![](http://ichef.bbci.co.uk/news/ws/200/amz/worldservice/live/assets/images/2015/04/07/150407063323_zarif_salehi__512x288_ap.jpg)
مذاکره کنندگان هستهای ایران در جلسه غیرعلنی مجلس شرکت کردهاند و استانداری تهران گفت مجوز تجمع دانشجویان و طلاب برای طرح سئوالات هستهای در برابر مجلس صادر نشده و چنین تجمعی غیرقانونی است.
روز سه شنبه، ۱۸ فروردین (۷ آوریل)، علی اکبر صالحی، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای توضیح درباره بیانیه لوزان در جلسه غیرعلنی مجلس شرکت کردند.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی و همچنین حسن قشقاوی، معاون حقوقی و پارلمانی و مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه نیز در این جلسه حضور داشتند. آقای ظریف روز یکشنبه هم برای پاسخگویی به سئوالات نمایندگان، در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور یافته بود.
همچنین، نشست کارگروه هستهای با موضوع بررسی روند مذاکرات هستهای به ویژه بررسی بیانیه لوزان روز دوشنبه با حضور جواد جهانگیرزاده، قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس، حمید بعیدی نژاد، مدیر کل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه، و داوود محمدنیا مشاور وزیر امور خارجه، تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و کارشناسان در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
در پایان جلسه روز سه شنبه، علی لاریجانی، رئیس مجلس گفت از ساعت ۸ صبح به مدت دو ساعت با حضور آقایان ظریف و صالحی برای بررسی مسائل هستهای جلسه بوده و افزود: "توضیحات زیادی هم دکتر ظریف و هم دکتر صالحی راجع به روند مذاکرات، وضعیت فنی ایران دادند و اینکه چگونه میتوان مسائل کشور در زمینه مسائل هستهای در دالان هستهای مورد مذاکره قرار بگیرد، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و این گفتوگوها برای رفع نگرانیها انشاءالله مورد توجه قرار خواهد گرفت."
![](http://ichef.bbci.co.uk/news/ws/200/amz/worldservice/live/assets/images/2015/04/07/150407063525_majlis_512x288_tasnimnews.ir.jpg)
بیانیه لوزان روز جمعه، ۱۳ فروردین و پس از نه روز گفتگو بین نمایندگان جمهوری اسلامی و نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ صادر شد و شامل تفاهم اولیه درباره چارچوب توافق جامعی است که انتظار میرود تا پایان ماه ژوئن (۱۰ تیرماه) به دست آیند. بخش عمدهای از مذاکرات لوزان بین نمایندگان ایران و آمریکا صورت گرفت و ظاهرا نقش برجسته ایالات متحده در دستیابی به این بیانیه از جمله موارد نگران کننده برای منتقدان آن در جمهوری اسلامی بوده است.
خبرگزاری فارس به نقل از جواد کریمی قدوسی، نماینده مردم مشهد، نوشت که در جلسه روز سه شنبه، رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر امورخارجه گفتند که ظرف روزهای آینده "فکتشیت ایران" در مورد بیانیه لوزان توسط وزارت خارجه صادر خواهد شد و "تمام دغدغههای ملت و نمایندگان در این فکتشیت بیان میشود."
آقای قدوسی گفت که به نظر نمایندگان، صدور فکشیت وزارت امور خارجه ایران در بحث مذاکرات لوزان مهمترین مسالهای است که باید منتظر باشیم تا طی روزهای آینده اتفاق بیفتد تا به ویژه مواردی که موجب نگرانی شدید شده، در این فکتشیت اصلاح و منتشر شود". وی افزود رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر خارجه "توضیحات امیدوارکنندهای" را در خصوص تحقیق و توسعه فناوری هستهای در کشور که در مذاکرات بر روی آن توافق شده ارائه کردند و نیز عنوان کردند بعد از شروع توافق، تزریق گاز به سانتریفیوژهای IR8 (نوع جدید سانتریفوژ) انجام خواهد شد.
![](http://ichef.bbci.co.uk/news/ws/200/amz/worldservice/live/assets/images/2015/04/07/150407063427_lausanne_512x288_ap.jpg)
محور اصلی مذاکرات ایران و ۱+۵ اطمینانبخشی در مورد صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران در برابر لغو نهایی تحریمهای بین المللی و یکجانبهای بوده که علیه این برنامه وضع و اجرا شده است. از زمان انتشار بیانیه لوزان، تعدادی از مقامات جمهوری اسلامی از گرایشهای مختلف حمایت خود را از آن ابراز داشتهاند. از جمله علی لاریجانی، رئیس و چند تن دیگر از مقامات مجلس، و سرلشکر بسیجی حسن فیروزآبادی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح این بیانیه را موفقیتی برای ایران دانستهاند.
در عین حال، برخی منابع نیز نسبت به این بیانیه ابراز بدبینی کرده و گفتهاند که در آن، منافع جمهوری اسلامی به طور کامل لحاظ نشده یا اینکه گروه مذاکره کننده از "خطوط قرمز" نظام حکومتی عبور کرده است.
در جمهوری اسلامی، سیاستهای کلی حکومت، از جمله در زمینه برنامه هستهای و "خطوط قرمز" آنها را آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی تعیین میکند و سایر مقامات، نهادهای حکومتی و تشکلهای وابسته به آن ملزم به رعایت این سیاستها هستند. منتقدان بیانیه لوزان در نهادهای و تشکلهای حکومتی نیز عمدتا در مورد نادیده گرفتن این سیاستها ابراز نگرانی کردهاند هر چند هنوز آیتالله خامنهای در مورد این بیانیه ابراز نظر عمومی نکرده است.
روز گذشته، خبرگزاری فارس گزارش کرد که "جمعی از دانشجویان دانشگاههای تهران و طلاب حوزههای علمیه که نسبت به رد شدن از خطوط قرمز و عدم تحقق اهداف کشور در زمینه برداشتن شده تحریمها معترض هستند" در نظر دارند هنگام حضور مذاکرهکنندگان هستهای در جلسه غیرعلنی روز سه شنبه، در برابر در مجلس تجمع کند. براساس این گزارش، قرار بوده این تجمع با عنوان "باخت در لوزان، بردنمایی در تهران" برگزار شود و شرکتکنندگان "سی سئوال دانشجویان و نخبگان" از وزیر خارجه را با درج آنها بر پلاکاردهایی مطرح کنند.
روز سه شنبه، خبرگزاری ایرنا به نقل از مدیرکل امور سیاسی و انتخاباتی استانداری تهران گزارش کرد که هیچگونه مجوزی برای تجمع برخی تشکلهای دانشجویی در برابر مجلس صادر نشده و در خواستی هم از سوی هیچ تشکل دانشجویی برای چنین تجمعی دریافت نگردیده است. آقای یوسفی گفت که "برگزاری این تجمع به دلیل نداشتن مجوز غیرقانونی است و افراد نباید تن به فعالیتهایی بدهند که قانونی نیست."