شناسهٔ خبر: 46556018 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

پس از پایان سومین دور مذاکرات بغداد-واشنگتن؛

المیادین: آمریکا از خروج نیروهایش از خاک عراق طفره می‌رود

خبرنگار المیادین درباره نتایج دور سوم مذاکرات راهبردی میان واشنگتن و بغداد گفت: بعید است آمریکا به این آسانی خاک عراق را ترک کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، خروج نیرو‌های نظامی آمریکا از عراق و باقی ماندن مربیان و مشاوران نظامی در این کشور بخشی از نتایج دور سوم مذاکرات راهبردی میان واشنگتن و بغداد اعلام شده است.

دور سوم گفت‌وگو‌های راهبردی بغداد و واشنگتن در شرایطی به پایان رسید که این بار مذاکرات به صورت ویدیوکنفرانس میان هیئت عراقی به ریاست فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق و هیئت آمریکایی به ریاست آنتونی بلینکن همتای آمریکایی فؤاد حسین برگزار شد.

در این دور از مذاکرات توافقاتی اصولی میان دو طرف انجام شد که امنیت، اقتصاد، آموزش و روابط مشترک از مهم‌ترین بخش‌های توافقات هستند، اما برجسته‌ترین محور مذاکرات را می‌توان درباره سرنوشت حضور نظامی آمریکا و دیگر کشور‌ها در عراق دانست. پرونده حضور یا خروج نیرو‌های آمریکایی از عراق اگر چه در این دوره از مذاکرات گشوده شد، اما به نظر می‌رسد درباره این پرونده تصمیم قاطعی اتخاذ نشده است.

بغداد برای پیگیری فنی مذاکرات، کمیته‌ای را به ریاست رئیس ستاد مشترک ارتش تشکیل داد تا این کمیته جدول زمانبندی خروج نیرو‌های آمریکایی را در روز‌های آتی مشخص کند، اما در مقابل واشنگتن می‌گوید بر اساس توافقنامه راهبردی امضاء شده در سال ۲۰۰۸ میان دو کشور به مبارزه با تروریسم و حمایت نظامی از نیرو‌های عراقی ادامه خواهد داد.

دولت عراق از نتایج دور سوم مذاکرات استقبال کرد و آن را برای بازگشت آرامش و ثبات به کشور مفید خواند، اما در ادامه مقامات عراقی واکنش‌های متفاوتی نشان دادند، چون برخی از مقامات از نتایج مذاکرات استقبال و برخی هم ملاحظاتی را درباره آن مطرح کرده اند. این ملاحظات بیشتر درباره تداوم حضور نیرو‌های بیگانه در کشور است که این بار سعی شد با تغییر ماموریت نیرو‌های آمریکایی از ماموریت‌های جنگی به ماموریت آموزشی و مشاوره نظامی بر آن پافشاری شود ضمن اینکه در نتیجه مذاکرات آمده است نیرو‌هایی که باقی می‌مانند در پادگان‌های عراقی مستقر خواهند شد تا به تدریج مناطق استقرارشان مشخص شود.

در این میان مواضع گروه‌های عراقی مواضعی ثابت است و همچنان خروج سریع این نیرو‌ها از خاک کشور و در واقع اجرای مصوبه پارلمان را خواستار هستند. این گروه‌ها معتقدند تغییر عناوین ماموریت نیرو‌های آمریکایی چیزی جز تلاش مجدد واشنگتن برای به تاخیر انداختن خروج نیروهایش از عراق نیست به ویژه اینکه عناوینی چون مربیان آموزشی یا مستشاران نظامی از سال‌ها قبل در عراق وجود داشت و نمی‌توان از این عناوین برای نقض حاکمیت عراق استفاده کرد.

محمد الفهد، خبرنگار المیادین در بغداد در ارزیابی توافقات حاصل شده در سومین دور مذاکرات راهبردی بغداد-واشنگتن می‌گوید: به نظر من آمریکا از زمان تسلط داعش بر بخش‌هایی از عراق با این همه هزینه، ارسال این همه جنگنده و هواپیما و اعزام این تعداد نیروی نظامی به عراق آمد تا در این کشور بماند. حضور اینگونه آمریکا در عراق در خود اهدافی را جای داد و بعید است این کشور به این آسانی خاک عراق را ترک کند.

او افزود: وقتی بغداد از سازمان ملل متحد و آمریکا خواسته بود برای مبارزه با داعش در عراق مداخله کنند، در درخواست عراق نامی از نیروی زمینی نیامده بود، اما واشنگتن هم جنگنده‌ها و هم نیروی نظامی زمینی اش را به عراق اعزام کرد. آن زمان گفته می‌شد ماموریت نیرو‌های آمریکایی مشاوره و آموزش است، اما در ادامه واشنگتن از حضور نیرو‌های جنگی خود در میادین نبرد با داعش خبر داد و در برخی مناطق عملیاتی به صورت مستقل و انفرادی وارد عمل شد و حتی برخی از این مناطق عملیاتی را مناطق بسته اعلام کرد که این کار یعنی نیرو‌های آمریکایی تحت فرماندهی بغداد نیستند.

در هر حال با گذشت آن دوران و ثبت برخی تخلفات نیرو‌های آمریکایی در عراق، اعم از نقض حاکمیت یا سازماندهی برخی عملیات بدون آگاهی بغداد، مشخص شد واشنگتن به مرور زمان از ماموریتی که با دعوت بغداد بر عهده گرفته بود فاصله زیادی گرفته به همین منظور عالی‌ترین سطح تصمیم گیری عراق یعنی پارلمان تصمیم گرفت نیرو‌های آمریکایی باید از کشور خارج شوند، اما باز هم آمریکا به این مصوبه تن نداد تا آنکه نوبت به گفت‌وگو‌های راهبردی میان دو طرف رسید.

در دور سوم این مذاکرات که اخیرا برگزار شد، باز هم نتایج به دست آمده قاطع نیست، چون در آن نیامده است که نیرو‌های آمریکایی باید به طور کامل از کشور خارج ‌شوند بلکه ذکر شد این نیرو‌ها با عناوینی چون آموزش و مشاوره در کشور باقی خواهند ماند و برای خروج نیرو‌های جنگی نیز کمیته فنی عراق تصمیم گیری می‌کند، در نتیجه هنوز این احتمال وجود دارد که نیرو‌های آمریکایی این بار هم برای بقاء در عراق بهانه دیگری بیابند.

انتهای پیام/