شناسهٔ خبر: 46533839 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

آخرین تحولات برجامی ؛

روحانی: هیچ مسیری جز اجرای کامل برجام وجود نخواهد داشت/ آمریکا: برداشتن تحریم‌های ناسازگار با برجام را می‌پذیریم

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا-رییس جمهوری گفت: همه اطراف توافق برجام به این نتیجه رسیده‌اند که هیچ راه حلی بهتر از توافق برجام و هیچ مسیری جز اجرای کامل آن وجود نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری آریا،حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت اظهار کرد: در روزهای اخیر ما شاهد فصل تازه ای از تجدید حیات برجام هسیم همه کشورهایی که در برجام متعهد بودند، در این روزها در وین اجتماع کردند حالا با ترکیب‌های مختلف از جمله ترکیب 1+4 با حضور ایران و ترکیب 1+4 با حضور آمریکا، اما به هر حال به هر نحوی که بوده امروز یک صدای واحد شنیده می‌شود و آن این که همه اطراف این توافق هسته ‌ای به این نتیجه رسیده اند که هیچ راه حلی بهتر از توافق برجام و هیچ مسیری جز اجرای کامل برجام وجود نخواهد داشت و این موفقیت جدید برای جمهوری اسلامی ایران است.
روحانی خاطرنشان کرد: یکی از افتخارات دولت این است که در سال های 97، 98 و 99 و در ماه های اولیه 1400 با همه سختی ها و فشارها و شدیدترین تحریم ها و جنگ اقتصادی کشور را طوری اداره کرد که نه دوستان ما، ‌بلکه دشمنان ما هم امروز اعتراف دارند که فشار حداکثری شکست خورده است این بالاترین عمل و از افتخارات دولت دوازدهم است.

عراقچی: موضوع گفتگوها درباره نحوه اجرای برجام توسط آمریکا و بعد ایران است
عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای گفت: ماکرات فعلی فقط در خصوص نحوه اجرای تعهدات برجام است حتی خود برجام هم نیاز به مذاکره مجدد ندارد زیرا قبلا مذاکرات آن انجام گرفته است و تمام شده است.
سیدعباس عراقچی در خصوص نشست شب گذشته وین بیان کرد: جلسه‌ای که انجام شد در ادامه جلسات معمول کمیسون مشترک بود و ما از این فرصت استفاده کردیم تا شاید یک گشایشی در خصوص مشکلاتی که درباره برجام پیش آمده حاصل شود، از جمله بازگشت آمریکا به برجام و رفع همه تحریم‌ها که متعاقبا بعد از راستی‌آزمایی ایران هم به تعهدات برجامی خودش برخواهد گشت.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: تحولی که در این جلسه صورت گرفت می‌توان گفت پیشرفت رو به جلو بود، اما نکاتی در این خصوص باید مورد توجه واقع شود از جمله؛ مذاکراتی که ما انجام می‌دهیم فقط با کشورهای 4+1 هست و‌ ما هیچ مذاکره‌ای با آمریکا نداریم حتی به صورت غیر مستقیم. چارچوب بحث با 4+1 مشخص می‌شود و بعد آنها با آمریکایی‌ها در خصوص موارد مطرح شده صحبت خواهند کرد.
وی اظهار کرد: اینکه این کشورها با چه کیفیتی با آمریکایی‌ها صحبت می‌کنند به ما ربطی ندارد و ما اعلام کرده‌ایم که فقط با 4+1 طرف هستیم.
عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای گفت: به همین منظور ما دو کارگروه درست کرده‌ایم یکی کارگروه تحریم و دیگری کارگروه هسته‌ای که اینها قرار است مجموعه اقداماتی که آمریکا باید انجام دهد در حوزه رفع تحریم ها مشخص بکنند و کارگروه هسته‌ای هم مجموعه اقداماتی که ایران باید انجام دهد تا به برجام برگردد را تنظیم خواهد کرد و مجدد این مسائل در کمیسیون مشترک به بحث گذاشته خواهد شد.
عراقچی ادامه داد: گفت‌وگوهای فعلی فنی و حقوقی هست و موضوع آن نحوه اجرای برجام توسط آمریکا و بعد ایران است. این مذاکرات حتی درباره خود برجام هم نیست چه برسد به فرابرجام.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه تاکید کرد: اینکه طرف‌های ما چه آرزوهایی در خصوص آینده مذاکرات دارند از طرف ما اهمیتی ندارد و موضع جمهوری اسلامی ایران کاملا مشخص است و هیچ گفتگویی در موضوعات دیگر نخواهیم داشت . مذاکرات فعلی هم فقط در خصوص نحوه اجرای تعهدات برجام است حتی خود برجام هم نیاز به مذاکره مجدد ندارد زیرا قبلا مذاکرات آن انجام گرفته است و تمام شده است.
وی گفت: کارگروه‌ها تا روز جمعه فعالیت خود را ادامه خواهند داد و بعد نتیجه را به کمیسیون مشترک اعلام خواهند کرد.
عراقچی بیان اینکه در صورتی که ما ببینیم طرف های مذاکره کننده به دنبال اتلاف وقت هستند و یا به دنبال اهداف دیگری هستند مذاکرات را در همین سطح نیز متوقف خواهیم کرد، افزود: لازم به ذکر است که در اجرای تعهدات هم ما اصلا بحث گام به گام نخواهیم داشت . همه مجموعه اقداماتی که باید صورت بگیرد در یک گام که نام آن را «وضعیت نهایی» گذاشته ایم انجام خواهد گرفت.
عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای بیان کرد: اینکه مطرح می‌شود آیا اروپایی‌ها می‌توانند آمریکا را مجاب کنند باید بگویم ما به اروپایی‌ها چنین نقشی نداده‌ایم بلکه با مجموعه 4+1 که چین و‌روسیه هم در آن هستند در حال مذاکره هستیم. و اینکه توانایی چنین کاری را دارند یا خیر ، من نمی‌دانم و باید ببینیم آیا قادر به این کار خواهند بود یا خیر . اگر در این زمینه موفق بودند ما بعد از راستی آزمایی به تعهداتمان بر میگردیم اگر هم نتوانستند که همین وضعیت فعلی باقی خواهد ماند.
وی در پایان گفت: جمهوری اسلامی در این زمینه اصرار، عجله‌ای و شتابی ندارد.

کمالوندی:  به سرعت در موقعیتی قرار می گیریم که بهتر از قبل برجام است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: بعد از اجرای قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها و با استفاده از سانتریفیوژ‌های پیشرفته، میزان اورانیوم 20 درصد ایران به 55 کیلوگرم رسید.
بهروز کمالوندی با اشاره به قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها و اجرای آن از 5 اسفند ماه 1399، اظهارداشت: بخش مهمی از این قانون در خصوص غنی سازی 20 درصد به میزان سالانه 120 کیلو گرم بود که بلافاصله اقدامات لازم صورت گرفت و روند غنی سازی آغاز شد.
وی ادامه داد: تا امروز 55 کیلو گرم اورانیوم 20 درصد تولید شده است و تقریبا ما نصف راه را رفته ایم و با این روند ما می‌توانیم زودتر از 8 ماه به هدف مد نظر برسیم.
کمالوندی گفت: نرخ تولید اورانیوم 20 درصد ما الان بسیار بالاتر از قبل از برجام است و بر اساس آمار و ارقام 30 درصد بیشتر از قبل از برجام ظرفیت تولید 20 درصد داریم.
وی افزود: الان ما حدود 16 هزار و پانصد سو ظرفیت غنی سازی داریم که این عدد قبل از برجام 12 هزار و پانصد سو بود.
سخنگوی سازمان انرزی اتمی با اشاره به تولید سانتریفیوژ‌های جدید در سال‌های گذشته، گفت: ممکن است امروز تعداد سانتریفیوژ‌های ما کم شده باشد، اما به دلیل استفاده از نسل جدید سانتریفیوز‌ها مثل IR6 که 8 برابر سانتریفیوژ‌های نسل اول ظرفیت دارند، نرخ تولید اورانیوم ما افزایش یافته است.
دکتر کمالوندی ادامه داد:در حال حاضر ما هزار ماشین IR2M داریم که مستقر شده اند و یا یک آبشار IR4 راه اندازی شده و آبشار دوم این سانتریفیوژ هم راه اندازی خواهد شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت:با توجه به مصوبه مجلس، یک آبشار IR6 انجام شده و آبشار‌های بعدی هم در راه است و با این روند که پیش گرفته شده است سرعت غنی سازی ما نسبت به قبل افزایش چشمگیری خواهد داشت.
وی افزود: اگر ما در یک زمانی 9 تن مواد خود را به خارج فرستادیم الان 5 تن مواد داریم و می‌توانیم بگوییم به سرعت هر آنچه مورد نظر بوده برای احیای آنچه که به خاطر برجام کنار گذاشتیم، داریم به دست می‌آوریم و به سرعت در موقعیتی قرار میگیریم که بهتر از قبل برجام است.
آقای کمالوندی گفت: در حوزه غنی سازی فاصله ما نسبت به قبل از برجام، فاصله‌ای صد‌ها کیلومتری است و وضعیت بسیار خوبی با انواع ماشین‌ها داریم.

خطیب ‌زاده: هیچ گفت‌وگوی مجاورتی میان ایران و آمریکا نخواهد بود
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تاکید کرد: میان ایران و آمریکا برای گفت‌وگو در خصوص رفع تمامی تحریم‌ها هیچ کانالی برقرار نخواهد بود و آنچه که ایران در کمیسیون مشترک برجام انجام می دهد تعاملات و گفت‌وگوهای فنی با دیگر طرف‌های برجام است تا اطمینان یابد تمام تحریم‌های اعمال شده از جانب آمریکا در یک گام رفع شوند.
سعید خطیب زاده در گفت‌وگو با شبکه پرس تی وی در پاسخ به این سوال که آیا در جریان برگزاری کمیسیون مشترک برجام توسط طرف های اروپایی پیامی از سوی آمریکا به ایران منتقل شده است ، اظهار کرد : همانطور که گفتم هیچ گفتگوی مستقیم و یا غیر مستقیم میان ایران و آمریکا نبوده است و هیچ گفتگوی مجاورتی نیز میان ایران و آمریکا نخواهد بود.
وی افزود: ایران در وین با گروه 1+4 گفت‌وگو می کند اینکه گروه 1+4 چگونه و چه زمانی با ایالات‌متحده گفت‌وگو می کند به خودشان بستگی دارد اما میان ایران و آمریکا برای گفتگو در خصوص رفع تمامی تحریم ها هیچ کانالی برقرار نخواهد بود و آنچه که ایران در کمیسیون مشترک انجام می دهد تعاملات و گفتگوهای فنی با دیگر طرف‌های برجام است تا اطمینان یابد تمام تحریم‌های اعمال شده از جانب آمریکا در یک گام رفع شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه گفت وگوی خود با شبکه خبری پرس تی وی پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام در وین در روز سه‌شنبه اظهار کرد: در این نشست تصمیم گرفته شد تا دو نشست موازی کارشناسی برگزار شود. در یک نشست بر تحریم های اعمال شده از سوی ایالات متحده علیه ایران که باید به طور کامل رفع شود، تمرکز می شود و همچنین در نشست کارشناسی دوم بر جنبه هسته‌ای توافق و تدابیر جبرانی که ایران در پاسخ به عدم پایبندی طرف‌های برجام اتخاذ کرده است، تمرکز خواهد شد.
وی با بیان اینکه در نشست روز سه‌شنبه که با حضور ایران و گروه 1+4 برگزار شود تصمیم گرفته شد این دو نشست موازی کارشناسی برگزار شود، ادامه داد: این نشست‌های موازی کارشناسی نتیجه تعاملات و گفت‌وگوهای فنی خود را به کمیسیون مشترک برجام که بعدا برگزار خواهد شد گزارش خواهند کرد.
وی در پاسخ به این سوال که هفته گذشته رویترز خبری منتشر کرد که میان ایران و همچنین آلمان و فرانسه و انگلیس توافقاتی صورت گرفته و بر مبنای آن مذاکرات وین در حال انجام است، گفت: واقعیت این است که آنچه که از سوی رسانه‌های مختلف گزارش شده است در خصوص آنچه که میان ایران و طرف‌های باقی مانده برجام مورد بحث قرار گرفته است دقیق نیست. یک نکته حائز اهمیت که باید اینجا مورد توجه قرار بگیرد این است که تمرکز بر این خواهد بود که 1+4 و ایران اطمینان پیدا کنند که ایالات متحده به پایبندی کامل به برجام بازمی‌گردد و به نحو موثری تمام تحریم‌های اعمال، بازاعمال و تغییر برچسب داده شده پس از توقف مشارکت آمریکا در برجام را رفع می‌کند. این تمرکز اصلی بحث‌های صورت گرفته میان ایران و 1+4 است.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: قطعا ایران آمادگی دارد که در صورت بازگشت کامل آمریکا به برجام و رفع موثر تحریم‌ها و پس از اینکه ما این موضوع را مورد راستی‌آزمایی قرار دادیم تدابیر جبرانی را متوقف کرده و برجام را به صورت کامل اجرا کند.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در پاسخ به برخی شایعات مطرح شده مبنی بر اینکه آمریکا به ایران پیشنهاد داده است که در ازای آزاد شدن یک میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران، تهران غنی سازی 20 درصد و فعالیت سانتریفیوژهای پیشرفته را متوقف کند، گفت: همان طور که پیش از این گفته ام هیچ گفت‌وگوی مستقیم و غیرمستقیمی میان ایران و آمریکا نبوده است و قطعا در وین هم چنین چیزی نخواهد بود چرا که نیاز به آن نیست و آنچه که اینجا و آنجا در رسانه‌های مختلف گزارش شده است، دقیق نیست و شایعه است.
وی ادامه داد: موضع ایران کاملا روشن بوده است. ما این مسئله را کاملا شفاف کرده‌ایم که آنچه که باید انجام بگیرد این است که آمریکا باید به انطباق کامل بازگردد. برجام را به صورت کامل اجرا کند، تمامی تحریم‌ها را رفع کند و این نیازمند هیچ‌گونه گفت‌وگو یا طرح گام به گامی نیست. ما فقط یک گام داریم و رفع تمام تحریم‌هایی است که از سوی آمریکا به صورت غیرقانونی علیه ملت ایران اعمال شده است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ایالات متحده بدون هر گونه دیدار، گفت‌وگو و یا مشورتی با ایران یا حتی دوستانش برجام را ترک کرده است و اکنون برای بازگشت نیز نیازی به این کار نیست.

آمریکا: برداشتن تحریم‌های ناسازگار با برجام را می‌پذیریم
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، موضوع برطرف کردن تحریم‌ها را یکی از محورهای اصلی مذاکرات وین دانست و گفت می‌پذیریم که تحریم‌های ناسازگار با برجام برداشته شوند.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری روز سه‌شنبه درباره لغو تحریم‌ها به ویژه آن‌هایی که در دولت ترامپ برچسب تروریسم هم بر آن سوار شد، این مطلب را مطرح کرد و افزود: این موضوع، یکی از محورهای اصلی گفت‌وگو در وین است.
وی افزود: دو گروه در وین در حال کار هستند، یکی از آنها به چگونگی بازگشت ایران به تعهدات خود می‌پردازد و گروه دیگر بر روی گام‌هایی که آمریکا باید برای کاهش تحریم‌ها بردارد تا به انطباق با تعهدات خود تحت برجام بازگردد
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: درباره ارزیابی اطلاعاتی از مدت زمانی که ایران می‌تواند به سلاح اتمی دست یابد، اظهار نظر نمی‌کنم اما وقتی که برجام به طور کامل، موثر بود یعنی از ژانویه 2016 تا 2018، مدت "زمان شکست"، 12 ماه بود.
پرایس بدون اشاره به دلیل دور شدن ایران از تعهدات برجامی خود، مدعی شد: اکنون که ایران از تعهدات خود فاصله گرفته است، بر اساس گزارش‌های عمومی، "زمان شکست" تک رقمی شده و به کمتر از انگشتان یک دست رسیده است.این برای ما پذیرفتنی نیست.
وی اظهار کرد: ما باید اطمینان یابیم که هرچقدر امکان دارد، این مدت طولانی‌تر شود و به صورت دائمی و تاییدشدنی، ایران هرگز نتواند به سلاح اتمی دست یابد. ما از برجام برای توافقی قوی‌تر و طولانی‌تر استفاده خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد سایر نگرانی‌های ما نسبت به ایران بر کسی پوشیده نیست، اظهار کرد: این نگرانی‌ها نه تنها برای آمریکا برای جمع زیادی از متحدان و شرکای ما نگران کننده است.
پرایس اظهار کرد: آنچه در وین جریان دارد، رسیدن به این نقطه است که چه کاری ایران برای انطباق با تعهداتش باید انجام دهد و چه گام‌هایی را آمریکا باید برای بازگشت به اجرای تعهداتش بردارد. ما به رسمیت می‌شناسیم که تحریم‌های ناسازگار با برجام باید برداشته شوند و کارگروه مربوطه هم در این زمینه کار می‌کند.
وی با بیان اینکه پیش‌بینی مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا را در وین نداریم هرچند که برای انجام آن کار حاضر هستیم، گفت: ما به روی دیپلماسی تاکید داریم. ما می‌دانیم که با چشمانی روشن با دیپلماسی اصولی درگیر شویم حتی اگر با کشوری همچون ایران تفاوتی عمیق داشته باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد ایرانی‌ها خواستار مذاکرات غیر مستقیم شدند و ما هم با آن راحت هستیم اما نگفت که دولت بایدن شرط کاهش تحریم‌ها را مذاکره با ایران دانسته بود. همان کاری که دولت ترامپ خواستار آن بود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نشست وین را یک زمان واقعی هرچند غیرمستقیم برای تعامل میان ایران و آمریکا دانست که پیام‌های آن توسط متحدان و شرکای آنها رد و بدل می‌شوند و افزود: البته که این گامی سازنده و مورد استقبال است. امیدواریم وقتی که از وین خارج می شویم درک بهتری از نقشه راه بازگشت متقابل به برجام داشته باشیم.
پرایس با اشاره به اظهارات انریکه مورا هماهنگ کننده اتحادیه اروپا درکمیسیون مشترک، گفت: طبق اظهارات اتحادیه اروپا، مذاکرات کمیسیون مشترک، سازنده بوده است. می دانیم که یک مذاکرات دشوار و گفت‌وگوهای سختی است اما یک گام درست رو به جلو است.
وی با بیان اینکه این تنها مسیر دستیابی به وعده انتخاباتی بایدن در بازگشت متقابل به برجام است، گفت: دو گروه در وین مباحث را دنبال می‌کنند که خلاصه آن عمل در برابر عمل است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: ما در کمیسیون مشترک نبودیم اما مذاکرات وین را با اینکه مذاکره مستقیمی با ایران نداریم، یک گام سازنده می‌دانیم و از آن استقبال می‌کنیم.

کاخ سفید: برداشتن تحریم بخش اصلی مذاکرات وین است
سخنگوی کاخ سفید از خروج دولت ترامپ از برجام انتقاد کرد و گفت برداشتن تحریم و اقدام هسته‌ای ایران بخش اصلی مذاکرات وین است.
 جن ساکی روز سه‌شنبه در نشست خبری روزانه خود در پاسخ به سوالی درباره دور نخست مذاکرات برجام که در وین جریان دارد، مدعی شد ایران به واسطه تحریم‌های دوره اوباما-بایدن به میز مذاکرات منجر به برجام آمد.
وی از ارائه ارزیابی از نشست وین خودداری کرد و افزود: گفت‌وگوها با همتایان و شرکای اروپایی ما جریان دارد، انتظار داریم که آنها بخش‌های دشوار و فرایندی طولانی را داشته باشند.
سخنگوی کاخ سفید ادامه داد: بر این باوریم که مسیر دیپلماسی، مسیر درستی برای حرکت به جلو است و همه طرف‌ها از آن بهره‌مند می‌شوند. وقتی ترامپ ما را از این توافق خارج کرد، ما را از دیدن توانایی هسته‌ای ایران بسیار دور ساخت و اینکه بازرسان نتوانند بفهمند ایران تا دستیابی به سلاح اتمی چقدر نزدیک است.
وی در پاسخ به اینکه آیا از مذاکرات امروز احساس رضایت دارند یا خیر هم گفت: این نخستین روز مذاکرات است و باید ببینیم تیم مذاکراتی ما چه احساسی نسبت به آن دارند.
سخگوی کاخ سفید در پاسخ به اینکه وقتی قرار نیست ایران و آمریکا مذاکرات مستقیم داشته باشند، چرا در سطح بالایی همچون نماینده ویژه برای این مذاکرات اعزام شده است، گفت: فکر می‌کنم مهم است که به شرکای خود یا شرکای 1 + 5 بگوییم که ما اعتقاد داریم دیپلماسی بهترین و مناسب‌ترین گام رو به جلو است.
ساکی اظهار کرد: راب مالی شخصی باتجربه است و در گذشته در تیم مذاکراتی بوده است، مطمئناً یک فرد در سطح مناسب از دولت برای حضور در آنجا است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا پیش از انطباق کامل ایران به تعهدات، تحریم‌ها لغو خواهند شد، گفت: همانگونه که روز گذشته گفتم، انتظار داریم که بخش عمده‌ای از گفت‌وگو این باشد که چگونه ایران می‌تواند به انطباق برسد و آنچه از ایالات متحده خواسته می‌شود.
سخنگوی کاخ سفید از ارائه پاسخی روشن مادامی که مذاکرات جریان دارد، خودداری کرد.

 
 

نظر شما