شناسهٔ خبر: 46667113 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

آمریکا: غنی‌سازی ۶۰ درصدی جدی بودن ایران در مذاکرات را زیر سوال می‌برد

صاحب‌خبر -

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در جریان سفری به بروکسل گفته است که قصد ایران برای شروع غنی سازی اورانیوم با غلظت ۶۰ درصدی جدی بودن ایران در مذاکرات وین را زیر سوال می برد.

ایران یک روز پیشتر گفت که تولید اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد را در واکنش به خرابکاری در تاسیسات هسته ای نطنز که به اسرائیل نسبت داد شروع می کند.

آقای بلینکن روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری در مقر ناتو در بروکسل گفت: "ما اعلامیه تحریک آمیز ایران دایر بر قصد این کشور برای شروع غنی سازی ۶۰ درصدی را خیلی جدی می گیریم."

کشورهای اروپایی حاضر در توافق هسته ای ۲۰۱۵ با ایران، برجام، هم به ایران گفته اند که این گام با احیای این توافق و بازگشت ایران و آمریکا به آن در تضاد است.

آقای بلینکن گفت: "باید بگویم که این گام، جدی بودن ایران در گفت و گوهای هسته ای را زیر سوال می برد، همانطور که موید اهمیت بازگشت به پایبندی متقابل به برجام است."

ایران در واکنش به خروج دولت قبلی آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ و اعمال مجدد تحریم های شدید اقتصادی، به تدریج از اجرای تعهداتش براساس این توافق سرباز زده است. با این حال دولت جدید آمریکا تلاش دارد دوباره به این توافق بازگردد.

ایران و دیگر امضا کنندگان برجام هفته پیش در اولین دور گفت و گوها برای احیای برجام شرکت کردند. آمریکا هم به طور غیرمستقیم در این نشست ها که در وین برگزار می شود شرکت دارد.

جن ساکی سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه گفت که آمریکا و ایران روز پنجشنبه مذاکرات غیرمستقیم در وین را از سر می گیرند.

در پی آنچه به نظر می رسد یک خرابکاری عمده در تاسیسات نطنز در روزهای پایان هفته باشد آینده این گفت و گوها زیر سوال رفته بود.

خانم ساکی گفت: "من چیز دیگری برای گفتن در مورد علت یا ریشه این حملات در پایان هفته ندارم. مباحثات دیپلماتیک، هرچند غیرمستقیم، فردا در وین از سر گرفته می شود. می دانیم که این فرآیندی طولانی خواهد بود اما مسلما آن را یک نشانه مثبت می دانیم."

یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفت رابرت مالی فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران قرار است برای این گفتگوها روز پنجشنبه در وین باشد.

در این گفت و گوها عمدتا دیپلمات های اروپایی نقش واسط را میان ایران و آمریکا بازی می کنند.

پیشنهادهای آمریکا 'تحقیرآمیز است'

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه تصویری منفی از مذاکرات وین ارائه کرد.

او گفت آمریکا برای رفع تحریم‌ها پیشنهادهایی می‌کند که "غالبا متکبرانه و تحقیرآمیز است و حتی قابل نگاه کردن هم نیست."

او از ایالات متحده و کشورهای اروپایی حاضر در این مذاکرات انتقاد کرد و درباره "فرسایشی" شدن این گفت‌وگوها به مسئولان دولتی ایران هشدار داد.

او آمریکا را متهم کرده که برای "تحمیل حرف باطل" مذاکره می‌کند و با انتقاد از موضع کشورهای اروپایی گفته است که آنها "در مقام تصمیم گیری خودشان هیچ استقلالی ندارند."

وزیر امور خارجه ایران هم در این روز به جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، هشدار داد که فرصت زیادی برای رفع تحریم‌ها باقی نمانده است.

محمد جواد ظریف در توییتی نوشت که تنها راه مهار "تنش خطرناکی که با تروریسم هسته‌ای در نطنز به وجود آمده، پایان دادن به تروریسم اقتصادی است که ترامپ آغاز کرد."

آقای ظریف نوشت: "بایدن/هریس گزینه روشنی دارند: یا توافق اوباما/بایدن یا کارزار 'ناکامی حداکثری' ترامپ."

او هشدار داده که گزینه دیگری در کار نیست و فرصت زیادی هم نمانده است.