکمیت ورزش صادر شد که هیچ اشارهای به رفع تعلیق جودو نشده بود و تنها در بخشی از بیانیه عنوان کرده بودند که تعلیق نامحدود جودو ایران پایه قانونی ندارد، اما پرونده مجدداً برای بررسی بیشتر به IJF ارجاع داده خواهد شد. یعنی جودوی ایران دوباره به خانه اول خود بازگشت و آن هم محرومیت و تعلیق. در واقع نهادی که ایران را از فعالیتها تعلیق کرده بود و فدراسیون جودوی ایران هم علیه آنها شکایت کرده بود، دوباره باید به این پرونده رسیدگی کند.
در کنار اظهارات عجیب و غریب آرش میراسماعیلی رئیس فدراسیون جودو در مورد پرونده محرومیت، واکنش وزارت ورزش و جوانان هم به این موضوع عجیب بود. در واقع وزارت ورزش و جوانان بدون بررسی کامل رأی ۴۱ صفحهای دادگاه حکمیت ورزش، بیانیه رئیس فدراسیون جودو را روی خروجی خود قرار داد در حالی که عملاً هیچ اتفاق مثبتی رخ نداده بود. ادعاهای متناقص رئیس فدراسیون هم همچنان ادامه داشت به طوری که میراسماعیلی در گفتوگو با بخش ورزشی شبکه سه و بعد از بیانیه دادگاه حکمیت ورزش، بار دیگر با تاکید بر باطل شدن تعلیق جودو ایران از سوی دادگاه حکمیت ورزش، در خصوص رفع کامل تعلیق جودو گفت: «ما به طور کامل رفع تعلیق نشدهایم و دادگاه حکمیت ورزش رأیی که کمیته انضباطی در خصوص تعلیق کامل جودو ایران اعلام کرده بود را باطل کرده و موضوع به فدراسیون جهانی ارجاع داده شده است. پرونده جزئیات زیادی دارد که در ۴۱ صفحه ارسال شده است. خودمان را ملزم به منشور کمیته ملی المپیک و اساسنامه فدراسیون جهانی میدانیم و طبیعتاً باید مذاکراتی در این قضیه انجام دهیم. امیدوارم بتوانیم شرایط حضور در عرصههای بینالمللی را فراهم کنیم.»
صداقت مسئولان وقت ورزش در پرونده تعلیق جودو؟!
حالا در حالی که همه منتظر بودند طبق صحبتهای مسئولان وقت ورزش جودوی ایران بدون قید و شرط در میدانهای بینالمللی حاضر شود اما رأی دوباره محرومیت به مدت ۴ سال همه معادلات را بهم زد؛ هر چند که پیش از این هم اظهارات متناقض نشان میداد مسئولان وقت ورزش در خصوص پرونده جودوی ایران صادقانه صحبت نکردند چرا که رفع کامل تعلیق زمانی محقق میشود که جودوی ایران بدون هیچگونه قید و شرط در رویدادهای بینالمللی حضور پیدا کند. موضوعی که به هیچ عنوان در رأی دادگاه حکمیت ورزش دیده نشده بود و ایران مشکل خود را باید با فدراسیون جهانی در خصوص تعلیق برطرف میکرد.
ضمن اینکه در رأی محرومیت ۴ ساله از سوی فدراسیون جهانی به این نکته اشاره شده است که سیاست وزارت ورزش و جوانان و همچنین کمیته ملی المپیک در خصوص این موضوع برنامهریزی شده بوده است. در واقع میتوان گفت دپیلماسی ورزش ایران ضعیف کار کرده که نتوانسته مسئولان IOC و فدراسیون جهانی جودو را در مورد این موضوع متقاعد کند. بدون شک در مسائل این چنینی وزارت امور خارجه میتواند نقش تعیین کننده و راهبردی برای وزارت ورزش و جوانان داشته باشد و اگر ورزش ایران سیاست مشخص و ارتباط سازندهای با وزارت امور خارجه نداشته باشد وقوع چنین مشکلاتی قابل پیشبینی خواهد بود. در گذشته رایزنیهای وزارت امور خارجه در کسب IOC ممبری هاشمی طبا تأثیر به سزایی داشت و براساس یک دیپلماسی قوی، هاشمی طبا توانسته بود در کمیته بینالمللی المپیک عضویت داشته باشد هر چند که با سیاستهای غلط هم چنین کرسی تأثیرگذاری از دست رفت، اما موضوع اصلی این است که کرسیهای تأثیرگذار بینالمللی براساس توانایی فرد داده نمیشود در واقع دیپلماسی و حمایتهای مسئولان کشور از فرد مورد نظر راه را هموار میکند، موضوعی که در ایران و به خصوص در ارتباط با رشتههای المپیکی کمتر شاهد آن هستیم.
حالا جودوی ایران با رأی فدراسیون جهانی ۴ سال از حضور در میدانهای بینالمللی محروم شد و مشخص نیست آیا اعتراض ایران به این رأی جواب میدهد یا خیر. اما سوال اصلی اینجاست که مسئولان وزارت ورزش، کمیته ملی المپیک و اداره کل امور بینالمللی وزارت ورزش در این موضوعات چه نقشی دارند و آیا با وزارت امور خارجه تفاهمنامه و همکاری مشخص برای حل چنین موضوعاتی داشتهاند تا از حق ایران در مجامع بینالمللی دفاع کنند؟!
بدون شک ورزش ایران نیاز به یک استراتژی خاص دارد که مسئولان رده بالای کشور باید به صورت قانونی در مجلس یا شورای امنیت کشور آن را تعریف کنند تا بتوانند از حقوق ورزش ایران در مجامع بینالمللی دفاع کنند. در گذشته رسول خادم به صراحت به این موضوع اشاره کرد تا زمانی که در ورزش ایران مربی یا ورزشکار مقصر جلوه داده شوند نمیتوان راه به جایی ببرد، بنابراین نیاز است که وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک به عنوان متولیان ورزش پیشقدم شوند و یک استراتژی مشخص و هدفمندی به کار گیرند تا بر مبنای آن از سیاستها و خط مشیهای نظام جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند. و طبق آن استراتژی در مجامع بینالمللی از ارزشهای نظام جمهوری اسلامی و همچنین حق ورزش ایران دفاع کنیم، هر چند که عملکرد مدیران ورزشی ایران در پرونده جودو نشان از عدم برنامهریزی و استراتژی مشخص بود و حالا نتیجهاش هم از دست دادن نسلی از جودوی ایران و محرومیت ۴ ساله است.
انتهای پیام/۴۰۵۷/