به گزارش بولتن نیوز، روسیه هرگز با فراموش کردن مسئله وضعیت منطقه قره باغ، فقط به خاطر بازگرداندن هفت منطقه آن به طرف آذربایجانی، اقدام به حل و فصل مناقشه قره باغ کوهستانی نکرد. این مسئله در بیانیهای از طرف "ایگور پاپوف" رئیس روسی گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و سفیر تام الاختیار وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه در رابطه با مقالهای به قلم "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان با نام "ریشههای جنگ 44 روزه"، مورد تأکید قرار گرفته است.
در این بیانیه که روز چهارشنبه در وب سایت رسمی وزارت امور خارجه روسیه منتشر شده، آمده است: در این مقاله ادعا شده که طرف روسی با فراموش کردن وضعیت منطقه قره باغ، به راحتی پیشنهاد داد که "هفت منطقه در ازای هیچ بازگردانده شود، در حالیکه چنین چیزی مغایر با واقعیت است.
این دیپلمات روس یادآور شد، طبق پیشنهادهای روسیه، که در مقاله پاشینیان هم آمده، احتمالاً طرحی برای حل و فصل مرحله به مرحله مناقشه قره باغ در نظر گرفته شده که آخرین نسخه آن در ماه ژوئن سال 2019 توسط روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا به طرفین ارائه شده بود. این سند بر اساس اصول اساسی است که از جمله موضوع بازگرداندن ابتدا پنج منطقه به طرف آذربایجانی و در مرحله دوم - دو منطقه دیگر، و در کنار آن - تعیین وضعیت کلی منطقه قره باغ کوهستانی را شامل میشود.
پاپوف افزود: از جمله سایر عناصر مرحله نخست حل و فصل مناقشه که منافع ایروان را منعکس میکند، به رسمیت شناختن حقوق قره باغ کوهستانی، تضمین سازماندهی زندگی کامل برای مردم ساکن آن، شرکت نمایندگان رسمی قره باغدر جلسات سازمان امنیت و همکاری اروپا، رفع محاصره و گشودن مرزها، پذیرفتن تعهدات از سوی طرفین در خصوص عدم استفاده از زور و موارد دیگر است که مقامات باکو و ایروان از قبل موافقت خود با این موارد را اعلام کردهاند.
لازم به یادآوری است که دوشنبه این هفته، به ابتکارعمل "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهوری روسیه، نشست سران سه جانبه رهبران روسیه، ارمنستان و آذربایجان در کاخ کرملین برای گفتوگو درباره اقدامات بعدی برای حل و فصل مناقشه قره باغ کوهستانی برگزار شد. این مذاکرات تقریباً چهار ساعت به طول انجامید.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان آمادگی ایروان برای مذاکرات درباره تعیین وضعیت منطقه قره باغ را اعلام کرد. الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان نیز تأیید کرد که توافق نامه سه جانبه امضا شده در تاریخ 9 نوامبر (19 آبان ماه) بین طرفین درباره برقراری آتش بس در قره باغ به طور موثر در حال اجرا است و هیچ دلیل جدی برای نگرانی در خصوص روند اجرای آن وجود ندارد.
∎