گروه ديپلماسي| مذاكرات ميان ايران و 1+5 از گردنه لوزان عبور كرده است اما حاشيههاي اين اتفاق همچنان گريبانگير مذاكرهكنندگان است. در شرايطي كه تيم مذاكرهكننده كمتر از سه ماه تا پايان ماه ژوئن فرصت دارد و بايد خود را براي تنظيم جزييات و ريزهكاريهاي حقوقي و فني و
پر كردن پرانتزهاي باز با بهترين دستاوردها براي ايران مهيا كند، ماجراي انتشار فكت شيت ايراني از آنچه در لوزان گذشت همچنان ادامه دارد. محمدجواد ظريف، كه از قزاقستان به اسپانيا و پرتغال سفر كرده است در ميانه مسير در خصوص فكت شيت ايراني و برخورد وزارت امور خارجه با منتقدان و مخالفان مذاكرات سخن گفت. به گزارش مهر، رييس دستگاه ديپلماسي كشورمان در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه آيا رهبر معظم انقلاب توصيه و دستوري مبني بر انتشار فكت شيت ايراني از بيانيه لوزان به وزارت امور خارجه دادهاند يا خير، اظهار كرد: مقام معظم رهبري در واقع از ما خواستند كه مردم را در جريان بگذاريم تا مردم خبر داشته باشند كه چه گذشته است و دستور فرمودند با همه از جمله منتقدان و غيرمنتقدان صحبت كنيم. خاطر شما است كه من يك مصاحبه دو ساعت و نيمه با تلويزيون داشتم و بعد از من نيز آقاي صالحي يك ساعت با صدا و سيما صحبت كردند و معاونان بنده آقاي دكتر عراقچي و دكتر روانچي گفتوگوهاي مفصلي با رسانه ملي داشتند. ما نكاتي كه مقام معظم رهبري ميفرمايند را هميشه به عنوان مبناي سياست خارجي نصبالعين قرار ميدهيم و براساس آن عمل و فكر ميكنيم تا امروز نيز در همين زمينه عمل كردهايم. وي با بيان اينكه منتقدان به مذاكرات يك دور به وزارت خارجه دعوت شدند و باز هم دعوت خواهند شد، خاطرنشان كرد: البته دوستان ما بايد بدانند كه وظيفه اصلي ما اين نيست كه شبانهروز در ميزگرد و جلسات شركت كنيم. چون تعداد كساني كه مذاكره ميكنند يك تعداد بسيار محدودي هستند. اين افراد يك وظيفه اصلي دارند كه در ۸۰ روز آينده بايد مذاكرات را به نتيجه برسانند. وي با تاكيد بر اينكه ما همانطور كه رهبر معظم انقلاب در يكي از سخنرانيهايشان گفتند چند نفر در برابر يك لشكر هستيم، اظهار كرد: البته ما با توكل به خدا و با حمايت مردم و رهبري در مقابل همه آنها ايستادهايم ولي اين به معناي آن نيست كه بتوانيم روزانه چندين جلسه بگذاريم و با نخبگان صحبت بكنيم. وي با بيان اينكه دوستان ما طي سه، چهار روز آينده بايد مذاكرات را در سطح كارشناسي آغاز بكنند، گفت: واقعا بايد ديد چقدر ميشود زمان براي حضور در جلسات اختصاص داد. اين حساب را بكنيد كه حضور در يك جلسه يك ساعته يا دو ساعته به معني از دست دادن نصف روز است و اين نصف روز براي بنده بسيار ذي قيمت است كه بتوانم از آن استفاده كنم.
بمباران يمن كارساز نخواهد بود
از سوي ديگر ظريف، در سفر به اسپانيا در جمع مسوولان اين كشور به برخي پرسشها درباره دستاورد مذاكرات لوزان پاسخ گفت. وي گفت: ما سلاحهاي هستهاي را براي امنيت خود زيانآور ميدانيم و اين موضوع را بارها اعلام كردهايم. ما در رسيدن به توافق منطقي هستيم. ما باور داريم كه برنامهمان صلحآميز است، ما باور داريم كه حق داريم يك برنامه صلحآميز هستهاي داشته باشيم.
تنها مشكلي كه من ميبينم، اكنون وجود دارد - اساسا دو مشكل - يكي نگارش (متن توافق) است زيرا ما يك توافق ذهني داريم. موضوعاتي نوشته شده است، شما بيانيههايي را مشاهده ميكنيد كه از لوزان مطرح ميشود و مطالبي كه در اين باره مطرح ميشود. همكاران من، معاون خانم موگريني و مسوولان ديگر از 1+5، سهشنبه آينده گرد هم ميآييم تا تنظيم متن را شروع كنيم. وي افزود: مشكل دوم، مشكل امريكا و برخي دوستان ما در اروپا براي تغيير دادن اساسي اين الگو است كه تحريمها را يك دارايي ميداند. وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران همچنين در پاسخ به سوالي در خصوص تحولات يمن، سوريه و عراق گفت: ايران همواره با همسايگان خود روابط خوبي داشته است. ما همواره در مسير ثبات و امنيت منطقه گام برداشتهايم. ظريف همچنين درباره يمن گفت: تاريخ ثابت كرده كه هيچ كشور خارجي نتوانسته بر يمن مسلط شود و بمباران يمن، فقط مردم و زيرساختها را نابود ميكند و مطمئنا اين راهحل نيست و معتقديم تعيين پيششرطها نميتواند دستيابي به راهحل را تسريع كند.
∎