شناسهٔ خبر: 4464883 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

بي بي سي: حملات هوايي عربستان سعودي به يمن شکست خورده است

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/01/22
00:39:45.12
خبرنگار شبکه تلویزیونی بی بی سی تصریح کرد: حملات هوایی عربستان سعودی به خاک یمن، با هدف متوقف کردن پیشروی‌های شورشیان حوثی (جنبش انصارالله)، تاکنون شکست خورده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی، مجری این شبکه ابتدا گفت: قانونگذاران در پارلمان پاکستان تصمیم گرفتند کشورشان به ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی برای حمله به شورشیان حوثی در یمن، نپیوندد. پاکستان، به غیر از این موردِ خاص، در بسیاری از مواردِ دیگر از متحدان نزدیک عربستان سعودی در منطقه به‌حساب می‌آید.
فرانک گاردنر، خبرنگار امور امنیتی شبکه بی بی سی، طی گزارشی تحلیلی در خصوص ادامه حملات عربستان سعودی به یمن گفت: حملات هوایی وارد سومین هفته‌ی خود شده است. عربستان سعودی تلاش دارد پیشروی شورشیان حوثی را در سراسر یمن متوقف کند، اما در این کار شکست خورده است.
تلفات مردم یمن بسیار زیاد بوده است و تاکنون بیش از ششصد یمنی کشته شده و هزاران نفر از آنان نیز زخمی شده‌اند. برخی از کشته و زخمی شدگان براثر درگیری‌های زمینی - و نه لزوماً حملات هوایی - صدمه دیده اند.
سرانجام یکی از هواپیماهای حامل کمک‌های انسانیِ صلیب سرخ جهانی توانست در فرودگاه صنعاء به زمین بنشیند، زیرا صلیب سرخ از مدت کوتاه درنگی که در درگیری‌های یمن بوجود آمده بود، برای اعزام این هواپیما به یمن بهره‌برداری کرد. سدریک شوایزر، رییس دفتر صلیب سرخ جهانی در صنعاء گفت: ما بسیار خوشحال هستیم که اولین هواپیمای حامل کمک‌های صلیب سرخ بالاخره پس از ده روز انتظار توانست وارد یمن شود. بخشی از محموله‌ی این هواپیما، شامل شانزده تن کمک‌های اورژانس پزشکی است.
خبرنگار افزود: بحران یمن در حقیقت یک نبرد قدرتِ پیچیده‌ی محلی است که در حال تبدیل شدن به مسئله‌ای بین‌المللی است. جنگ در یمن میان شورشیان حوثی، که تحت حمایت نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح، رییس جمهور اسبق یمن، هستند، از یک سو؛ و جدایی‌طلبان جنوب این کشور و گروه القاعده؛ از سوی دیگر، درگرفته است.
این در حالی است که یک کشور بزرگ و سنگین‌وزنِ منطقه‌ای، یعنی عربستان سعودی، در حال درگیر شدنِ فزاینده در جنگ یمن است. سعودی‌ها و متحدان‌شان، شورشیان حوثی را بمباران کرده‌اند و می‌گویند این شورشیان توسط ایران که رقیب کشورهای عربی در منطقه به حساب می‌آید، پشتیبانی می‌شوند.
در همین حال، تهران نیز دو کشتی جنگی به آب های نزدیک یمن اعزام کرده است. از اینرو، احتمال ملموس درگیریِ مستقیم میان عربستان سعودی و ایران در رابطه با بحران یمن وجود دارد.
ساجان گوهل، کارشناس امور منطقه از بنیاد آسیا-اقیانوس آرام گفت: عربستان سعودی مصمم است که مانع مستحکم شدن جایِ‌پا و مواضع حوثی‌ها در درون یمن شود. سعودی‌ها همچنین خواهان ممانعت از گسترش ارتباطات و پیوندهای ایران در جنوب شبه جزیره عربستان هستند.
خبرنگار اضافه کرد: حوثی‌ها اکثراً شیعه هستند و مورد حمایت ایران قرار دارند، اما ایران تسلیح و تجهیز کردن حوثی‌ها را انکار می‌کند.
گاردنر افزود: به نظر می رسد، موفقیت‌های نظامی حوثی‌ها مرهون حمایت نظامیان یمنیِ وفادار به علی عبدالله صالح از این شورشیان باشد. بخش عمده‌ای از ارتش یمن هنوز به عبدالله صالح ابراز وفاداری می‌کنند و او نیز به آنان دستور داده است که از شورشیان حوثی حمایت کنند.
از طرف دیگر، عبدربه منصور هادی، رییس جمهور یمن که توسط سازمان ملل نیز به رسمیت شناخته شده است، وادار به تبعید (گریز) از کشور شده است.
خبرنگار ادامه داد: اخیراً اوضاع یمن بسیار پیچیده شده، زیرا مداخلات خارجی در امور یمن، باعث افزایش خطرات و تهدیدها برای این کشور شده است. حملات هوایی روزانه‌ی عربستان سعودی و متحدانش به خاک یمن، در حال نابود کردنِ پایگاه‌های حوثی‌ها است. با این حال، حوثی‌ها به هیچ‌وجه عقب‌نشینی نکرده و تسلیم نشده‌اند.
نیروهای دریایی بسیاری از کشورهای مختلف جهان در حال تجمع در آب‌های ساحلی یمن هستند، که شامل کشتی‌های عربستان سعودی، مصر، آمریکا و اکنون ایران می‌شوند. اینجا یک منطقه‌ی آبیِ بسیار راهبردی به‌حساب می‌آید که برای دریانوردی و حمل و نقل کالاها با کشتی‌های باری و نفتکش به سراسر دنیا، آبراهی بسیار حیاتی تلقی می‌شود.
یکی دیگر از عواملی که اوضاع یمن را پیجیده‌تر می‌کند، حضور شاخه القاعده در این کشور است. گروه القاعده‌ی یمن از هرج و مرجِ بوجود آمده در این کشور (بر اثر حملات هوایی عربستان سعودی) به‌نفع خود بهره برداریِ بهینه کرده و مناطق جدیدی را در یمن به تسخیر خود درآورده است. القاعده تلاش دارد جوانانِ متعلق به قبایل قدرتمند سنیِ یمنی را به استخدام خود درآورد.
فرانک گاردنر در خاتمه افزود: در همین حال، فاجعه انسانیِ یمن در حال هرچه وخیم‌تر شدن است و رهبر معظم ایران حتی آن (حملات عربستان سعودی به یمن) را نسل کشی خوانده است. با این حال، از آنجایی که هنوز هیچیک از دو طرفِ درگیر در یمن هنوز (از جنگ) وامانده نشده است، هیچ چشم‌اندازی برای صلح در این کشور مشاهده نمی‌شود.
00:43:16.14