نخستین دور رایزنیهای هستهای ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به توافق جامع و نهایی، پس از دستیابی تفاهم سیاسی در «لوزان» سوئیس، از امروز (چهارشنبه) در «وین» در سطح معاونان وزیران خارجه و کارشناسان و با حضور هلگا اشمید معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز میشود. مقامات حاضر در وین تلاش خواهند کرد تا نگارش متن توافق جامع و نهایی را بر پایه تفاهم لوزان آغاز کنند.
این دور از مذاکرات در حالی آغاز میشود که اختلاف نظرهای فنی و سیاسی به وجود آمده بویژه میان ایران و امریکا بعد از اعلام بیانیه مطبوعاتی سوئیس و مواضع اتخاذ شده طی چند هفته اخیر فضای رو به جلوی مذاکرات را تا حدودی مبهم ساخته است.
عمده اختلاف دو طرف حول محور چگونگی رفع تحریمهای ایران پس از توافق جامع و نهایی میچرخد؛ تحریمهایی که ایران تأکید دارد از فردای روز توافق جامع باید لغو شود وامریکاییها مدعیاند که این تحریمها مرحله به مرحله لغو خواهد شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، در جدیدترین موضعگیری امریکایی ها، ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه این کشور مدعی شده است:« لغو تحریمها علیه ایران تنها به صورت مرحلهای و پس از اطمینان از پایبندی این کشور به تعهداتش انجام خواهد شد.» حال آنکه یک روز پیش از آن، باراک اوباما اعلام کرده بود که «در صورت نهایی شدن توافقنامه جامع هستهای میان ایران و گروه 1+5، برداشتن بخش قابل توجهی از تحریمهای اقتصادی ایران امکان پذیر است.»
همچنین موضوع نظارت و بازرسی از برنامههای هستهای ایران و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از دیگر اختلافات باقی مانده روی میز مذاکرات است که در دورههای آتی مورد گفتوگو قرار میگیرد. مقامات امریکایی مدعیاند که به موجب توافق احتمالی با ایران امکان نظارت گسترده بر طیف وسیعی از تأسیسات هستهای و مراکز نظامی ایران را خواهند داشت.
وزیر انرژی امریکا اخیراً در اظهاراتی مدعی دسترسی بدون محدودیت بازرسان آژانس به همه سایتهای ایران در راستای دستیابی به توافق هستهای شده است. ارنست مونیز در گفتوگو با خبرگزاری بلومبرگ مدعی شد:« ما انتظار داریم که پس از توافق بتوانیم در هر زمان به هر مکانی در ایران دسترسی داشته باشیم.»
البته این اظهارات مونیز از سوی سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان بیپاسخ نماند.
بهروز کمالوندی در گفتوگو با ایسنا گفت: «اجرای پروتکل الحاقی آن طور که آقای مونیز گفتهاند عملیاتی و قابل قبول نیست. ما گفتهایم در چارچوب اختیارات دولت و مجلسمان درباره پروتکل الحاقی مذاکره میکنیم و هنوز هم مذاکرات در اینباره ادامه دارد.» وی افزود: «اگر طرف مقابل نظراتی دارد باید در مذاکرات مطرح کند، اما ایران فراتر از قانون و عرف متداول تعهدی را نمیپذیرد.» بر اساس پروتکل الحاقی آژانس میتواند درخواست بازرسی از مراکز مشکوک به استفاده از مواد هستهای داشته باشد و موافقت با درخواست آژانس باید طبق قوانین صورت گیرد.
تأیید دوباره پایبندی ایران به توافق «ژنو» توسط «آژانس»
همزمان با دور جدید مذاکرات هسته ای، رویترز خبر داد که آژانس بین المللی انرژی اتمی، در جدیدترین گزارش ماهانه خود درباره برنامههای هستهای ایران، پایبندی کشورمان به توافق موقت نوامبر 2013 را تأیید کرده است.
گزارش تازه آژانس تصریح میکند که «ایران همچنان زیر پنج درصد به غنیسازی اورانیوم پرداخته و هیچگونه پیشرفت جدیدی در دو سایت فردو و آب سنگین اراک نداشته است.» آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر پایبندی ایران بر برنامه اقدام مشترک با قدرتهای بزرگ تأکید کرد.
«آژانس» پایبندی ایران به توافق موقت «ژنو» را تأیید کرد
آغاز دور جدید مذاکرات هستهای در «وین»
صاحبخبر -