خبرگزاری میزان: یک کارشناس خاورمیانه معتقد است،؛حمله هوایی عربستان علیه یمن به بهانه مداخلات ایران، با توافق هستهای مقدماتی ایران با غرب همزمان شده است.این عملیات نظامی به نوعی واکنش عصبیِ عربستان به پررنگ شدن نقش ایران در جامعه جهانی است.
چنگ و دندان تیز سعودیها
بار دیگر واشنگتن چند عروسک خیمهشببازیاش در منطقه را مأمور یورش به غیرنظامیان کرد؛ این بار در یمن و درست یک روز پس از اینکه "منصور الهادی" رئیس جمهور غربگرای آن، کشور را ترک کرد و به پادشاهی سعودی گریخت. اکنون بیش از دو هفته از آغاز این حملات میگذرد.
پنج کشور حاشیه خلیج فارس (عربستان سعودی، امارات، بحرین، قطر و کویت) روز پنجشنبه 26 مارس (6 فروردین 94) مشترکاً و کتباً آغاز جنگ را کلید زدند. براساس گزارشها در همان روز اول یورش مسلحانه علیه یمن، 150 هزار سرباز سعودی در مرز مستقر شده و چهار کشور دیگر هم آمادگی تام خود برای مشارکت را اعلام کردند.
روز پنجشنبه 9 آوریل در خبرها آمد که آمریکا چندان هم در این جنگ پشت پرده نایستاده؛ پنتاگون برای اولین بار اعلام کرد ارتش آمریکا در عملیات نظامیِ ائتلاف سعودی علیه حوثیها شرکت دارد. "استیو وارن" سخنگوی ارتش ایالات متحده گفت "باک بنزین جنگندههای اف16 را ما پر میکنیم!"
"برنادت میهان" سخنگوی شورای امنیت سازمان ملل عصر روز چهارشنبه گذشته اظهار داشت: اوباما، این برنده جایزه صلح نوبل (!) پشتیبانی لجستیکی و اطلاعاتی را شامل حال عملیات نظامی در یمن کرده است. البته ارتش آمریکا مستقیماً وارد عمل نشده و فقط از طریق پایگاه کماندوی مشترک با عربستان، حملات را هماهنگ میکند. آمریکاییها علاقه زیادی به اسمگذاری روی جنگها دارند و نام این عملیات را "طوفان قاطعیت" (عاصفة الحزم/Operation Decisive Storm) گذاشتهاند.
اما خبرِ منحصر به فردِ این تجاوز، عملیاتی شدن بمبهای جنگی رژیم صهیونیستی همطراز و همراه با سلاحهای سعودی بود. دبیرکل حزب الحق یمن درباره هواپیماهای جنگی اسرائیل در فیسبوکش نوشت: «این نخستین بار است که صهیونیستها علناً با اعراب دست به یک عملیات مشترک زدهاند. شخص نتانیاهو به نیروی هوایی اسرائیل دستور مستقیم داده که برای کمک به حمله سعودیها به یمن، جتهای جنگی بفرستند.»
"آیا سعودیها خشم و حسد خود از توافق ایران و 5+1 را در یمن تخلیه میکنند؟"
در حال حاضر حوثیهای یمن (جنبش انصارالله) کنترل بیش از نیمی از یمن، از جمله پایتخت صنعا و پارلمان این کشور را در اختیار دارند. ادعای سران سعودی برای یورش به غیرنظامیان یمن این است که انصارالله از ایران کمک دریافت میکند.
"آریلا گروس" رئیس مؤسسه فریدریش ابرت در صنعای یمن و کارشناس خاورمیانه در این باره نظر جالبی دارد:
«حمله هوایی عربستان علیه یمن به بهانه مداخلات ایران، با توافق هستهای مقدماتی ایران با غرب همزمان شده است. من این عملیات نظامی را به نوعی واکنش عصبیِ عربستان به پررنگ شدن نقش ایران در جامعه جهانی میبینم. خیلی سادهلوحانه است اگر این جنگ را جنگ شیعه و سنی بنامیم. بلکه عربستان، موقعیت منطقهای خود را در خطر میبیند و البته این ترس، هیچ یک از فجایع کنونی در یمن را توجیه نمیکند. شکل و حجم پشتیبانی ایران از یمن هیچ کجا ثابت نشده.»
علاوه بر این شاهان سعودی در حالی از کمکرسانی ایران به یمن گلایه میکنند که کمکهای عربستان به دشمن خونیِ جریانهای مقاومت، یعنی تروریستهای القاعده را حتی خود سعودیها هم تأیید کردهاند و این حقیقتی نیست که بر کسی پوشیده باشد. ثروت عربستان به نیابت از واشنگتن، در سالهای اخیر توانسته داعش (نامی جدید برای القاعده) را تا آخرین ریال پشتیبانی کند:
شعار "مبارزه علیه تروریسم" در سالهای اخیر به محض اجرایی شدن، "مبارزه برای تروریسم" را به نمایش گذاشته و اولین مصداق این نظریه هم از همان حادثه 11 سپتامبر 2001 بود.
"تفرقه بینداز و حکومت کن!" این بار در یمن
بعد از شروع یورش سعودیها به یمن دولتهای سودان، اردن و مراکش، اعلام آمادگی کردند که برای مبارزه با حوثیها به "ائتلاف سنی" خواهند پیوست.
کمی از عقبتر به وقایع بنگریم: امروز میبینیم ارتش عراق در تارومار کردن تروریستهای داعش در مرزهای عراق و سوریه، پرچم مقاومت و پیروزیاش را بالا برده و از یک طرف چندین چاه نفتی مهم در تکریت عراق را از چنگ داعش خارج کرده؛ از طرف دیگر تروریسم ماهیتاً بدون منبع درآمد (بخوانید داعش بدون چاه نفت) بیمعنی است.
پس به خوبی میتوان حس کرد حالا که تکفیریها محکوم به اضمحلالند، بار دیگر دستهای پنهان در حال مساعد نمودن زمینههای اختلاف مذهبی در دل کشورهای اسلامی منطقه هستند؛ و الا چرا تا پیش از این صحبت از محور "مقاومت" و محور "ضدّ مقاومت" بود، ولی حالا ائتلاف جنگافروز سعودی در یمن با عبارات "ائتلاف سنی"، "شیعیان انصارالله"، "ایران شیعی" و از این قبیل، اعلام موضع میکنند؟
مخصوصاً اینکه حوثیها نه شعار حکومت اسلامی سر میدهند و نه به موضوعات چالشبرانگیز مذهبی دامن میزنند. شیعه بودن حوثیها، واقعیتی است که در این گمراهه مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.
بیثباتیهای منطقه هم به خودی خود ثابت کرده هرجا که مسلمانان به روی یکدیگر خنجر کشیدند، محور ضدّمقاومت از زیر خاکستر سربرآورد و به صورت سرطانی رشد کرد. طبعاً واشنگتن و مؤتلفان عربیاش به دنبال نشاندن یک دیکتاتور آمریکادوست در یمن هستند، همانطور که در لیبی (معمر قذافی) و مصر (حسنی مبارک) پیش رفتند.
*** نشست شورای امنیت، بعد از دو هفته، آن هم "به درخواست روسیه"
شبکه تلویزیونی "المسیرة" یمن، به نقل از سازمان ملل، شمار کشتههای حمله نظامی علیه یمن را طی این دو هفته بالغ بر 530 تن اعلام کرد که در میان آنان بسیاری زن و کودک به چشم میخورند. 1700 تن هم زخمی و دهها هزار یمنی در خاک وطنشان آواره شدهاند. جتهای جنگی در روزهای اولیه در یک بازار شلوغ و پررفت و آمد بر سر شهروندان عادی یمنی فرود آمدند، در حالیکه بهانههای بمباران هوایی چیز دیگری بود که در بالا به آنها اشاره شد.
"روبرت ماردینی" رئیس عملیاتهای صلیب سرخ در خاورمیانه در توییترش نوشت: "عدن تبدیل به شهر ارواح شده، هیچ جا شهروندان را نمیبینیم و ویرانی در شهر لحظه به لحظه عیانتر میشود. نیروهای امداد و نجات همچنان به دنبال کشف اجساد از زیر خرابهها هستند."
اما شورای امنیت هیچ اقدام عملی برای توقف حملات انجام نداد و به نظر میرسد برای واکنش به حملات سعودیها در رخوت بهاری فرو رفته است. مقامات کرملین از شورای امنیت سازمان ملل نیویورک خواستند برای رسیدگی به حال جنگزدگان، دستور "آتشبس انسانی" در یمن را صادر کند که تازه بعد از این درخواست، شورای امنیت تصمیمگیری در این باره را به عصر دوشنبه 6 آوریل موکول کرد.
این خبرگزاری همچنین به نقل از سازمان صلیب سرخ جهانی نوشت تنها در یک شبانهروز 94 نفر کشته شدند که حداقل 53 تن از آنها غیرنظامی اهل عدن بودند. بعد از فرود اولین جنگندههای سعودی بر سر یمنیها، به سرعت به نواحی بحرانی شتافته ولی با مشکلات لجستیکی زیادی برای رساندن دو کاروان کمکهای ضروری اعم از پزشکی، دارویی، غذایی و غیره به مردم آسیبدیده روبروست.|
از شواهد پیداست اگر روسیه نسبت به حملات هوایی ائتلاف عربستان به یمن واکنش نشان نمیداد، ظاهراً شورای امنیت و سایر بازیگران عرصه جهانی در این ناامنی هنوز و همچنان نقش تماشاچی داشتند. کمااینکه روسیه هم به محض ارائه طرحش، پاسخ عجیبی از این سازمان امنیتی دریافت کرد:
"دینا کاوار" سفیر اردنیتبار سازمان ملل که این ماه شورای امنیت را بر عهده دارد، گفته بود "اعضای شورا برای بررسی طرح روسیه نیاز به زمان دارند... امیدواریم که برای روز دوشنبه بتوانیم به نتیجه برسیم."
چه انتظاری است از شورای امنیت که جلوی شعلهورشدن یک جنگ جدید را بگیرد، در حالی که به گزارش اشپیگل "پتر ویلسون" نماینده انگلیس در سازمان ملل رقم بالای کشتهشدگان غیرنظامی در یمن را میبیند و آزادانه و بیشرمانه از آن حمایت میکند.