به گزارش گروه اخبار داخلی دفاعپرس، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه عصر امروز (دوشنبه) در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: آنچه بین ایران و چین امضا شده حاوی هیچ قرارداد، عدد و رقم و اعطای حق انحصاری و تعهد مشخصی برای دو طرف نیست.
خطیبزاده افزود: برخی نگرانیها و شایعاتی مطرح شد که برخی نیروهای نطامی خارجی در ایران مستقر خواهند شد که کاملا مردود است.
وی ادامه داد: سندهای همکاری در گذشته هم وجود داشته و مربوط به یک کشور یا دو کشور نیست. متاسفانه برخی بزرگنماییها در این خصوص صورت میگیرد. این سند چارچوب همکاریهای ایران و چین را در ۲۵ اسفند سال آینده مشخص میکند اما به معنای یک قرارداد نیست. هر قراردادی از این چهارچوب و تفاهمنامه بیرون بیاید، مدت زمان آن تعیین خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: همکاری میان ایران و کشورهایی مانند هندوستان و روسیه نیز وجود دارد و ما امسال دهمین سال قرارداد مشترک میان ایران و روسیه را داریم.
خطیبزاده با بیان اینکه هیچ طرح گام به گامی مطرح نبوده و ایران نیز چنین طرحی را نپذیرفته است، گفت: آن چیزی که میتواند به برجام کمک کند این است که تمامی تحریمهایی که در زمان ترامپ وضع شده برداشته و همه تحریمهایی که با عنوانهای مختلف در این مدت اعمال شده رفع و راستیآزمایی گردد. در کمیسیون مشترک روز جمعه موضع ایران در این خصوص کاملاً تبیین شد.
وی با بیان اینکه اگر ایالات متحد مسیر غلط گذشته را اصلاح کند استقبال میکنیم، گفت: فردا گفتوگوهای میان ایران و طرف های باقی مانده در برجام صورت خواهد گرفت و هیچ گونه مذاکره مستقیم و غیر مستقیم با آمریکا نخواهیم داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: آنچه میان ایران و چین امضاء شده معاهده و قرارداد نیست و هیچ سند حقوقی و تعهد آوری هم وجود ندارد؛ وزارت امور خارجه مسئول اجرای این توافقنامه نیست بلکه هماهنگکننده است.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره اینکه اقدامات ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی در چه مرحلهای از لغو تحریمها توسط آمریکا صورت میگیرد و نقش مجلس در فرآیند راستی آزمایی تحریمها چیست؟ بیان کرد: آنچه فردا اتفاق میافتد هیچ فرقی با کمیسیونهای مشترکی که تا الان بوده ندارد. فردا کمیسیون ادواری بین ایران و ۱+۴ است. قرار بود در اسفند برگزار شود که تاریخ نهایی نشده بود. قرار شد در اوایل فروردین به صورت آنلاین برگزار شود اما چون گفتوگوها ناقص بود، برگزاری جلسه بعدی به صورت حضوری مقرر شد.
وی ادامه داد: دستور کار جلسه فردا رفع تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران و چگونگی اجرای تعهدات مقابل است. این موضوع جلسه اخیر کمیسیون مشترک بوده است. بحثهای جدی مطرح شده است و فردا معلوم میشود ۱+۴ میتواند منافع ما را تامین کند یا خیر.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سند برنامه همکاری جامع ایران و چین تاکید کرد: این سند قرارداد نیست، حضور نیروهای خارجی در ایران از اساس مردود است چون مخالف قانون اساسی ایران است. این موضوع مطرح نیست و بیشتر نگرانی آفرینی است.
خطیبزاده درباره اینکه آیا امکان امضای این سند با کشورهای دیگر وجود دارد؟ گفت: هم امکانش وجود دارد و هم قبلا بوده است. با روسیه هم سندی داشتهایم که باید آن را تجدید کنیم.
وی درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال درباره حصول دو توافق در وین، گفت: اینکه ۱+۴ در کجا و چگونه با آمریکا صحبت میکند به خود ۱+۴ مربوط است. فردا براساس دستورکار کمیسیون درباره مسیر رفع تحریمها گفتوگو میکنیم. ۱+۴ از ما خواسته چگونگی توقف اقدامات جبرانی را عنوان کنیم.
وی گفت: مسیر روشن است، تحریمهای آمریکا تماما باید برداشته و راستی آزمایی شود. ما فقط یک گام داریم. آن یک گام هم شامل برداشته شدن همه تحریمهای آمریکاست و در مقابل آن ایران آمادگی دارد اقدامات جبرانی خود را متوقف کند و به عقب برگرداند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر نخست وزیر کره جنوبی به تهران در روز های آینده گفت: درخواستی بوده و ما از این سفر استقبال کردیم. مسائل تعیین جزییات فنی سفر در حال اتمام است و به محض نهایی شدن آن را اعلام میکنیم. انتظار داریم نخست وزیر کره با خودش راهحلهایی که برای آزادسازی منابع مسدود شده ایران در کره است را بیاورد. این موضوع روابط دوجانبه را شدیدا تحت تاثیر خود قرار داده است. این سفر ضمن اینکه میتواند در ارتقای روابط کمک کند اما نخست وزیر کره باید با دست پر و راهحلهای اجرایی و عملیاتی وارد ایران شود.
خطیبزاده درباره اعلام رسانههای کرهای مبنی بر آزادی نفتکش گفت: موضوع کشتی کرهای یک موضوع کاملا متفاوت از روابط دوجانبه است. دولت کره درخواستهای جدی از ما داشته و کاپیتان هم سوء سابقه نداشته و ما پیشنهادهای خود را به مقام قضایی ارائه کردیم و مقام قضایی به محض اینکه به نتیجه برسد سخنگوی قوه اعلام خواهد کرد. وزارت خارجه توصیههای خود را به قوه قضاییه اعلام کرده است.
وی درباره اظهارات وزیر خارجه عربستان و اینکه عربستان باید در مذاکرات ایران و ۱+۴ حضور داشته باشد، نیز گفت: متاسف هستیم که همچنان شجاعت گفتوگوهای خارج از قدرتهای فرامنطقهای در ریاض شکل نگرفته است. همچنان نگاه ریاض به پایتختهای دیگر خارج از منطقه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: موضع عربستان در قبال برجام شناخته شده است چراکه زمان مذاکرات اقدامات مخربی انجام داد. برجام گفتوگو و مهر و موم شد و بر روی طاقچه گذاشته شد. توصیه میکنیم عربستان به گفتوگوهای منطقهای بازگردد زیرا آغوش منطقه به سوی عربستان باز است.
وی درباره مطالب مطرح شده در خصوص فروش املاک سفارت ایران در ترکیه گفت: ایران در بسیاری از کشورها دارای ملکها و زمینهایی است و طبق قانون وزارت خارجه مستقلا نمیتواند تصمیمی درباره این املاک بگیرد چون ملی هستند و هیأت دولت باید راسأ تصمیم بگیرد که کدام فروخته و کدام حفظ شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه مبنی بر اینکه ایران نباید مرتکب هرگونه نقض تعهدات شود، گفت: انتظار ما از فرانسه حرکت در مسیر سازنده و بازگشت به اجرای تعهداتشان است.
خطیبزاده با بیان اینکه اروپا در کنار آمریکا در اجرای تعهدات خود کوتاهی کرده است، گفت: توصیه ما به طرفهای اروپایی همانگونه که آقای ظریف در تماس با وزیر امور خارجه فرانسه مطرح کرده این بوده که راه آسانتر را پیش بگیرند. پاسخ ایران به اقدامات آنها روشن خواهد بود.
انتهای پیام/ 151
∎
نظر شما