به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد طی یادداشتی در روزنامه نیویورک تایمز انتخابهای دولت بایدن در بازگشت به برجام را تبیین کرد.
متن این یادداشت به شرح زیر است:
«همزمان با طلوع خورشید در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ و پس از گفتوگوهای فشرده و طولانی دیپلماتیک، جزئیات نهایی برنامه جامع اقدام مشترک - معروف به برجام یا "توافق هستهای ایران" - نهایی شد. همه طرفهای توافق امیدوار بودند. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشور من در توئیتر خود نوشت: " توافق هستهای با ایران یک سقف نیست، بلکه یک پایه محکم است. اکنون باید شروع به ساختن آن کنیم."
این توافق در سراسر جهان به عنوان توافقی در نظر گرفته شد که میتواند پویایی خاورمیانه تغییر دهد. ایران به سهم خود تقریباً سه سال و نیم از زمان اجرای توافق در ژانویه ۲۰۱۶ به تمام تعهدات خود عمل کرد. با این حال، ایالات متحده از ابتدا کمتر قابل اعتماد نشان داد. حتی در ماههای آخر دولت اوباما، آمریکا به اندازهای که انتظار میرفت، یک طرفِ پایبند نبود.
پس از آن دونالد ترامپ آمد. ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود وعده "برچیدن" توافق نامه را داده بود. پیروزی انتخاباتی وی در سال ۲۰۱۶ پویاییهای خاورمیانه را خرابتر کرد. بنیامین نتانیاهو و دیگر رهبران منطقه امیدهای خود را برای آزار و به حاشیه بردن ایران دوباره تجدید کردند. سپس، در ماه مه ۲۰۱۸، دولت آقای ترامپ ایالات متحده را از توافق خارج کرد. (با این وجود ایران، به درخواست سایر مشارکت کنندگان در توافق، به مدت یک سال کامل به پایبندی خود به محدودیتهای اصلی برنامه هستهای صلح آمیز خود ادامه داد)
علاوه بر خروج از توافق، دولت ترامپ بارها منطقه را به آستانه یک جنگ فاجعه بار کشاند. ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد نظامی ایران، در ژانویه ۲۰۲۰ از مهم ترین این تحریکات بود که به آن ترور دانشمند برجسته ما، محسن فخری زاده، در ماه نوامبر اضافه شد.
با وجود این تحریکات و تخیلات برخی از مقامات دولت ترامپ برای تغییر رژیم در ایران، منطقه به فاجعه و آتش افروزی سراسری مواجه نشد. یک دلیل عمده اش تداوم درایت و شکیبایی ایران بود.
در طول سالهای دولت ترامپ، حزب دموکرات و به ویژه جو بایدن منتقد سیاستهای جنگ طلبانه ترامپ بوده اند. در موارد مختلف - از جمله در مقالهای که در ماه سپتامبر در وب سایت سی ان ان منتشر شد - آقای بایدن خواستار بازگشت ایالات متحده به توافق هستهای شده است. مهمتر اینکه، او متعهد شده است سیاستهای دولت ترامپ را که باعث افزایش تنش در منطقه شده است، تغییر دهد. ایران از کاهش تنش در همسایگی اش استقبال خواهد کرد.
اکنون که آقای بایدن در کاخ سفید است، میبایست این قولها را عملی کند.
ایالات متحده باید بلافاصله به تبعیت از تعهدات خود در توافق هسته ای، که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد جزو حقوق بین الملل محسوب میشود، بازگردد. با این اقدام دولت بایدن، کشور به مسیر پایبندی به تعهداتش باز میگردد. دولت جدید همچنین باید بصورت فوری تحریمهای جدیدی را که دولت ترامپ علیه ایران وضع کرده لغو کند. این نشان دهنده تعهد دولت جدید برای بازسازی اعتبار جهانی متلاشی شده ایالات متحده است.
ایران به نوبه خود، در موارد متعددی اعلام کرده که آماده است تا به محدودیتهای اولیه توافق شده در برجام بازگردد و با سرعت قدمهایی را که برداشته است بازگرداند، به شرطی که کلیه تحریمهای اعمال یا اعمال مجدد شده توسط دولت ترامپ پس از خروج غیرقانونی از توافق هستهای لغو گردد.
هر گونه تردید یا اجرای ناقص تعهدات ایالات متحده آنچه را که آقای بایدن قول داده است را زیر سوال میبرد. همچنین این امر به عنوان عدم صداقت از سوی دولت جدید تفسیر خواهد شد و ابزار لازم را برای مخالفان توافق هستهای فراهم میکند تا در مسیر دیپلماسی خرابکاری کنند.
سیاست آقای بایدن در قبال ایران ممکن است در دو جهت مخالف پیش رود: وی ممکن است تحریمهای ایران را که نقض توافق هستهای است و توسط جامعه بین المللی رد شده است، حفظ کند - اقدامی که به معنای ادامه سیاست بی سرانجام "فشار حداکثری " دولت ترامپ است. یا میتواند به سرعت به گزینه انجام تعهدات آمریکا در توافق هستهای و قولی که قبلا داده است، بازگردد.
این توافق نامه به طور خاص برای پرداختن به موضوع هستهای و نه چیز دیگری طراحی شده است. سایر عناصر روابط ایران و ایالات متحده هیچ ارتباطی با این توافق نامه ندارند و نمیتوانند با آن در هم آمیخته شوند. با این حال اگر این توافق بطور کامل اجرایی شود، هنوز هم میتواند مبنایی برای احترام و درک متقابل باشد که به نفع همه طرفهاست. اما آقای بایدن و دولت وی باید بدانند که هر گونه تاخیر در لغو تحریمها به عنوان نشانهای از ادامه خصومت با مردم ایران تلقی میشود.
ایرانیان از محاصره ناعادلانه اقتصاد ما رنج میبرند و مسئولیت این رنجها کاملاً بر دوش دولت ایالات متحده است. مردم ایران نسبت به ادامه مجازات جمعی خود بی تفاوت نخواهند بود. در حقیقت، نمایندگان آنها در مجلس ماه گذشته قانونی را تصویب کردند که دولت را موظف میکند اگر تحریمها لغو نشود، اقداماتی از قبیل افزایش سطح غنی سازی اورانیوم را انجام دهد.
پنجره در حال بسته شدن است. اگر دولت جدید به تعهدات خود عمل نکند و تحریمها را در زمان کوتاهی لغو نکند، احتمال تعامل در توافق هستهای را از بین میبرد. اما لغو کامل و صادقانه تحریم ها، جو جدیدی ایجاد خواهد کرد که به کاهش تنشها در منطقه و فراتر از آن کمک میکند.»
انتهای پیام/
نظر شما