شناسهٔ خبر: 46493822 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

تحلیلگر آمریکایی: اینکه بایدن بگوید اول ایران به برجام برگردد مسخره است

کارشناس آمریکایی و دبیر تحریریه شبکه «ام‌اس‌ان‎‌بی‌سی» با اذعان به تقصیر واشنگتن در وضعیت شکننده برجام تاکید کرد، مسخره است که دولت جو بایدن بگوید اول ایران به این توافق برگردد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، «هِیِس براون» نویسنده و دبیر تحریریه شبکه «ام‌اس‌ان‎‌بی‌سی» آمریکا با انتشار گزارشی درباره وضع جاری در رابطه با برجام و نشست آتی کمیسیون مشترک برجام در وین توصیه کرد که دولت جو بایدن اشتباهات دولت دونالد ترامپ را اصلاح کند.

او در ابتدای این مطلب نوشت: «هتل‌های وین احتمالا دارند خودشان را برای صحنه‌هایی که قبلا مشاهده شده است، آماده می‌کنند. این شهر اتریش جایی است که بعد از ماه‌ها مذاکرات، ایالات متحده و پنج قدرت دیگر جهانی با ایران یک توافق برای محدود کردن توانمندی‌های هسته‌ای خودش در سال ۲۰۱۵ امضا کنند. نمایندگان همه این هفت کشور روز سه شنبه بار دیگر به این شهر برمی‌گردند تا بررسی کنند که آیا امکان نجات این توافق وجود دارد یا خیر».

براون که فارغ‌التحصیل دانشگاه ایالتی میشیگان در رشته روابط بین‌الملل است، ادامه داد: «البته به خاطر خروج غیرقانونی دولت ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، اکنون نیاز به نجات دادن این توافق است چرا که این دولت فکر می‌کرد با خروج از توافق و اعمال مجدد تحریم‌ها منجر به پذیرش یک توافق سفت و سخت‌تر توسط ایران خواهد شد اما مشخص است که چنین اتفاقی نیافتاد».

به تصریح این تحلیلگر، «بر اساس یک سوال ساده درباره اینکه ایا برنامه هسته‌ای ایران اکنون بزرگ‌تر یا کوچک‌تر (از زمان خروج آمریکا از برجام) است، جواب روشن است و باید گفت که کارزار "فشار حداکثری" رئیس‌جمهور دونالد ترامپ شکست خورد».

هِیِس براون با هشدار درباره مواضع کنونی دولت بایدن درباره ایران و شرط گذاشتن واشنگتن درباره بازگشت به تعهدات برجامی نوشت: «من و دیگر افرادی که از ابتدا از توافق (برجام) حمایت کردیم، گیج و نگران شده‌ایم چرا که به نظر می‌رسد احتمال این‌که دولت بایدن روزنه باقی مانده برای بازگشت ایالات متحده به این توافق را از دست بدهد، وجود دارد».

به نوشته او، «خوشبختانه سرانجام تدارکات در حال انجام شدن است. ایالات متحده و ایران در نشست (فردا سه شنبه در ) وین حاضر خواهند شد البته مذاکرات مستقیم با یکدیگر نخواهند کرد».

این کارشناس آمریکایی ضمن اذعان به تقصیر واشنگتن در وضعیت جاری درباره برجام، به دولت بایدن برای موفقیت طولانی مدت رایزنی‌ها درباره ایران و توافق هسته‌ای، سه توصیه کرد.

توصیه‌های هِیِس براون به دولت بایدن شامل موارد زیر است: «۱- ایالات متحده اگر می‌خواهد بار دیگر جایگاه اخلاقی بالاتر را به دست بیاورد، باید مسئولیت‌های بیشتری را بپذیرد. ۲- تمرکزش را روی مشکلی که هم اکنون دم دست است، حفظ کند. ۳- اکنون زمان انتقام‌جویی نیست».

وی در توضیح توصیه اول نوشت: «برجام تنها وقتی حاصل شد که ایالات متحده اساسا جهان را قانع کرده بود که برنامه هسته‌ای ایران، یک معضل است و باید با همکاری دسته جمعی این مشکل حل شود اما باورپذیری بین‌المللی (این موضوع) که تقریبا یک دهه طول حصول به آن کشید با اقدامات سال ۲۰۱۸ (دولت ترام در خروج از برجام) از هم پاشید».

براون سپس نوشت: «دیپلمات‌های آمریکایی نمی‌توانند از این موضوع اجتناب کنند که وضعیت موجود، تقصیر ایالات متحده است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مکررا تا سال ۲۰۱۸ تایید کرده بود که ایران به مفاد توافق پایبند بود. هیچ توجیهی برای خروج از توافق وجود نداشت البته به جز اینکه "ما خواهان چیزهای بیشتری هستیم" اما این موضوع مغایر با اساس مذاکرات از روی حسن نیت است».

این کارشناس روابط بین‌الملل در آمریکا هشدار داد: «از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری (۲۰۲۰ در آمریکا) ما شاهد یک نوع رقص از سوی واشنگتن و تهران بوده‌ایم که در آن یک طرف به طرف مقابل اصرار می‌کند که او باید اول به محدودیت‌های توافق برگردد».

هِیِس براون بلافاصله اذعان کرد: «انجام این کار از سوی ایالات متحده، مسخره است چون این ما بودیم که ابتدا (توافق برجام) را ترک کردیم. ما باید ابتدا برگردیم و دولت بایدن باید فورا تحریم‌های اعمال شده طی ۱۸ ماه اخیر را بردارد».

این کارشناس آمریکایی ادامه داد: «لغو (تحریم‌های ۱۸ ماه اخیر آمریکا علیه ایران) باید با این پیغام همراه شود که شمارش معکوس برای آغاز اقدامات مشابه ایران (برای عمل به تعهدات برجامی) هم در جریان باشد؛ اقداماتی از قبیل جدا کردن سانتریفیوژهایی که شروع به چرخش کرده‌اند یا کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده از سال ۲۰۱۸ به بعد».

او در توضیح توصیه دوم خود (دولت بایدن روی مشکلی که هم اکنون دم دست است، تمرکز کند)، نوشت: «همانطور که در برجام نگارش شده است، گستره این توافق به منظور محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران است و همچنین پیشنهاد کاهش تحریم‌های جهانی در ازای به عقب راندن برنامه هسته‌ای این کشور داده شده است. این موضوع، باعث عصبانیت جنگ‌طلبان آمریکایی شد چرا که بر مبنای آن ایالات متحده با بی میلی باید جنگ اقتصادی خود با تهران را کاهش می‌داد و همچنان هیچ دستی به نظام دین سالار ایران هم وارد نمی‌شد».

براون ادامه داد: «منتقدان دیپلماسی با ایران (در آمریکا) از قبل از امضای توافق (برجام) علیه هرگونه کاهش فشار ایالات متحده موضع‌گیری و کاستن این فشار را به تغییر کامل رفتار رژیم (ایران) منوط کرده‌اند. این تغییر رفتار (مورد نظر منتقدان آمریکایی) شامل قطع روابط با شبه نظامیان در این منطقه، توقف برنامه موشک بالستیک و جنگ‌های نیابتی اش علیه کشورهای عربی (حاشیه) خلیج (فارس) می‌شود. این خواسته‌ها دقیقا همان خواسته‌های یک سویه‌ای هستند که به جنگ طلبان اجازه می‌دهد به استدلالشان درباره ناکارآمدی دیپلماسی (با ایران) ادامه دهند».

این کارشناس آمریکایی افزود: «در هیچ زمانی طی سه سال پر تنش اخیر و به رغم اینکه مردم ایران به شدت تحت فشار و سرکوب تحریم‌های آمریکایی برای حصول (واشنگتن) به یک "توافق بهتر" خیالی بوده‌اند، من نشنیدم که به تحقق چنین توافقی نزدیک شده باشیم اما با این حال، مخالفان دیپلماسی با ایران باز هم هیچ چیزی به جز همان استراتژی شکست خورده قبلی را پیشنهاد نمی‌دهند. این، تاکتیکی است که ثابت شده در بهترین حالت باعث منحرف کردن توجهات می‌شود و در بدترین حالت، برای هرگونه مذاکرات (بین واشنگتن و تهران) سمی کشنده خواهد بود».

نویسنده این یادداشت تحلیلی برای شبکه «ام‌اس‌ان‎‌بی‌سی» سپس به توضیح سومین توصیه خود پرداخت که این است: «اکنون زمان انتقام‌جویی نیست».

او نوشت: «ناامیدکننده‌ترین بخش این اختلاف بین ایالات متحده و ایران این است که چقدر اساس این موضوع همچنان روی اتفاق‌هایی است که در دو نسل قبل حادث شدند. ما همچنان در درون همان چرخه انتقام‌جویی که با انقلاب ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) ایران و وضعیت گروگان‌گیری (تسخیر لانه جاسوسی) متعاقب آن گیر کرده‌ایم و ریشه هر چیز دیگری از حمایت ایران از شبه نظامیان گرفته تا حمایت ایالات متحده از اسرائیل، به همین آسیب روحی ادامه‌دار برمی‌گردد».

به ادعای این تحلیلگر آمریکایی، «نتیجه این وضع، سلسله تصمیم‌های سیاست خارجی است که تقریبا به طور کامل، اساس آنها سیاست داخلی است. . با توجه به حمایت فراحزبی از کارزار (فشار) علیه ایران، در صورت رای دادن رهبران کنگره به کاستن از تحریم‌ها علیه ایران، فشار شدیدی به آنها خواهد آمد چه برسد به اینکه بخواهند یک معاهده بین ایالات متحده و تهران را تصویب کنند و قوه مقننه ایران هم سال گذشته (۲۰۲۰) قانونی را تصویب کرد که طبق آن تا زمانی که تحریم‌های ایالات متحده پابرجا باشد، ایران باید به کار در برنامه هسته‌ای خود ادامه دهد».

نویسنده این یادداشت در پایان به دولت آمریکا و مخالفان برجام در این کشور هشدار داد: «برجام، بی عیب و نقص نیست اما مشخص است که جایگزین این توافق، یک ایران خطرناک‌تر است در حالی که هیچ حمایتی از سوی بقیه جهان برای مقابله با آن وجود داشته باشد».

نظر شما