شناسهٔ خبر: 46610395 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

نیویورک تایمز: ایران تا ماه‌ها پس از انفجار نطنز امکان غنی‌سازی اورانیوم را ندارد

صاحب‌خبر -

نشریه نیویورک تایمز در گزارشی به نقل منابع اطلاعاتی نوشته است که در اثر انفجار روز گذشته در سیستم برق نیروگاه نطنز "ایران تا ماه‌ها امکان غنی‌سازی اورانیوم را از دست داده است".

نیویورک تایمز گفته است که دو منبع اطلاعاتی گفته‌اند که خسارت رخ داده در نیروگاه نطنز "بعلت وقوع یک انفجار" بوده که "به طور کامل سیستم برق‌رسانی مستقل که تامین برق سانتریفیوژها برای غنی‌سازی اورانیوم را برعهده داشته" نابود کرده است. به نوشته نیویورک تایمز دو مقامات اطلاعاتی ایالات متحده و اسرائیل تایید کرده‌اند که در این حادثه اسرائیل نقش داشته است.

امروز محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در جلسه‌ای در مجلس اسرائیل‌ را عامل حادثه نطنز معرفی کرده و گفت که "صهیونیست‌ها می‌خواهند انتقام موفقیت ها در مسیر لغو تحریم‌های ظالمانه را از مردم ایران بگیرند ولی ما اجازه نخواهیم داد و انتقام این اقدامات را از خود صهیونیست‌ها خواهیم گرفت".

آقای ظریف در جلسه‌ای با کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران آخرین تحولات مذاکرات هفته گذشته وین را تشریح کرده است.

به گفته وی "اتفاقا این عمل زبونانه موضع ما را در مذاکرات قوی‌تر خواهد کرد و طرف‌های مذاکره باید بدانند اگر تاکنون با تاسیسات غنی سازی با ماشین‌های نسل اول مواجه بودند الان نطنز می‌تواند مملو از سانتریفیوژهای پیشرفته با چند برابر توان غنی‌سازی باشد."

واکنش آمریکا

یک مقام ارشد در دولت آمریکا به رسانه‌ها گفت که آمریکا هیچ نقشی در اتفاقی که در تاسیسات هسته ای ایران در نطنز افتاده است نداشته است.

این مقام روز دوشنبه ۱۲ آوریل گفت: "ما گزارش‌ها درباره وقوع حادثه ای در تاسیسات غنی سازی اورانیوم نطنز در ایران را شنیدیم. آمریکا هیچ دخالتی نداشته و ما هیچ اطلاعاتی برای افزودن به گمانه زنی‌ها درباره این مساله نداریم."

هشدار اتحادیه اروپا و ابراز نگرانی آلمان

همزمان بااین تحولات، اتحادیه اروپا درباره احتمال به خطر افتادن گفت و گوهای وین هشدار داد.

نظنز

پیتر استانو، سخنگوی کمیسیون اروپا، با تاکید بر اینکه اروپا همچنان به "روشن شدن حقیقت" اتفاقی که در نطنز افتاده نیاز دارد گفت: "اروپا هرگونه تلاش برای تضعیف یا بر هم زدن این مذاکرات را رد می‌کند."

نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور نمایندگان ایران و با نمایندگان آلمان، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و اتحادیه اروپا در وین از هفته گذشته آغاز شده است و دومین نشست فردا برگزار می‌شود.

همزمان با جلسات کمیسیون برجام نمایندگان آمریکا هم در وین هستند، هرچند به طور مستقیم با ایران مذاکره نمی‌کنند.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان هم گفت که مذاکرات کمیسیون مشترک برجام با حضور نمایندگان ایران و با نمایندگان آلمان، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و اتحادیه اروپا در وین که هفته گذشته شروع شد و از فردا ادامه می‌یابد، "آسان نیست اما سازنده است."

آقای ماس درباره "حمله به تاسیسات هسته‌ای نطنز گفت: "در حال حاضر ما از تهران خبرهایی می‌شنویم که مثبت نیست بخصوص در رابطه با اتفاقاتی که در نطنز افتاده است."

"شناسایی عامل اختلال در سیستم برق سایت نطنز"

در همین حال وبسایت نورنیوز نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران به نقل از یک مقام مطلع در وزارت اطلاعات ایران می‌گوید: "هویت فردی که با ایجاد اختلال در سیستم برق مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی‌روشن نطنز باعث قطع برق‌رسانی به یکی از سالن‌های این مجتمع شده بود، شناسایی شده است."

او افزوده که "اقدامات لازم برای دستگیری عامل اصلی اختلال در سامانه برق مجتمع نطنز در دست انجام است."

بر اساس گزارش نور نیوز، این منبع مطلع گفته که "چگونگی ایجاد اختلال در سیستم برق‌رسانی نیز از سوی گروه فنی مشخص شده و از دیروز مجموعه اقدامات لازم برای بازگرداندن سالن آسیب‌دیده به مدار فعالیت مجدد آغاز شده است."

این گزارشها هنوز به طور رسمی از طرف هیچ مقام ایرانی تایید نشده است.

همزمان سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در امروز در نشستی خبری با اشاره به حادثه روز گذشته در نطنز، گفته است که "اگر هدف این بوده که توان ایران تضعیف شود، اینطور نبوده. تمامی سانتریفیوژهایی که از مدار خارج شدند از نوع IR1 بوده و با سانتریفیوژهای جدید جایگزین می‌شود." او گفته که "آنچه در نطنز رخ داد، نه صنعت هسته‌ای ایران را به عقب برمی‌گرداند و نه در مسیر قطعی رفع تحریم‌ها موثر است. "

وی تاکید کرده است که "پاسخ ایران انتقام از رژیم صهیونیستی در جا و زمان خود خواهد بود."

به گزارش تسنیم این مقام ایرانی درخصوص میزان خسارت وارد شده به تاسیسات نطنز و مدت زمان مورد نیاز برای بازیابی آن گفت: "میزان خسارت‌ها باید با تست همه سانتریفیوژها اتفاق بیفتد و البته جای آنها سانتریفیوژهای پیشرفته جایگزین می‌شود. میزان دقیق خسارت‌ها را سازمان انرژی اتمی باید خودش اعلام کند. فعلا خیلی زود است و در حال بررسی تک تک سانتریفیوژها هستند."

"تروریسم هسته‌ای"

روز گذشته علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، "اقدام علیه مرکز غنی سازی نطنز" را در جریان حادثه‌ای که بامداد دیروز رخ داد، آن را "تروریسم هسته‌ای" خواند.

آقای صالحی گفت که جمهوری اسلامی "حق خود را برای اقدام علیه عاملین و آمرین و مباشرین محفوظ می‌داند."

برخی رسانه‌های اسرائیلی نیز از احتمال حمله سایبری به تاسیسات هسته‌ای نطنز گزارش‌های منتشر کرده‌اند.

رادیو سراسری اسرائیل به نقل از مقام‌های امنیتی که نام و ملیتشان را اعلام نکرده، از دست داشتن موساد، سرویس اطلاعاتی اسرائیل، در حمله سایبری به تاسیسات نطنز خبر داد.

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست هم پیش از تایید ایران، گزارش داد که اتفاقی که در تاسیسات نطنز افتاده "حادثه" نبوده و خسارات آن "بسیار سنگین‌تر" از آن است که مقام‌های ایران می‌گویند.

هیچ مقامی در اسرائیل درباره این گزارش‌ها اظهار نظری نکرده است.

حادثه در تاسیسات اتمی نطنز در روزی انجام شده که وزیر دفاع آمریکا برای بازدید از اسرائیل در این کشور حضور داشت.

نخست وزیر اسرائيل در تازه‌ترین اظهارات خود درباره ایران، گفته است که بزرگ‌ترین وظیفه دستگاه‌های اطلاعاتی و نظامی این کشور مقابله با ایران است.

برچسب‌ها: