شناسهٔ خبر: 4490747 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

روسيااليوم: ترديدهايي درباره ميزان استحکام ائتلاف عربستان ايجاد شده است

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/01/23
00:37:06.14
مخالفت قاطع پارلمان پاکستان با مشارکت ارتش این کشور در حملات نظامی به سرکردگی عربستان سعودی به یمن، تردیدهایی درباره میزان استحکام ائتلافی که عربستان به این منظور تشکیل داده است ایجاد کرد.
اسامه الحمد گزارشگر شبکه تلویزیونی روسیا الیوم در این باره گزارش داد، عملیات طوفان قاطعیت در سومین هفته خود همچنان به دنبال حرکتی سرنوشت ساز است. ائتلاف شرکت کننده در این عملیات به سرکردگی ریاض که در ابتدا مستحکم به نظر می رسد، به تدریج شکننده بودن خود را نشان می دهد.
پاکستان که گمان می رفت بعد از عربستان بیشترین مشارکت را در عملیات طوفان قاطعیت خواهد داشت با رأی نمایندگان پارلمان نمی تواند در این عملیات مشارکت کند. نمایندگان پارلمان پاکستان به اتفاق آراء با مشارکت ارتش این کشور در حملات به یمن مخالفت کردند تا نشان دهند اسلام آباد ترجیح می دهد در این مناقشه بی طرف بماند تا بتواند برای پایان دادن به این بحران، نقش دیپلماتیک پیشگیرانه ایفا کند.
موضع پارلمان پاکستان برای ریاض شوک آور بود و موجب ناخرسندی مقامات سعودی شد هرچند آنها برای کاهش اهمیت این تصمیم تلاش کردند و اعلام کردند این تصمیمی است که پارلمان پاکستان گرفته است نه دولت این کشور.
با این حال موضع متحد عربستان در این عملیات یعنی امارات در برابر این تصمیم پاکستان، تندتر بود. انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجی امارات، مواضع پاکستان را مبهم و متناقض توصیف کرد و افزود اهمیت تهران برای اسلام آباد و آنکارا، بیشتر از اهمیت کشورهای خلیج فارس برای آنان است. قرقاش با لحنی که از آن بوی تهدید به مشام می رسید افزود، از پاکستان انتظار می رود موضعی روشن در حمایت از روابط راهبردی اش با کشورهای شورای همکاری اتخاذ کند و هزینه موضع گیری های متناقض و مبهم در این موضوع سرنوشت ساز، بالا است.
گزارشگر روسیا الیوم افزود، پافشاری ریاض بر مشارکت اسلام آباد در عملیات نظامی برضد یمن ناشی از چنین عواملی است: 1- مشارکت پاکستان موجب می شود ائتلاف به سرکردگی عربستان، از جنبه یک ائتلاف عربی خارج و به ائتلافی اسلامی و بین المللی تبدیل شود 2- قدرتمند بودن ارتش پاکستان به ویژه در صورت ضروری شدن مداخله زمینی در یمن 3- موقعیت جغرافیایی پاکستان به عنوان همسایه شرقی ایران موجب می شود ائتلافی که عربستان تشکیل داده است به طور مستقیم با ایران هم مرز شود 4- ریاض تلاش می کند با تشکیل ائتلاف های جدید در منطقه، بر روند نزدیک شدن روابط ایران و آمریکا تاثیر بگذارد.
به موازات این مسائل، موضع مبهم واشنگتن در تعامل با ائتلاف عربستان قابل توجه است. حتی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا گفت خطری که کشورهای عربی خلیج فارس را تهدید می کند در داخل این کشورها است. تلاش به منظور یافتن راه حلی صلح آمیز برای بحران یمن نیز موضوع توافق روسای جمهور ایران و ترکیه بود.
برخی معتقدند عربستان در باتلاق یمن گرفتار شده است و برخی دیگر می گویند ریاض دیگر منتظر واشنگتن نخواهد ماند زیرا می بیند که سهم اصلی در خاورمیانه جدید نصیب تهران خواهد شد.
00:40:01.11