شناسهٔ خبر: 46541301 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

عضو اتاق بازرگانی ایران تشریح کرد؛

چرا نرخ بیکاری در زمستان کاهشی شد؟

نایب رییس کمیسیون مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: شغل‌های جدیدی به خصوص در فضای مجازی به وجود آمده که توانسته اشتغال را در کشور حفظ کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایلنا، مرکز آمار ایران گزارشی از اشتغال در سال ۹۹ منتشر کرده است، در این گزارش آمده‌ است: نتایج طرح آمارگیری نیروی‌کار در زمستان ١٣٩٩ منتشر شد. بررسی نرخ بیکاری افراد ١٥ ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که ٩,٧ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل ( زمستان ١٣٩٨) ، ٠.٩ درصد کاهش یافته است.

در این گزارش اشاره شده است: زمستان ١٣٩٩، به میزان ٤٠,٩ درصد جمعیت ١٥ ساله و بیش‌تر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان١٣٩٨) ١.٥درصد کاهش یافته است.

در مورد مورد جمعیت شاغلان هم آمده: جمعیت شاغلین ١٥ ساله و بیشتر در این فصل ٢٣ میلیون و ١٣٥ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ٣٠٠ هزار نفر کاهش داشته است. بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در زمستان ١٣٩٩، بخش خدمات با ٥٠,٤ درصد بیش­‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ٣٣,٨ درصد و کشاورزی با ١٥.٨ درصد قرار دارند.

در مورد نرخ بیکاری جوانان گزارش شده: نرخ بیکاری جوانان ١٥ تا ٢٤ ساله حاکی از آن است که ٢٣,٦ درصد از فعالان این گروه سنی در زمستان ١٣٩٩ بیکار بوده‌اند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان ١٣٩٨) ٢.١ درصد کاهش یافته است.

در ادامه تصریح شده است: بررسی نرخ بیکاری گروه سنی ١٨ تا ٣٥ ساله نیز نشان می‌دهد که در زمستان ١٣٩٩، ١٦,٨ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند. این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد این نرخ نسبت به زمستان ١٣٩٨، به میزان ١.٠ درصد کاهش یافته است.

این گزارش می‌افزاید: بررسی سهم اشتغال ناقص جمعیت ١٥ ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که در زمستان ١٣٩٩، ١٠,٨ درصد جمعیت شاغل،‌ به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش‌تر و…) کم‌تر از ٤٤ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که ٣٣.٩ درصد از شاغلین ١٥ ساله و بیش‌تر، ٤٩ ساعت و بیش‌تر در هفته کار کرده‌اند.چکیده نتایج در فایل پیوست قابل مشاهده است.

اصغر آهنی‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد این آمار اظهار کرد: این داده‌های مرکز آمار مربوط به نرخ بیکاری، شاخص در مورد زمستان است. بهمن سال ۹۸ موضوع کرونا به وجود آمد که باعث افت در میزان اشتغال شد. اینکه در زمستان ۹۹ میزان بیکاری کاهش پیدا کرده نشان می‌دهد بسیاری از مشاغلی که در اثر کرونا فرصت شغلی خود را از دست داده بودند، توانستند به شکلی خود را بازیابی کنند تا این مشاغل برگردند. 

وی افزود: البته برخی از شغل‌ها هنوز بازنگشته‌اند بلکه شغل‌های جدیدی به خصوص در فضای مجازی به وجود آمده که توانسته اشتغال را در کشور حفظ کند. مشاغل مجازی شرکت‌های پشتیبانی دارند و در این آمار لحاظ شده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که افراد شروع به کارهایی برای خود کرده‌اند. 

نایب رییس کمیسیون مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به مسأله بهره‌وری گفت: اما در مورد راندمان آمارها نشان می‌دهد که در بسیاری از مشاغل دیگر راندمان قبلی وجود ندارد و کاهش پیدا کرده است اما مشغول به کار هستند. بعضی مشاغل به طور کلی از بین رفته‌اند اما این آمار نشان می‌دهد که مشاغل جدیدی که کمتر دچار مشکل حاصل از کرونا شده‌اند؛ توانسته‌اند  جایگزین شوند و این شغل‌های بیشتر مجازی هستند.

وی در ادامه اضافه کرد: در مشاغلی مثل هتل‌داری، گردشگری و مشاغل عمومی دیگر اشتغال به شدت کاهش داشته و در مشاغلی مانند سینما راندمان و بهره‌وری کم شده است. در کنار این ریزش‌ها رویش‌هایی هم وجود داشته، برای مثال سرمایه‌گذاری‌هایی که اتفاق می‌افتاد یا افزایش شهرک‌ها ‌باعث ایجاد کار و شغل می‌شود. بنابراین رویش‌ها در کنار این ریزش‌ها توانسته تعادل و بالانس را حفظ کند. 

آهنی‌ها با تاکید بر لزوم مهارت‌آموزی نیروهای انسانی خاطرنشان کرد: نیروی انسانی ماهر، خیلی سریع جذب می‌شود. یکی از مشکلاتی که در زمینه بیکاری داریم این است که در بسیاری از موارد افراد علی‌رغم تحصیلات، به خاطر نداشتن مهارت نمی‌توانند کار ایجاد کنند. بهترین کار برای اینکه میزان اشتغال را افزایش و نرخ بیکاری را کم کنیم، جایگزینی مهارت‌آموزی به جای دانش‌آموزی است. اگر مهارت‌آموزی‌ها انجام شود خود می‌تواند شغل‌های جدید ایجاد کند.

نظر شما