به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، دور جدید گفتوگوهای جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) در چارچوب سه گروه کاری که از روز سهشنبه هفتم اردیبهشت ماه در وین آغاز شد، کماکان در پایتخت اتریش در جریان است.
دور اول نشست کمیسیون مشترک برجام بعدازظهر سهشنبه هفتم اردیبهشت ماه در گرندهتل شهر وین برگزار و حاضران تصمیم به تسریع روند گفتوگوها گرفته و توافق کردند که فعالیت گروههای کارشناسی در دو حوزه لغو تحریمها و هستهای به صورت فشرده و سریع ادامه یابد. همچنین تصمیم گرفته شد که گروه کارشناسی سوم با عنوان «گروه کارشناسی ترتیبات اجرایی» با هدف گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام تشکیل شود.
بر همین اساس، گفتوگوهای ایران و گروه ۱+۴ با ادامه جلسات کارگروههای کارشناسی در سه حوزه تحریم، هستهای و ترتیبات اجرایی در وین در جریان است. روز چهارشنبه (هشتم اردیبهشت ماه) نیز دو کارگروه هستهای و تحریم کار بر روی متون را ادامه داده و کارگروه کارشناسی ترتیبات اجرایی نیز برای نخستین بار تشکیل جلسه داد.
از سوی دیگر، نشستهای دو و چندجانبه نیز بین روسای هیأتهای ایران و ۱+۴ برگزار شد و قرار است گزارش کارگروههای کارشناسی به کمیسیون مشترک برجام ارائه و در صورتی که نیاز باشد کمیسیون مشترک برجام بار دیگر تشکیل جلسه دهد.
به گزارش فارس، هیأت ایرانی شرکت کننده در این مذاکرات به ریاست سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه ششم اردیبهشت ماه عازم وین شد. نمایندگانی از وزارت نفت، بانک مرکزی و سازمان انرژی اتمی نیز در این هیأت حضور دارند و طی روزهای دوشنبه و سهشنبه دیدارهای فشرده دوجانبه، سه جانبه و پنج جانبه در وین برگزار شد.
در همین خصوص عراقچی دو بار با «انریکه مورا» هماهنگ کننده اتحادیه اروپا دیدار کرد و روسای هیأتهای ایران، روسیه و چین پیش از برگزاری نشست کمیسیون دور هم گردآمدند و آنگونه که عراقچی عنوان کرد نشست بسیار مفیدی داشتند.
از سوی دیگر هیأت ایرانی یک جلسه چهارجانبه نیز با سه کشور اروپایی داشت.
براساس این گزارش، نشست کمیسیون مشترک برجام در روز سهشنبه (هفتم اردیبهشت ماه) به ریاست «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا کمتر از یک ساعت به طول انجامید و هیأتها توافق کردند که به کار سرعت ببخشند.
در همین خصوص نیز عراقچی بعد از این نشست در گفتوگویی با خبرگزاری صدا و سیما عنوان کرد: کارگروههای هستهای و رفع تحریمها از بعد از کمیسیون مشترک کار خودشان را شروع میکنند و به آنها وظیفه شروع نگارش متن نهایی داده شده که باید وارد نگارش متن شوند. نگارش متن کار سختی است. رسیدن به یک متن مورد تفاهم شاید روزها و هفتهها کار ببرد. ولی بنای ما تسریع در این است و اینکه بدون وقت کشی و کار فرسایشی این کار باید به سرعت و در عین حال با دقت فراوان جلو برود.
عراقچی همچنین اعلام کرد: تصمیم گرفته شد که یک کارگروه سومی هم تشکیل شود که مربوط به تمهیدات اجرایی یا ترتیبات اجرایی بعدی میشود که بحث راستی آزمایی، نحوه اجرای اقدامات دو طرف، زمان شروع تعهدات در آن جا مشخص و همه در این کارگروه انجام میشود.
* در مجموع در مسیر درستی حرکت میکنیم/ تفاهمات خوبی در حوزه تحریمهای بخشی و موضوعی به دست آمده
رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین ادامه داد: در مجموع در مسیر قرار داریم، با این حال هنوز نمیتوان پیش بینی کرد که آیا میشود به پایان مسیر مذاکراتی رسید و چقدر خوشبین یا بدبین هستیم، ولی در مجموع در مسیر درستی حرکت میکنیم.
عراقچی درباره تحریمها نیز بیان کرد: ما در حوزه تحریمهای بخشی و موضوعی که ابعاد مختلف اقتصاد ایران را در برمیگیرد شامل بخشهای نفت، انرژی، بانکی، مالی، بیمه، کشتیرانی، بنادر تفاهمات خوبی به وجود آمده است که تقریبا همه بخشهای اقتصادی ایران که تحت تحریم قرار دارد از تحریم خارج شود. در مورد نوع دوم تحریمها که اشخاص حقیقی و حقوقی هستند، در این جا کار بیشتری لازم است انجام شود. موضع ما کماکان موضع گذشته است که همه تحریمها باید لغو شود و ترتیب اجرای تعهدات کماکان موضع ما بر مبنای مواضع قطعی نظام قرار دارد که حتما آمریکا باید شروع کننده باشد و حتما باید اقداماتش را انجام دهد و بعد ایران راستی آزمایی میکند و بعد از راستی آزمایی ایران است که ایران اقدامات خودش را انجام خواهد داد.
معاون وزیر خارجه بیان کرد: امیدوارم با پیشرفت کار نگارش متن نهایی، طی یکی دو روز آینده در موقعیتی قرار بگیریم که برداشت بهتری نسبت به روند نهایی شدن امور داشته باشیم. ما یک اصل داریم، هم تعجیل نمیکنیم و شتابزدگی نداریم و هم اجازه نمیدهیم بحثها فرسایشی شود. با دقت جلو میرویم.
رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین یادآور شد: در مرحلهای هستیم که ممکن است بحثها یک مقدار بیشتر طول بکشد. هنوز نمیتوانم بگویم چه روزی این دوره از مذاکرات را خاتمه خواهیم داد. امیدواریم به نقطه مشخصتری برسیم و بعد مذاکرات تعطیل شود و هیأتها به پایتختها بازگردند و بررسیها انجام شود. (جزییات بیشتر)
عراقچی همچنین در گفتوگویی با پرس.تی.وی گفت که تمام تحریمهایی که بعد از اجرایی شدن برجام وضع شده اند؛ چه آنها که در دوره اوباما و چه آنها که در دوره ترامپ وضع شدهاند، باید لغو شوند.
وی درباره تحریمهای موسوم به «کاتسا» نیز تایید کرد که ایران بر لغو همه تحریمها از جمله کاتسا تاکید دارد. (اینجا بخوانید)
* حتما اجازه نخواهیم داد که مذاکرات فرسایشی شود
معاون سیاسی وزیر امور خارجه که روز یکشنبه پنجم اردیبهشت ماه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور یافت تا اعضای کمیسیون را در جریان مذاکرات در وین قرار دهد در گفتوگویی اظهار داشت: نمیشود با قطعیت مدت زمان مذاکرات را پیش بینی کرد، حتما اجازه نخواهیم داد که مذاکرات فرسایشی شود. اگر احساس کنیم که در طرفهای مقابل جدیت وجود ندارد و یا به دنبال خرید زمان، تلف کردن زمان و یا کشیدن مذاکرات به مسائل فرسایشی و احیانا اضافه کردن موضوعات دیگر هستند؛ حتما مذاکرات را در همانجا قطع خواهیم کرد. در عین حال عجله و شتابزدگی هم نخواهیم داشت، در مذاکرات بحثهای پیچیدهای مطرح است که باید با دقت کافی مورد بحث و بررسی قرار گیرد، کلمه به کلمه هر موضوعی جای بحث دارد.
گفتنی است در نشست کمیسیون مشترک برجام که بعدازظهر روز سهشنبه ۳۱ فروردین ماه به صورت حضوری در وین برگزار شد، قرار شد گفتوگوها در هفته آینده (این هفته) ادامه یابد.
در این نشست، روسای هیاتهای مذاکره کننده کشورهای طرف برجام به بحث و بررسی در خصوص آخرین وضعیت گفتوگوهای فنی و پیشنویسهای اولیه متون و نحوه تداوم گفتوگوها پرداختند. در این نشست، کشورهای مشارکت کننده در برجام توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریمها و هستهای) هفته آینده یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود. هیأتها پس از مشورت در پایتختهای متبوع خود، هفته آینده ضمن از سرگیری نشست کمیسیون مشترک برجام، گفتوگوهای فنی و کارشناسی را دنبال خواهند کرد.
معاون وزیر امور خارجه ایران در نشست روز سهشنبه کمیسیون مشترک برجام تصریح کرد: هیأت ایرانی هر زمان که روند گفتوگوها به سمت زیاده خواهی، وقت کشی و چانه زنیهای غیرمنطقی برود، گفتوگوها را متوقف خواهد کرد.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز (دوشنبه) ششم اردیبهشت در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه دولت بایدن برای کاهش تحریمها در حوزه نفت و مالی آمادگی نشان داده و اینکه آیا این موضوعات به صورت رسمی به شما منتقل شده و پاسخ ایران چیست؟ اظهار داشت: در موضع ما در رفع تحریمها هیچ تغییری صورت نگرفته همه تحریمها باید یک جا برداشته شود و هیچ تفاوتی بین تحریمها نیست و همه باید راستی آزمایی شود. طرح گام به گام و تدریجی را نمی پذیریم و در دستورکارمان نیست. آمریکا باید به تعهداتش عمل کند و هر چه کمتر از این مانع بازگشت آمریکا به چارچوب برجام خواهد شد و ایران آمادگی دارد بعد از راستی آزمایی به تعهداتش ذیل برجام عمل میکند. (اینجا بخوانید)
گفتنی است میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی با غیرواقعی و مخرب توصیف کردن برخی ایدهها برای گسترش توافق هستهای به دیگر حوزهها، گفت روز پنجشنبه هیأتهای آمریکایی و روسی برای گفتوگو درباره برجام دیدار میکنند. (اینجا بخوانید)
به گزارش فارس، دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام ۱۳ فروردین ماه به صورت مجازی برگزار و پس از توافق حاصله مقرر شد روز سهشنبه ۱۷ فروردین این گفتوگوها به صورت حضوری و رو در رو دنبال شود و در نهایت هم این نشست برگزار و پس از آن توافق شد دو کارگروه در حوزه تحریمها و هستهای تشکیل و بررسیها را انجام دهد. نتایج بررسیهای این دو کارگروه به نشست کمیسیون برجام در روز جمعه ۲۰ فروردین منعکس و اعلام شد که هیأتهای برای تنفس و مشورت به پایتختها برمیگردند و مقرر شد روز چهارشنبه ۲۵ فروردین دوباره در وین گردهم بیایند. این نشست با یک روز تاخیر به دلیل ابتلای یکی از اعضای هیأت اتحادیه اروپا به کرونا در روز پنجشنبه ۲۶ فروردین برگزار و مقرر شد که نشستهای کارشناسی به کار خود ادامه دهند.
نشست کمیسیون مشترک برجام نیز روز شنبه ۲۸ فروردین ماه در وین برگزار شد و در این چند روز رایزنیها در سطوح کارشناسی و کارگروهها ادامه داشت. آخرین نشست هم روز سهشنبه ۳۱ فروردین ماه در وین برگزار و هیأتهای توافق کردند که در هفته آینده (این هفته) دوباره گفتوگوها را از سر بگیرند که نشست مزبور سهشنبه هفتم اردیبهشت ماه برگزار شد و در صورت لزوم نیز مجددا نشست برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/