شناسهٔ خبر: 46927031 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

دستور آمریکا به کارکنان سفارت در کابل برای خروج از افغانستان/نگرانی کنگره از پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان

صاحب‌خبر -

خبرگزاری آریا-وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه 7 اردیبهشت (27 آوریل) به تعداد قابل توجهی از کارکنان باقیمانده سفارت خود در کابل دستور داد تا افغانستان را ترک کنند.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از یورونیوز،اقدام جدید این وزارتخانه در حالی انجام می‌شود که ارتش ایالات متحده روند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را سرعت بخشیده است.دستور جدید شامل خروج تمامی پرسنل می‌شود، البته با قائل شدن استثنا برای کسانی که «شغل‌شان ایجاب می‌کند به لحاظ فیزیکی در افغانستان حضور داشته باشند».
هرچند این دستور خطاب به تعداد مشخصی از افراد صادر نشده است، با این حال موردی فراتر از حالت معمول بوده است چرا که چنین بخشنامه‌هایی معمولا فقط برای پرسنل غیرضروری مستقر در سفارت صادر می‌شود.
وزارت خارجه آمریکا همچنین در دستورالعمل به‌روز شده خود گفته است که شهروندان آمریکایی نباید به افغانستان سفر کنند و کسانی که آن‌جا هستند باید در اسرع وقت با پروازهای تجاری موجود خاک این این کشور را ترک کنند.
دستورالعمل جدید دو روز پس از آن اعلام می‌شود که ژنرال آستین میلر فرمانده نیروهای نظامی آمریکایی در افغانستان گفت ارتش ایالات متحده عملیات عقب‌نشینی از این کشور را آغاز کرده و نیروهای امنیتی افغانستان باید آماده تحویل گرفتن پایگاه‌ها شوند.

فرمانده نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان: تخلیه پایگاه‌هایمان را آغاز کرده‌ایم
اسکات میلر، فرمانده نیروهای نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان، روز یکشنبه 5 اردیبهشت (25 آوریل) گفت خروج منظم نیروهای خارجی و تحویل پایگاه‌ها و تجهیزات نظامی به نیروهای افغان آغاز شده است.
ژنرال میلر گفت وی به دستور جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، برای پایان دادن به طولانی‌ترین جنگ آمریکا عمل کرده است.
فرمانده نیروهای نظامی آمریکا و نظامیان تحت ماموریت ناتو در افغانستان اضافه کرد که افزایش خشونت‌ها پس از روز نخست ماه مه «اشتباه» خواهد بود و طالبان باید بدانند که صلح و توافق سیاسی تنها راه پایان جنگ در افغانستان است.
ژنرال میلر گفت: «من این فرصت را داشتم که با اعضای طالبان و کمسیون سیاسی طالبان گفتگو کنم و به آن‌ها گفتم که بازگشت به خشونت و تلاش برای تحمیل تصمیمات نظامی به افغانستان و مردم افغانستان یک فاجعه خواهد بود.»
اسکات میلر که از سال 2018 فرماندهی نیروهای آمریکا و ناتو را در افغانستان بر عهده دارد گفت نیروهای خارجی همچنان «از نیروهای امنیتی افغانستان پشتیبانی خواهد کرد».
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته اعلام کرد که کلیه نیروهای آمریکایی تا 11 سپتامبر 2021، از افغانستان خارج می‌شوند.
این موضوع نگرانی برخی از فرماندهان نظامی آمریکایی را برانگیخته است. ژنرال‌های نظامی می‌گویند نگران هستند این مسئله باعث قدرت گرفتن بیشتر طالبان شود و دست دولت را هم در مذاکرات صلح با این گروه تضعیف کند.
این در حالیست که اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان روز پنجشنبه در یک سخنرانی در قندهار از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان استقبال کرد و افزود: «تعهد ما این است که با عزت این نیروهای خارجی را از کشور خارج کنیم. هیچ اتفاق ناگواری رخ نمی‌دهد. ما از وطن خود حفاظت کردیم و باز هم می‌کنیم.»
آمریکا حدود 2 هزار و 500 سرباز در افغانستان دارد و طبق برنامه‌ریزی انجام شده تا 11 سپتامبر تمام آنها را از این کشور خارج خواهد کرد.
ناتو که بیش از 7 هزار نیروی نظامی از کشورهای مختلف در افغانستان دارد گفته است طبق همین جدول زمان‌بندی شده نسبت به خروج نیروهایش از افغانستان اقدام می‌کند.

نگرانی کنگره از پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان
اعضای کنگره آمریکا زلمای خلیل زاد نماینده جو بایدن در امور افغانستان را برای برطرف کردن نگرانی‌ها درباره پیامد‌های بیرون رفتن ارتش آمریکا از افغانستان در سال جاری به ویژه احتمال به قدرت رسیدن دوباره گروه طالبان، فراخوانده‌اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ قرار است خلیل زاد با عنوان نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در روند آشتی افغانستان در برابر کمیته روابط خارجی سنا در باره سیاست دولت بایدن در مورد بیرون بردن نیرو‌های ارتش تا 11 سپتامبر (20 شهریور ماه) از این کشور پس از 20 سال حضور یابد که نخستین نشست علنی این هیئت در دوره دولت جدید خواهد بود.
بایدن در هنگام اعلان سیاست جدید در 14 آوریل (25 فروردین ماه) خاطرنشان کرد که دولتش به کمک رسانی به نیرو‌های امنیتی افغان و برنامه‌های غیرنظامی در این کشور ادامه خواهد داد.
اعضای کنگره نگرانی بسیاری از طرح‌های بازگرداندن 2500 نظامی باقیمانده ایالات متحده در افغانستان به ویژه مسلط شدن دوباره طالبان دارند که از 1996 تا 2001 نیز حکومت را در دست داشتند.
جامعه بین المللی از هنگام برکناری طالبان در پی حمله نظامی آمریکا و متحدانش به افغانستان، میلیارد‌ها دلار به توسعه این کشور کمک کرده اند.
بر اساس توافق دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین با طالبان، قرار بود حضور نظامی آمریکا در اول مه (11 اردیبهشت ماه) در افغانستان پایان یابد که توسط بایدن تا 11 سپتامبر هم زمان با بیستمین سالگرد حملات تروریستی در ایالات متحده تمدید شد که واشنگتن را به آغاز جنگ افغانستان واداشت.
جرج دبلیو بوش رئیس جمهوری پیشین که نیرو‌های ارتش آمریکا را در 2001 به افغانستان اعزام کرد، نیز از خروج این نیرو‌ها ابراز نگرانی کرده است.
«آستین اسکات میلر» فرمانده نیرو‌های آمریکایی و ناتو در افغانستان 5 اردیبهشت ماه اعلام کرد که روند خروج نظامیان آمریکایی از پایگاه‌های این کشور آغاز شده و پایگاه‌های نظامی آمریکا به نیرو‌های ارتش افغانستان سپرده می‌شود.
شماری از اعضای مجلس نمایندگان افغانستان با انتقاد از انهدام تجهیزات نظامی آمریکایی در این کشور، این اقدام را خلاف پیمان امنیتی کابل- واشنگتن دانستند.
خبرگزای صدای افغان (آوا) گزارش داد: تعدادی از نمایندگان بر این باورند که آمریکایی‌ها براساس پیمان امنیتی دوجانبه، مکلف هستند که پیش از خروج از افغانستان، تجهیزات نظامی خود را در اختیار نیرو‌های افغان قرار دهند.

اعلام رسمی خروج نظامیان آمریکا از افغانستان توسط بایدن
رئیس جمهور آمریکا با اعلام رسمی خروج نیروهای این کشور از افغانستان تا چندی دیگر گفت، اگر طالبان به ما حمله کند‌، با تمام ابزارهای موجود پاسخ خواهیم داد.
 رئیس جمهور آمریکا  به طور رسمی اعلام کرد که  نیروهای آمریکا از افغانستان خارج خواهند شد.
 «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در این باره گفت : «ما نمی‌توانیم به چرخه گسترش و توسعه حضور ایالت متحده در افغانستان ادامه دهیم . عقب نشینی در یکم ماه مه (شنبه 11 اردیبهشت) با هماهنگی با ناتو آغاز میشود.»
وی در بخش دیگر سخنان خود گفت: «ا گر طالبان به ما حمله کند‌، ما با تمام ابزارهای موجود پاسخ خواهیم داد.»
جو بایدن با اشاره به این که چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده است که مسئولیت حضور نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان را بر عهده دارد، گفت این مسئولیت را به رییس جمهور پنجم واگذار نخواهد کرد. وی گفت : «هدف اول ما این است که مطمئن شویم از افغانستان به عنوان پایگاه برای حمله به آمریکا استفاده نخواهد شد و ما به آن هدف دست یافتیم.»
رئیس جمهور آمریکا افزود که ایالت متحده باید بر تهدیدهای تروریستی که از جای دیگر ظهور کرده‌اند و همچنین چین تمرکز ‌کند.
پیشتر یک مقام ارشد آمریکایی خبر داد که روند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ماه مه شروع خواهد شد و هدف آن است که تا 11 سپتامبر (20 شهریور 1400) سال جاری (در بیستمین سالگرد حمله آمریکا به افغانستان) تمامی نیروهای آمریکایی از افغاستان خارج شده باشند.
از سوی دیگر «اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان  روز سه شنبه با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا تلفنی گفت‌وگو کرد.
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوری‌خواه آمریکا، در خصوص خروج نیروهای این کشور از افغانستان هشدار داد. گراهام در مصاحبه‌ای گفت، رئیس جمهور آمریکا، با خروج نیروهای این کشور از افغانستان، «به سمت یازده سپتامبری دیگر حرکت می‌کند.
این سناتور آمریکایی گفت:‌ «خطاب به همه شمایی که می‌شنوید می‌گویم، به یاد بیاورید یازده سپتامبر 2001 کجا بودید. ارتش ما به رئیس جمهور بایدن گفت که اگر تمام نیروهای را خارج کنیم القاعده و داعش دوباره برمی‌گردند و افغانستان به جنگ داخلی کشیده می‌شود.»
گراهام مدعی شد:‌ «[ارتش گفت] می‌توانیم با نگه‌داشتن 3-5 هزار نیروی آمریکایی اطمینان یابیم که داعش و القاعده هرگز برای آسیب زدن به ما بازنمی‌گردند، اما او (بایدن) این توصیه را رد کرد.»

نظر شما