صاحبخبر - آمریکا میگوید که درحال تسریع تحویل سلاح به ائتلاف تحت هدایت عربستان سعودی است که شورشیان حوثی یمن را هدف قرار میدهد. معاون وزارت خارجه آمریکا گفت که آمریکا همچنین درحال تقویت تبادل اطلاعات جاسوسی با این ائتلاف است. همزمان پاکستان گفته است که عجلهای برای تصمیمگیری در مورد پیوستن به ائتلاف تحتنظر سعودیها علیه شورشیان یمن ندارد.
نواز شریف در جلسه بحث در مورد یمن در پارلمان گفت که به عقیده او تلاشهای دیپلماتیک در روزهای آینده نتیجهبخش خواهد بود. عربستان سعودی از پاکستان خواسته بود هواپیما، کشتی و سرباز در اختیار ائتلاف قرار دهد اما پاکستان تاکنون مقاومت کرده است. بلینکن سهشنبه گذشته در سفری به ریاض، پایتخت عربستان گفت که آمریکا تحویل سلاح به ائتلاف تحت رهبری عربستان را «تسریع» کرده است.
وی گفت که این حرکت در حمایت از عربستان انجام میشود که درحال ارسال پیامی روشن به حوثیها و متحدان آنهاست دایر بر اینکه نمیتوانند به زور یمن را بگیرند. وی گفت که آمریکا تبادل اطلاعات با ائتلاف را افزایش داده و یک مرکز برای هماهنگی با عملیات سعودی ایجاد کرده است.
مری کلر فگالی به خبرگزاری فرانسه گفت: جنگ در عدن در هر خیابان و هر گوشه جریان دارد. خیلیها نمیتوانند از معرکه بگریزند. صلیب سرخ یکی از چندین سازمان کمکرسانی است که سعی در فرستادن امدادگر و تدارکات پزشکی به عدن دارد. حوثیها و متحدانشان در ماه مارس به عدن که پایگاه عبد ربه منصور هادی، رییسجمهور یمن بود حمله کردند و او از آنجا به عربستان سعودی فرار کرد. این هفته نبردها در این شهر تشدید شد؛ بیمارستانها اشباع، آمبولانسها ربوده و اجساد کشتهها در خیابانها رها شدند.
مخالفت مسکو با پیشنویس قطعنامه عربی
مسکو مخالفت اولیه خود را با پیشنویس قطعنامه شورای همکاری خلیج فارس درباره یمن اعلام کرده و خواهان آتشبس غیرمشروط در یمن شد.
به گزارش ایسنا، موضع روسیه در حالی اعلام شده است که گفتوگوها در نیویورک درخصوص جزییات قطعنامه یادشده که شامل اجرای قطعنامه 2201 تحت بند هفتم شورای امنیت نیز هست، ادامه دارد. معاون وزیر خارجه روسیه مخالفت کشور خود را با پیشنویس قطعنامه شورای همکاری خلیج فارس به دلیل اینکه علیه انصارالله است، اعلام کرد و آن را غیرمتوازن خواند.
در پیشنویس این قطعنامه از انصارالله خواسته شده تا سلاحهای خود را تحویل داده و کنترل نهادهای دولتی و نظامی را در اختیار دولت قرار بدهند و از پایتخت و دیگر شهرهای یمن خارج شود. این پیشنویس همچنین از حوثیها میخواهد بدون پیششرط به مذاکراتی که عبد ربه منصورهادی خواهان برگزاری آن در عربستان شده، بپیوندند.
کشورهای عربی در این پیشنویس خواستار ممنوعیت ارسال سلاح برای برخی از طرفها به ویژه نیروهای تحت امر علی عبدالله صالح، رییسجمهور سابق و پسرش احمد و همچنین عبدالملک حوثی، رهبر انصارالله شدهاند. درخواست اعراب شامل ممنوعیت ارسال سلاح برای تمامی طرفهای یمنی نیست.
در این پیشنویس همچنین خواسته شده که حوثیها تمام تسلیحات و موشکهایی را که از ارتش و تاسیسات نظامی به غنیمت گرفتهاند، پس دهند و فرماندهان نزدیک به منصورهادی را آزاد کنند. در پیشنویس قطعنامه کشورهای عربی، برخی بندهای پیشنویس قطعنامه روسیه درباره یمن که به شورای امنیت ارایه شده و هنوز به تصویب نرسیده نیز گنجانده شده است.
آمریکا: پاکستان باید تصمیم بگیرد
آمریکا اعلام کرد که پاکستان باید تصمیم بگیرد که آیا به ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان علیه حوثیها در یمن بپیوندد یا خیر.
به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که اگر پارلمان پاکستان به نیروهای مسلح کشورش اجازه پیوستن به ائتلاف تحت رهبری عربستان علیه حوثیها در یمن را بدهد، آمریکا چه واکنشی نشان خواهد داد، گفت: هر کشوری باید خودش تصمیم بگیرد که آیا به چنین اقداماتی بپیوندد یا خیر و این شامل حال پاکستان نیز میشود.
ماریهارف با وجود سوالات بسیار اظهارات بیشتری را درباره این مساله مطرح نکرد.
آمریکا در حال تامین حمایتهای لجستیکی و اطلاعاتی برای عملیاتهای تحت رهبری عربستان در یمن است.
نیویورک تایمز: عربستان به دنبال گسترش جنگ
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی مینویسد که درخواست عربستان از پاکستان برای مشارکت با هواپیماها و کشتیهای جنگی خود در حملات یمن، نشاندهنده طرح عربستان برای گسترش بیشتر جنگ در یمن است.
نیویورک تایمز در ادامه مینویسد: مداخله نظامی عربستان در یمن نشان میدهد که این کشور در پی ایجاد یک جنگ داخلی و نزاع منطقهای گسترده است و ریاض تاکنون هرگونه امید برای برقراری ثبات و امنیت در یمن را به نابودی کشانده است اما بهتر است این کشور بهجای استفاده از توان نظامی و خشونت از طریق مذاکرات و راههای دیپلماتیک وارد عمل شود.
این روزنامه در ادامه آورده است: عربستان پس از کنترل جنبش انصارالله (شیعیان حوثی) بر بخشهای زیادی از یمن دست به مداخله نظامی در این کشور زد و از توافق هستهای میان ایران با آمریکا و کشورهای بزرگ برای تشدید حملات خود استفاده کرد.∎