به گزارش قدس انلاین در حالیکه ایران بر حق بجای خود در رفع یکجای تحریمها تأکید دارد طرف آمریکایی این موضوع را منوط به فرآیند اعتمادسازی کرده است که به معنای همان توافق گام به گام است.
*فکت شیتهای آمریکا و فرانسه مطابق خواست اسرائیل تنظیم شد
امروز استفن لندمن نظریه پرداز آمریکایی در گفتگو با مهر در خصوص ارزیابی اش از مذاکرات هسته ای اخیر در لوزان و چرایی تفاسیر متفاوت از بیانیه لوزان گفت: من به هیچ کسی در واشنگتن اعتماد ندارم.وی افزود: نه به اوباما اعتمادی هست و نه به هیچ یک از دولتمردان اطراف وی و نه به هیچ یک از اعضای کنگره آمریکا.این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه افزود: واشنگتن از سوی نومحافظه کاران طرفدار اسرائیل تحت تأثیر و فشار است. این گروه تأثیر بسزایی بر سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا دارند.لندمن در ادامه یادآور شد: کنگره، اسرائیل و لابی آن سعی و تلاش دارند تا توافق نهایی را به شکست بکشانند.
وی در خصوص رویکرد آمریکا در خصوص برداشته شدن تحریمهای ایران نیز گفت: وزارت خارجه آمریکا قبلا در خصوص برداشته شدن تحریمها عقب نشینی کرد. اکنون این موضوع که برداشته شدن تحریمها بعد از توافق نهایی و به تدریج انجام خواهد شد مطرح شده است.
وی افزود: این موضوع که برداشته شدن تحریمهای ایران منوط به اعتمادسازی از سوی ایران شده به این معناست که آمریکا بهانه لازم برای عدم رفع تحریمها را خواهد داشت. یعنی این کشور در صورت لزوم مدعی خواهد شد که ایران به تعهدات خود عمل نکرده است و آنها را نقض کرده لذا تحریمها برداشته نخواهد شد.
لندمن در ادامه تأکید کرد: تاریخ آمریکا نشان می دهد که این کشور سابقه نقض توافقنامه ها، قراردادها و معاهداتی که در خصوص آنها توافق کرده را دارد.
وی در خصوص تأثیر توافق احتمالی هسته ای بر روابط ایران و آمریکا نیز گفت: فکر نکنم که این موضوع تأثیری بر روابط دو کشور داشته باشد. دشمنی آمریکا با ایران تداوم خواهد داشت و توافق هسته ای تأثیری بر این موضوع نخواهد داشت.
این نظریه پرداز آمریکایی در خصوص چرایی تفاوت در تفسیرهای ارائه شده در خصوص بیانیه لوزان تصریح کرد: ایران و 1+5 به خوبی می دانند بر روی چه چیزهایی توافق کرده اند.
وی تصریح کرد: به عنوان یک شهروند آمریکایی به قرائت و تفسیر ارائه شده از سوی تهران اعتماد دارم. به قرائتها و تفاسیر ارائه شده از سوی فرانسه و آمریکا اعتمادی نیست چرا که «فکت شیت»های ارائه شده از سوی آنها بر اساس خواست اسرائیلی ها تنظیم شده است.
وی در ادامه افزود: اهمیت بیانیه لوزان در این است که مقدمه ای خواهد بود بر کار کردن بر روی توافق نهایی تا 30 ژوئن. آنچه مهم است این است که به آن چیزی که در لوزان توافق شده باید احترام گذاشت و پایبند بود.
دانش آموخته دانشگاه هاروارد در ادامه یادآور شد: مطمئن هستم که ایران به تعهدات خود پایبند خواهد بود. آما مطمئن نیستم که واشنگتن به تعهدات خود پایبند بماند. در این زمینه عملکرد واشنگتن مسبوق به سابقه است.
لندمن در خصوص مکانیسم تصویب قطعنامه شورای امنیت در خصوص رفع تحریمها نیز افزود: قطعنامه شورای امنیت برای رفع تحریمهای تحمیل شده لازم و ضروری است.
لندمن تصریح کرد: همه جهانیان خوب می دانند برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است. اکنون زمان آن است که این موضوع را بدون پرده و صریح اعلام کنند.
*فکت شیت ایرانی
از سوی دیگر با اعلام فکت شیت آمریکایی در داخل کشور رئیس سازمان انرژی اتمی درباره اظهارات متناقض مقامات آمریکایی در خصوص بیانیه سوییس گفت: سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه فکت شیت ایران را تهیه کردهاند و هم اکنون در دست وزیر امور خارجه است و در صورت صلاحدید منتشر میشود.
علیاکبر صالحی در حاشیه نشست هیات دولت تاکید کرد: اگر تحلیلی از بیانیه سوییس داشته باشیم در مجموع، مذاکرات مثبت بود.
صالحی در پاسخ به این سوال که آیا فکت شیت بیانیه سوییس تهیه شده است گفت: بعد از ژنو 3 آمریکاییهاتحت عنوان فکت شیت یک بیانیه ای دادند و اعلامیه ای صادر کردند که واقعاً از دید ما پر از اشتباه و استنباط غلط بود ، برای مثال آن موقع گفتند که ما غنی سازی ایران را به رسمیت نشناختیم در حالیکه الان می بینید این امر اتفاق افتاد و محقق شد .
وی افزود: الان هم فکت شیتی که آمریکاییها دادند ، درست و نادرست را با هم قاطی کردند و می توان گفت که روایت و استنباط خودشان را دادند برای اینکه مقداری آشفتگی در داخل کشورمان ایجاد کنند .
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: اما آن چیزی که خدمت ملت بزرگوار عرض می کنم این است که آن چیزی که مسئولان ایرانی می گویند عین حقیقت است و ما هیچ چیزی برای کتمان کردن نداریم.
وی افزود: ما حتی در مذاکراتمان حرفی را که می زدیم پای حرفمان می ایستادیم در صورتیکه برخی ها مثلا تفاهم که میکردیم روی یک موضوعی ، می رفتند و دوباره می آمدند و علیرغم اینکه تفاهم می شد دوباره تغییراتی در آن ایجاد می کردند ولی گروه مذاکره کننده ما واقعاً با هوشیاری ، تسلط و اقتدار مذاکرات را انجام می دادند و حرفی را هم که می زدند حرف صائبی بود و هم یک کلام بود .
صالحی گفت: درباره مسئله فکت شیت تصمیم گرفته شد و آقای ظریف در حال بررسی هستند و سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه متفقاً فکت شیتی تهیه کرده اند که الان دست آقای ظریف است و اگر مصلحت بدانند این فکت شیت را اعلام می کنند تا برخی از این ابهاماتی که هر چند پاسخ داده شده است در چارچوب فکت شیت به عرض ملت بزرگ ایران برسد .
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که چرا از ابتدا این فکت شیت آماده و همزمان با ارائه فکت شیت آمریکاییها ارائه نشد ، تصریح کرد: داستان این مطلب بسیار پیچیده است به هر حال این مذاکرات ، بسیار حساس است و می تواند به هر طریقی دچار آفت شود .
وی در پاسخ به سوال خبرگزاری صدا و سیما افزود : این مذاکرات مخالفان زیادی در خارج از کشور دارد که در راس همه رژیم صهیونیستی و بعضی کشورهای منطقه به شدت در این زمینه کار میکنند و این را ما با اطلاع می گوییم نه اینکه بخواهیم شعاری مطرح کنیم اگر رسانه ها را ببینید مشهود است؛ ببینید پشت پرده چه خبر است به شدت در حال کار هستند که ایجاد اخلال کنند لذا تا آنجا که ممکن است چنین مذاکرات حساسی را باید سربسته به جلو برد و اجازه اختلال ، بهانه گیری و بهانه جویی به کسی نداد.
رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: وقتی شما اطلاعات را می دهید هر کسی از منظر خود می تواند ان قُلتی در این اطلاعات بیاورد به هر حال این واقعیتی است و همین ان قلتها اگر جمع شود ممکن است ابهامات و مشکلاتی ایجاد و اصل مذاکرات را با موانع عمده ای روبرو کند.
*نامه نمایندگان برای انتشار هرچه سریعتر فکت شیت ایرانی
از سوی دیگر مجلسیان با تاکید برانتشار هر چه سریعتر فکت شیت ایرانی طی نامه ای از وزیر خارجه خواستند که این فکت شیت را منتشر کند.یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت که تعدادی از نمایندگان با امضای نامهای از وزیر امور خارجه خواستهاند که هرچه سریعتر فکت شیت ایرانی را منتشر کند. ابراهیم آقامحمدی بعد از انتشار بیانیه لوزان آمریکاییها فکت شیتی را منتشر کردند و در انتهای آن برداشت، نیاز و اهدافشان را بیان کردند که ادعاهایشان درست نبود.
وی افزود: ما در این نامه از وزارت امور خارجه خواستهایم که با انتشار فکت شیت ایرانی هرچه سریعتر پاسخ رسمی به این ادعاها داده شود. این عضو کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: با وجودی که وزیر امور خارجه و سایر اعضای تیم مذاکره کننده در مصاحبههای خود اعلام کردند که فکت شیت آمریکاییها درست نیست اما تأکید ما بر این است که باید این موضوع به طور رسمی و با انتشار فکت شیت ایرانی پاسخ داده شود و به عنوان یک سند منتشر گردد.
همچنین سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت که نمایندگان طوماری برای انتشار هر چه سریعتر فکت شیت ایرانی امضاء کردند.
سید حسین نقوی حسینی اظهارکرد: نمایندگان مجلس با امضای طوماری از وزیر امور خارجه درخواست کردند که هر چه سریعتر فکت شیت ایرانی را تهیه و منتشر کند.به گفتهی وی، تاکنون 150 نماینده این طومار را امضاء کردهاند و قرار است بعد از تکمیل امضاء برای وزیر امور خارجه ارسال شود.
نقوی حسینی یاد آور شد که این نامه در جلسه چهارشنبه گذشته مجلس تهیه و به امضای تعدادی از نمایندگان رسیده بود که اکنون تبدیل به طوماری شده است.
*انتشار "فکتشیت" ایرانی اعتماد مردم به تیم مذاکره کننده را افزایش میدهد
عضو کمیسیون امنیت گفت: انتشار فکت شیت ایرانی میتواند به اعتماد و شفافسازی میان تیم مذاکره کننده و مردم کمک شایانی نماید.احمد بخشایش عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره عدم اعتمادایران به آمریکا و کشورهای غربی در خلال مذاکرات هستهای و علل پدیدار شدن بی اعتمادی، ابهام و اختلاف در فکت شیتهای منتشر شده گفت: ایران به آمریکا بیاعتماد است، شکی نیست طرف مقابل با ایجاد فضایی پر از دروغ و حرفهای ناامید کننده دست به ابهام زایی میزند، از طرفی تجربه ایران از رابطه با آمریکا این بی اعتمادی را بیشتر نشان می دهد و گوشزد می کند که نباید به دولتی که پای حرف خود نمیایستد اعتماد کرد.وی با بیان این که مردم به تیم مذاکره کننده اعتماد دارند و بی اعتمادی به طرف غربی و آمریکایی است، اظهار داشت: همه به تیم مذاکره کننده اعتماد داریم، اما بعضی رفتارها به فضای شک آلود و غیر قابل اعتماد کمک میکند. یکی از مسائل انتشار فکت شیت آنها در نخستین ساعات پس از مذاکرات است و این سوال مطرح می شود که چرا فکت شیت ایرانی منتشر نمی شود.عضو کمیسیون امنیت تصریح کرد: مسئولین مذاکرات باید مردم را محرم بدانند و به اعتماد آنها پاسخ مطلوب دهند. اگر آقایان ظریف، عراقچی و صالحی تاکید دارند که حرفهای ما همان بیانیه مطبوعاتی است، چرا آن را به صورت مکتوب منتشر نمیکنند؟ این مسئله فضای ابهام آلود را تقویت میکند. انتشار فکت شیت ایرانی میتواند به اعتماد و شفافسازی میان تیم مذاکره کننده و مردم کمک شایانی کند. نباید برای کسب اطلاع از بیانیه مطبوعاتی به سایتهای آمریکایی مراجعه شود، بلکه ایران نیز باید با انتشار فکتشیت خود افکارعمومی داخل را آگاه کند.
وی در پایان با بیان این که افکار عمومی باید هوشمندانه مدیریت شود تا توسط رسانه های غربی مصادره نشود، تصریح کرد: مردم ایران قطعا به مسئولین اعتماد دارند، اما از طرفی هم نمی توانیم حضور ماهواره و برنامهها و تحلیلهای آن را منکر شویم. لذا بیان حقایق در قالبی درست و اتخاذ سیاستهای حساب شده بر مبنای حمایت از تیم مذاکره کننده و حفظ استقلال و عزت ملی از مهمترین کارهای رسانهها است.