شناسهٔ خبر: 44973162 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رزمایش پهپادی ارتش؛ فرصت سازی نیروهای مسلح از چهار دهه تحریم

تهران-ایرنا- نخستین رزمایش پهپادی ارتش و ارائه جدیدترین دستاوردهای نیروهای مسلح در حوزه رزم هوایی، نمایش اقتداری است از تهدید تحریم چهار دهه ایران خلق شده است. ایران توانسته از تهدید تحریم به فرصت خوداتکایی و امنیت بومی شده دست یابد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، ارتش جمهوری اسلامی ایران روزهای ۱۶ و ۱۷دی ماه در تازه ترین رزمایش مشترک خود، جدیدترین دستاوردهای دفاعی ایران را مورد آزمایش قرار داد. در این رزمایش صدها فروند از پهپادهای عملیاتی نیروهای زمینی، پدافند هوایی، هوایی و دریایی ارتش در منطقه عمومی سمنان و نقاط مختلفی از مرزهای کشور در مانور نظامی قابلیت های خود را به نمایش گذاشتند. رزمایش ارتش نشان می دهد ایران امروز یکی از کشورهای توانمند جهان در حوزه هواپیماهای بدون سرنشین است. به گفته امیر دریادار «سید محمود موسوی» معاون عملیات ارتش در این رزمایش اجرای عملیات‌های رزمی پهپادی شامل رهگیری هوایی و انهدام اهداف هوایی با استفاده از موشک هوابه‌هوا، انهدام اهداف زمینی با استفاده از بمب‌ها و موشک‌های نقطه‌زن و همچنین به‌کارگیری گسترده پهپادهای انتحاری از جمله اقداماتی است که در بخش عملیاتی این تمرین اجرا شد.

در نمایشگاهی که همزمان با این رزمایش در منطقه عمومی سمنان برپا شده بود؛ صدها فروند انواع پهپادهای رزمی، بمب‌افکن، رهگیر، شناسایی و مراقبتی، جنگالی، انتحاری به نمایش درآمد که از آن جمله می توان به پهپادهای کمان، کرار، کیان، سیمرغ، انواع مهاجر، انواع ابابیل، یسیر، صادق، حازم، انواع مولتی روتورهای رزمی و پشتیبانی رزمی با قابلیت اجرای عملیات در محیط جنگ الکترونیک و مجهز به سامانه‌های اخلال و فریب راداری اشاره کرد.

سرلشگر «محمدباقری» رییس ستادکل نیروهای مسلح و سرلشکر «رحیم موسوی» فرمانده کل ارتش از مهمانان این نمایشگاه بودند که از یگان‌ها و سامانه‌های پهپادی ارتش بازدید کردند. تسلیحات پهپادی ارتش روز چهارشنبه و در مرحله اصلی رزم پهپادی مورد استفاده قرار گرفتند و هریک بر اساس انتظارات و اهداف تعریف شده ماموریت خود را انجام دادند.

پهپادهای ارتش و قابلیت های آن ها

آزمایش عملکرد و اثرگذاری انواع پهپادهای تولید شده به دست متخصصان ارتش جمهوری اسلامی در شرایط رزمایش، از اهداف مهمی بود که این هفته در مانور پهپادی ارتش محقق شد. در این رزمایش و برای نخستین بار پهپاد انتحاری و ضد رادار آرش از محفظه قابل حمل پرتاب شد تا موجب ارتقا قدرت تحرک و جابجایی در حین اختفای این پهپاد شود.پرنده های عمودپرواز با قابلیت پرتاب بمب های سبک ترکشی نیز از آزمایش موفق بیرون آمدند. علاوه بر این ارتش جمهوری اسلامی در بررسی عملکرد تازه ترین فناوری های دفاعی خود پهپادهای ابابیل را که مجهز به موشک‌های هوابه‌زمین و نقطه‌زن الماس بود؛ با موفقیت آزمایش کرد.

یکی از مهم ترین بخش های رزمایش پهپادی ارتش، بررسی میزان کارآمدی پهپادهای بردبلند بود. در همین راستا  پهپادهای انتحاری برد بلند با طی مسافت ۱۴۰۰ کیلومتر از سواحل مکران اهداف پیش‌بینی شده در منطقه تمرین را با موفقیت منهدم کردند.

پهپادهای رهگیر هم نوع دیگری از این پرنده های هوایی بودند که ارتش در رزمایش خود  از آن ها رونمایی و پهپاد کرار رهگیر نیروی پدافند هوایی ارتش با موفقیت عملیات رهگیری هوایی و انهدام اهداف متخاصم را اجرا کرد. موشک هوابه‌هوای شلیک شده از این پهپاد با نام آذرخش هدف هوایی با سطح مقطع راداری کم و در ارتفاع بالا را با موفقیت مورد اصابت و انهدام قرار داد. همچنین انهدام اهداف سطحی، استحکامات و مواضع دشمن با پهپادهای کرار مجهز به بمب‌های ۵۰۰ پوندی MK-۸۲ نیز در این مرحله از تمرین رزم پهپادی ارتش با موفقیت انجام شد.

کوادکوپترهای تاکتیکی رزمی هم از دیگر دستاوردهای نوین ارتش بودند که با رهاسازی بمبلت‌های کوچک با موفقیت اهداف سطحی خود را منهدم کردند.

 منطقه عمومی سمنان روز چهارشنبه و در جریان رزمایش ارتش شاهد عملکرد ریزپرنده تاکتیکی «زنبور بدون خلبان» بود که عملیات شناسایی و ارسال برخط تصاویر به مراکز کنترل و فرماندهی را با دقت و سرعت مورد نظر انجام داد. پهپاد عمودپرواز پلیکان که محصول نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی است؛ گستره این رزمایش را به آب‌های جنوب کشور کشاند و با پرواز بر شناورها و انجام عملیات شناسایی و گشت دریایی مسوولیت خود را با موفقیت تمام کرد. پرواز جمعی پهپادهای شرکت کننده در رزمایش با بهره گیری از هوش مصنوعی نیز از دیگر اقدامات فناورانه ای بود که در این بخش از رزمایش انجام شد.

حراست پهپادی از مرزها

 پهپادها یا پرنده های هوایی بدون سرنشین یکی از جدیدترین و در عین حال موثرترین تکنولوژی هایی است که در سالهای اخیر استفاده از آن افزایش یافته و کارآمدی خود را نشان داده است. این تکنولوژی از جهاتی می تواند ضعف و کاستیهای حوزه دفاع و جنگ هوایی را تا حد زیادی آن هم با هزینه و ریسک مالی و جانی به مراتب کمتر پوشش داده و جبران کند. 

در همین زمینه «سید محمود موسوی» معاون عملیات و سخنگوی تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش درباره توان پهپادی ایران گفت: «امروز ارتش قادر است با بهره گیری از انواع پهپادهای رزمی برد بلند هرگونه تجاوز دشمن را به شدت پاسخ داده و اهداف مورد نظر را در برد ۲۰۰۰ کیلومتری مورد هدف قرار دهد.» امیر سرتیپ «کیومرث حیدری» فرمانده نیروی زمینی ارتش هم با بیان اینکه پهپاد یک سلاح سرنوشت‌ساز است و می تواند در صحنه جنگ اثربخش باشد تاکید کرد: «تمام  قطعات و تجهیزاتی که در ساخت پهپادها استفاده شده از تولیدات نیروی زمینی ارتش است و هیچ قطعه ای خارج از نیروی زمینی ارتش  در این پهپادها به کار گرفته نشده است.» «محمدحسین دادرس» جانشین فرمانده کل ارتش با تاکید بر این که ایران امروز به یک ابر قدرت پهپادی در سطح منطقه و فرامنطقه‌ای تبدیل شده است، گفت: با وجود تحریم‌های همه جانبه پیشرفت‌های چشمگیری در زمینه طراحی، ساخت و تولید تجهیزات مختلف دفاعی بویژه در حوزه پهپاد داشته‌ایم.

 این اظهارات سران ارتش جمهوری اسلامی نشان می دهد که ایران با وجود تمام تحریم های نظامی گسترده توانسته خود را به فناوری های روز تجهیز کرده و برای تامین دفاع خود چشم انتظار خارج از مرزها نباشد. در واقع ایران در چهار دهه اخیر توانسته دکترین و سبک دفاعی نوین و بومی طراحی و عملیاتی کند. رزمایش پهپادی ارتش در منطقه عمومی سمنان به خوبی حاکی از این است که نیروهای مسلح ایران توانسته اند از تهدید تحریم فرصت خوداتکایی و امنیت بومی برای حراست از کشور طراحی کنند.