شناسهٔ خبر: 4643659 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

همایش مذاکرات هسته‌ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی؛

ابراهیم متقی: فرآیند تصاعد فشار علیه ایران بعد از توافق را شاهد خواهیم بود

کارشناس مسائل هسته‌ای گفت: بعد از توافق نامه نهایی فرآیند تساعد فشار علیه ایران را شاهد خواهیم بود و نمی‌توانیم از حالت انعطاف جان سالم به در ببریم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، ابراهیم متقی در همایش مذاکرات هسته ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی که از صبح امروز در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شده است گفت: کار دیپلماتیک همانند کارهای امنیتی و راهبردی نظامی بسیار دشوار است چرا که اگر بخواهیم نیروهای نظامی را خط مقدم بدانیم باید بیان کنیم که مذاکرات نیز خط مقدم اعتبار سیاسی هر کشوری هستند و هیچ گاه مربوط به یک فرد یا یک گروه خاصی نیست.

 

وی افزود: تجربه مذاکرات هسته ای ما به سال 2003 به بعدکه موسویان رئیس تیم هسته ای بود برمی گردد و مختص به گروه خاصی مربوط نمی شود و مذاکره کننده نباید هر مذاکره ای را به حق خود بدانند اگر این چنین باشد فضای بروکراتیک شکل خواهد گرفت.

 

وی در ادامه بیان کرد: باید در مذاکرات هسته ای یاد شهدای هسته ای را گرامی بداریم چرا که این شهدا بودند که توانستند قدرت راهبردی کشور ایران را بالا برند و در مظلومیت نقش بسزایی را ایفا کنند این در حالی است که هیچ یک از سازمان های بین المللی در شهادت آنها هیچ واکنشی نشان ندادند.

 

عضو هیئت دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه فرآیند مذاکراتی که امروز وجود دارد را ادامه مذاکرات دوران قبل دانست و گفت: فرآیند مذاکرات کنونی ادامه رو مذاکرات دوره قبل است و می توانیم بگوییم که در واکنش به مذاکرات قبل انجام می پذیرد.

 

این کارشناس در ادامه سخنرانی خود به مذاکرات آلماتی اشاره کرد و گفت: مذاکراتی که در آلماتی برگزار شد به هیچ وجه تکنیکی و کارساز نبوده است نتیجه مطلوبی را برای کشور ما ایجاد نکرد هیچ گونه انعطاف جدیدی در مذاکرات آلماتی شاهد نبودیم و فضای آن زمان این گونه بود که مردم در فضای هیجان قرار داشتند و فکر می کردند که تحریم ها کاغذ پاره ای بیش نیستند و امروز نیز همچنین فضایی ایجاد شده است که فکر می کنند تحریم ها برطرف خواهد شد.

 

متقی در ادامه تصریح کرد: سنگ بنای مذاکرات لوزان در ژنو گذاشته شده بود مذاکرات ژنو لوزان و مذاکرات فرعی همه مربوط به همان مذاکرات بود و شاید تیم هسته ای ما و دانشگاهی نگاه دقیقی به راهبردهای دقیق آمریکا نداشتند تا ببینند در فضای مذاکرات آمریکا به دنبال تامین چه هدف هایی است اما امروز شاهدیم آنچه که آمریکایی ها می خواستند در مذاکرات هسته ای حاصل شد.

 

وی گفت: آمریکایی ها می خواستند قابلیت هسته ای ایران و ذخایر هسته ای ایران کاهش و به نقطه صفر برسد بعداز مذاکرات ژنو این نظر به طور کامل حاصل شد به گونه ای که ذخایر هسته ای ایران تبدیل به میله سوخت و رقیق شد و اکنون این ذخایر هیچ کاربردی برای ما ندارد.

 

متقی گفت: در مرحله دوم آمریکایی ها می خواستند قابلیت های ابزارهای تولید هسته ای کاهش پیدا کند و آنچه که دغدغه امروز آمریکایی ها بود در توافق نامه ژنو حاصل شد چرا که ما بارها بیان کرده بودیم که فردو خط قرمز ما است و در ارتباط با فردو انعطاف پذیر نخواهیم بود و ما برای ساخت فردو میلیاردها دلار هزینه کرده ایم اما فردو امروز تبدیل به آزمایش فیزیک هسته ای شد که مواد شکاف پذیر در آن وارد نمی شود من نمی دانم چه آزمایش هسته ای انجام خواهد گرفت در حالی که تحقیقات هسته ای 80 متر زیر زمین قرار دارند و مواد شکاف دهنده تحقیقات نیز در آن جایی ندارد.

 

این کارشناس مسائل هسته ای در ادامه گفت: این که مسئولان بیان می کنند می توانیم سیستم ها را به حالت اول برگردانیم صحت ندارد و اگر ما بخواهیم از نو شروع کنیم آن هم به گونه خوش بینانه که راهبردهای دشمن شدت پیدا نکند در فضای 18 ماه پیش خود برخواهیم گشت.

 

وی به آب سنگین اراک اشاره کرد و گفت: اینکه بیان می کنند که سیستمی وجود دارد که آب سنگین اراک را تغییر خواهد داد این امر اصلا امکان پذیر نیست و می توان قلب آب سنگین اراک را از آن جدا کرد به دلیل نوع جوش هایی که وجود دارد چنین اقدامی صورت نخواهد گرفت چرا که در نیروگاه بوشهر نیز شرایط این چنین وجود داشت اما نتوانستند هیچ اقدامی انجام دهند و نتیجه بر آن شد که در کنار آن سایت های جدیدی را ایجاد کنند.

 

متقی در ادامه تاکید کرد: در اراک ما 190 هزار سوخت می توانستیم اورانیوم تولید کنیم اما با موافقت ژنو تنها سانتریفیوژهای نسل او در این تاسیسات هسته ای خواهند ماند و میزان تولید اورانیوم نیز به 5000 تقلیل یافته است.

 

وی در ادامه تصریح کرد: آیا فکر می کنید در مرحله بعدی کشورهای غربی انعطاف پذیر خواهندبود و به نام توافق نامه راهبردهایی ارائه نخواهند داد اما بدانید که این وضعیت توسعه پیدا خواهد کرد.

 

متقی گفت: ما نباید بیان کنیم که در مذاکرات به دنبال برد برد هستیم چرا که برد برد میان دو کشور انجام می شود بلکه ما باید بیان کنیم که در برنامه هسته ای در وضعیت مینی ماسک قرار داریم و تحریم ها علیه ایران برطرف نخواهد شد بلکه در فضای جدیدی تحریم های جدیدی نیز علیه ایران صادر خواهد شد و این بسیار ساده لوحانه است که فکر کنیم آمریکا تحریم های خود را برمی دارد و من فکر نمی کنم در فضا واقعیت چنین اتفاقی حاصل شود.

 

وی افزود: بعد از توافق نامه نهایی فرآیند تساعد فشار علیه ایران به وجود خواهد آمد و هیچ وقت مشاهده نکردیم که کشوری که در فضای انعطاف قرار دارد بتواند از آن خارج شود.

 

متقی در خاتمه تصریح کرد: تحلیل من از توافقات این است که بعد از توافق افزایش تحریم ها را خواهیم داشت و تضادهای بسیاری بین سیاسیون و نظامیون را شاهد خواهیم بود.