وزارت راه و شهرسازي پيگير وام 80ميليون توماني است
گروه مسكن و شهرسازي|
مسكن مهري كه قرار بود روزي حامي اقشار كمدرآمد براي خانهدار شدن باشد، با سوءمديريت به جايي رسيد كه از آن به عنوان ميراث دولت دهم ياد ميشود. پروژهيي كه نهتنها اعتبار زيادي را تلف كرد و تورم 40 تا 45درصدي بهجا گذاشت، بلكه قاعده بازار مسكن را بر هم زد. گرچه ماهيت مسكن مهر يعني ارائه سرپناهي ارزانقيمت براي اقشار كمدرآمد، طرح اجتماعي خوبي به نظر ميرسد. اما اجراي نادرست آن باعث شد بازار مسكن با جهش قيمت مواجه شود. به اين ترتيب، بازار مسكن در اختيار افرادي قرار گرفت كه از صنعت ساختمان فقط سودجويي را درك ميكردند. اين در حالي بود كه با وجود اجراي طرح مسكن مهر، هنوز تعدادي از اقشار كمدرآمد از اين قافله جا ماندند. بنابراين، دولت يازدهم عهدهدار تامين مسكن براي آنها شد. به اين منظور طرح مسكن اجتماعي از سوي وزارت راه و شهرسازي فعلي مطرح شد تا آرزوي ديرينه اين هموطنان به حقيقت بپيوندد. بنابر آخرين اظهارات وزير راه و شهرسازي، مقرر بود تا پايان فروردين سال جاري از اين طرح رونمايي شود. البته به گفته عباس آخوندي، ۱۵ تا ۲۰هزار واحد مسكوني در قالب طرح مسكن اجتماعي از سوي بنياد مسكن ساخته ميشود تا به اين ترتيب، نخستين گام دولت يازدهم براي تامين مسكن محرومان برداشته شود. همچنين خبر پيگيري تصويب وام 80ميليون توماني خريد مسكن از سوي اين عضو هيات كابينه دولت يازدهم، خبر خوش ديگري بود كه متقاضيان خريد خانه را اميدوار كرد.
گرچه بخش عمدهيي از مشكلات بازار مسكن ناشي از ضعف مديريت دولتي در هدايت سرمايههاي سرريز شده به بازار اين كالا بود. چراكه سودهاي كلان بازار مسكن فرصت خوبي براي يكهتازي فرصتطلبان و سوداگران شده بود. با اين حال، بخشي از اين ضعف مديريت، در حوزه حاكميتي و سياستگذاري است. زيرا غفلت مقامات دولتي و شهري در اداره صحيح صدور پروانه ساختمانها منجر به ايجاد پديده شهرفروشي شد كه تيشه به هويت فرهنگي و محيطزيست شهرها ميزد. در اين ميان نيز وزارت كشوري كه قرار بود روزي مقابل تخلفات شهرداري بايستد، با آنها همراه شده است. ترويج اين سياست غلط به شهرهاي كوچك و حتي روستاها كشيده است، به گونهيي هجوم ويلاسازان و برجسازان تخريب اراضي كشوري را در پي داشته است. پيشنهاد وزير راه و شهرسازي براي حل اين بحران، حذف صدور پروانه ساختماني توسط بخشداريها و دهياريها و واگذاري آن به دفاتر عمراني است. به گفته عباس آخوندي، برنامه وزارت راه و شهرسازي براي مديريت روستاها، اداره چند روستا در يك برنامه تحت عنوان منظومه روستايي است.
تسهيلات دولت در حوزه مسكن
وزير راه و شهرسازي در حاشيه مراسم سالروز تاسيس بنياد مسكن و افتتاح حساب ۱۰۰ امام (ره) گفت: علاوهبر بنياد مسكن نهادهاي ديگري مانند سازمان تامين اجتماعي و كميته امداد امام (ره) نيز در بخش تامين مسكن محرومان فعال هستند، اما بنياد مسكن بايد هماهنگكننده اصلي براي مسكن محرومان باشد.
به گزارش ايسنا، عباس آخوندي افزود: در همين راستا در سال گذشته مذاكراتي با وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در قالب طرح تامين مسكن اقشار كمدرآمد داشتيم كه در حال بررسي است و اين موضوع را همچنان تعقيب ميكنيم.
وي درباره آخرين وضعيت وام ۸۰ميليون توماني نيز گفت: همچنان پيگيري وام ۸۰ميليوني مسكن هستم. آخوندي درباره طرح مسكن اجتماعي نيز گفت: ۱۵ تا ۲۰هزار واحد مسكن اجتماعي از سوي بنياد مسكن انقلاب اسلامي ساخته ميشود. وزير راه و شهرسازي با تاكيد بر سالروز تاسيس بنياد مسكن گفت: زماني كه حضرت امام(ره) دستور تاسيس اين بنياد را دادند امر مسكن محرومان به جامعه سپرده شد و در آن زمان امام دولت را مكلف نكردند كه خانه بسازند بلكه تاكيد داشتند كه براي محرومان خانهسازي شود. در واقع مخاطب اصلي جامعه است نه دولت.
حذف نهادهاي دولت در سطوح پايين
آخوندي درباره پيشنهاد حذف صدور پروانه ساختمانها توسط شهرداريها و دهياريها گفت: سطوح دولت تا حد دهياري پايين رفته است. زماني پايينترين سطح بخشداري بود و بعد هم كدخدا، كه سطوح دولتي به شمار نميآيد.
وي ادامه داد: اين بخشها نبايد در صدور پروانه ساختماني دخالت داشته باشند و اگر خودشان در صدور پروانه دخالت كنند كار به خوبي انجام نميشود بنابراين بايد تمهيداتي انديشيده شود كه صدور پروانه ساختماني توسط بخشداريها و دهياريها حذف و صدور آن به دست دفاتر عمراني سپرده شود. لازم است در اين زمينه سطوح پايينتر از بخشداري حذف شود چون در روستاها اغتشاش ايجاد خواهد شد.
آخوندي به يك راهحل در اين باره اشاره كرد و افزود: بايد تصويب شود كه در خدمات فني و مهندسي روستاها در مناطق مختلف، سازمان سياسي وابسته به وزارت كشور حضور يابد. اين در حالي است كه وزارت كشور به سمت سرپرستي شهرداريها رفته و 40سال است كه اين موضوع ادامه دارد و در مسير اشتباهي قرار گرفته است. وي ادامه داد: بعد از انقلاب دستگاهي كه مقابل تخلفات شهرداري ميايستد وزارت كشور بود اما اين وزارتخانه در كنار شهرداريها قرار دارد. البته نسبت به شهردار و وزير خاصي موضع ندارم بلكه اين يك ديدگاه و نظر كلي است.
منظومه روستايي
وزير راه و شهرسازي به برنامههاي اين وزارتخانه درباره توزيع مناسب جمعيت در كشور اشاره كرد و گفت: توجه عمده ما به مناطق كمجمعيت معطوف است و در حوزه حملونقل و ساخت و ساز تمركز عمده خود را در مناطق جنوب كشور، سواحل خليجفارس و درياي عمان خواهيم گذاشت. جنوب ايران و سواحل خليجفارس و درياي عمان مورد توجه جدي وزارت راه و شهرسازي براي تامين مسكن است.
آخوندي با تاكيد بر اينكه حاشينهنشيني و شهرنشيني توسط روستاييان گسترش يافته است، گفت: بايد از نگاه تك روستايي خارج شده و به سمت طراحي منظومه روستايي حركت كنيم و بايد به اين منظومهها با نگاهي كلي بنگريم. هر چه مراكز شهرستانها بزرگ ميشود مراكز روستايي نيز تخليه ميشود.
وي ادامه داد: همزمان با تنظيم طرح جامع شهري بايد منظومه روستاها هم مشخص شود كه البته مفهوم آن طرح هادي نيست.
وي با بيان اينكه ما با عدم تعادل جمعيتي سنگين شهري و روستايي مواجه شدهايم، اظهار كرد: امسال در تلاشيم با همكاري بيشتر بنياد مسكن انقلاب اسلامي در برخي موارد اين موضوع را مورد تجديد نظر قرار دهيم چون با وجود هزينههاي زيادي كه در روستاها انجام شده اما قدر مطلق و حجم روستانشيني به نسبت رو به كاهش است.
آخوندي به معيشت روستايي نيز اشاره كرد و گفت: تا 40سال پيش معيشت روستايي، كشاورزي بود اما اكنون كه شهرها و روستاها روبه گسترش هستند ديگر نبايد كشاورزي را تنها معيشت روستاها دانست و لازم است معيشت غيركشاورزي به روستاها وارد شود؛ حتي سهم كشاورزي امريكا كه نخستين سهم صادرات گندم را به كشورهاي جهان دارد در اقتصاد تنها 2درصد است. در كشورهايي كه از نزديك ديدهام معيشت در روستاها مبتنيبر طبيعت بوده است.
وزير راه و شهرسازي با اشاره به اشتغال روستايي گفت: براي وضعيت اشتغال هم بايد انديشهيي كنيم و اين انديشه در روستاها نيازمند خدمات زنجيرهيي است و من فكر ميكنم در اين زمينه بايد تجديد نظرهايي صورت بگيرد.
وي در ادامه با اشاره به شرايط شهرنشيني ايران و تهران در قبل و بعد از انقلاب اظهار كرد: قبل از انقلاب حاشيهنشيني در شهرها بسيار كم بود اما الان كه 36سال از انقلاب ميگذرد چقدر موفق شديم كه اين مشكل را حل كنيم؟ تمركز شهرنشيني در اين مدت به قدري زياد شده كه الان قدر مطلق اين موضوع 5برابر افزايش يافته است.
وزير راه و شهرسازي افزود: حاشيهنشيني براي ما بسيار مهم است، اوايل انقلاب جمعيت تهران كمي بيش از 3ميليون نفر بود اما امروز جمعيت تهران و حومه آن به بيش از 15ميليون نفر رسيده كه نشاندهنده شتاب چشمگير حاشيهنشيني و توسعه شهري است.