شناسهٔ خبر: 44352935 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

ویروس کرونا قلب صنعت گردشگری را آلوده کرد

صنعت گردشگری یکی از قدرتمند ترین حوزه های اقتصادی جهان می باشد که از سال 2010 با رشد بسیاری همراه بوده است. به صورتی که موجب شد تا از سال 2018 سرعت نرخ این صنعت از نرخ رشد اقتصاد جهانی پیشی بگیرد. در این زمان و با توجه به این شرایط، پیش بینی شد که درسال 2020 این صنعت با رشد 3 یا 4 درصدی همواره تنها صنعت پیشتاز و پردرآمد جهان به شمار خواهد رفت.

صاحب‌خبر -

اما با بروز بیماری همه گیر کرونا در جهان، می توان گفت که پس از جنگ جهانی دوم، این بیماری بزرگترین بحرانی است که به وجود آمده و همه پیش بینی هایی که برای سال 2020 شده بود را از بین برده و در مقابل بیشترین آسیب و زیان را به صنعت گردشگری وارد کرده است. این آسیب ها نیز به مراتب بسیار بیشتر از زیان بیماری سارس که در سال 2003 پدید آمد، می باشد.

در جدیدترین گزارش منتشر شده توسط سازمان جهانی گردشگری، در سراسر جهان میزان سفرهای بین المللی در سال 2020 در مقایسه با سال 2019، حدود 20 تا 30 درصد کاهش پیدا کرده است.

سازمان گردشگری نیز با توجه به محدودیت های اعمال شده در جهان براساس آخرین آماری که پیش بینی کرده است، بیان کرد: تاکنون این صنعت در این دوران خسارتی 290 تا 440 میلیاردی متضرر شده به طوری که این بحران در صنعت گردشگری تاکنون بی سابقه بوده است.

شیوع ویروس کرونا و بحران در صنعت گردشگری اروپا

بر اساس آمار بدست آمده، صنعت گردشگری در اروپا به طور کلی 10 درصد از اقتصاد این قاره را به خود اختصاص می داده است که اکنون با شیوع ویروس کرونا و محدودیت های اعمال شده، این صنعت در این قاره صدمه ای جبران ناپذیر و بی سابقه ای را متحمل شده است. به طوری که شمار گردشگرانی که در سال های پیش از پدید آمدن این ویروس به کشور های فرانسه، ایتالیا و اسپانیا سفر می کردند، بسیار کاهش پیدا کرده است.

طبق آمار، کشور فرانسه در سال 2019 میزبان بیش از 79 میلیون گردشگر از سراسر جهان بوده است که این رقم در ابتدای شیوع ویروس کرونا در سال 2020 با کاهش 15/5 درصدی روبه رو بوده است. همچنین شمار گردشگران در کشور ایتالیا در دوماه اول شیوع ویروس کرونا، حدود 1.5 میلیون نفر نسبت به سال 2019 کمتر بوده و در اسپانیا نیز شمار گردشگران و مسافران در سال 2020، حدود 10 درصد کمتر از گردشگران در سال 2019 بوده است. 

شیوع ویروس کرونا و بحران در صنعت گردشگری آسیا

یکی از بزرگترین منبع های درآمد در آسیا، گردشگری و توریسم می باشد که شیوع ویروس کرونا و محدودیت هایی که اعمال شده است، اقتصاد این قاره را بیش از دیگر نقاط جهان با بحران رو به رو کرده است. شیوع ویروس کرونا نیز باعث شده است که شمار گردشگران خارجی این قاره، 72 درصد کاهش پیدا کند و خسارتی 115 میلیاردی به صنعت گردشگری آسیا وارد شود. همچنین براساس آمار های نشان داده شده، باعث شده است که صنعت گردشگری در آسیا، با کاهش 9 الی 12 درصدی در میزبانی از گردشگران خارجی، عنوان آسیب دیده ترین منطقه جهان را از آن خود کند. از سویی دیگر شیوع این ویروس موجب ازبین رفتن بیش از 63 میلیون شغل نیز شده است.

و اما تاثیر ویروس کرونا بر صنعت گردشگری ایران

صنعت گردشگری ایران و پیرو آن رزرو هتل های ایران هم مانند دیگر کشورها در این روزها در بدترین شرایط قرار دارد. با ورود ویروس کرونا و افزایش شمار افرادی که به دلیل ابتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند، باعث شده تا صنعت گردشگری در این کشور با آسیب روبه رو شود. این بحران نیز باعث شده است که بیشتر پرواز ها لغوشده و تعداد زیادی از هتل ها خالی بماند. همچنین تعطیلی مکان های گردشگری موجب شده تا ضربه سختی بر صنعت گردشگری کشور ایران وارد شود.

در ایران نیز در سال 2019 شمار مسافران و گردشگرانی که به این کشور سفر کردند، با رشد بسیار زیادی همراه بوده است که پیش بینی شده است با شروع سال 2020 این روند با سرعت بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد. اما با شیوع ویروس کرونا علاوه بر اینکه شمار گردشگران افزایش پیدا نکرد، 90 درصد نیز نسبت به سال گذشته با کاهش رو به رو شده است. صنعت گردشگری در همه ی شهرهای ایران در دوران کرونا خسارت های جبران ناپذیر زیادی را به بار آورده است که بیشترین برآورد خسارت به خراسان رضوی با 184 هزار و 550 میلیارد ریال و کمترین برآورد خسارت هم به استان خوزستان با 242 میلیارد ریال تعلق یافته است.

مشهد قلب زخمی صنعت گردشگری ایران

یکی از مهم ترین بخش هایی که در شهر مشهد به سرعت تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفته است، صنعت گردشگری می باشد. مشهد نیز به دلیل بارگاه مطهر امام رضا(ع) در طی یک سال میزبان حدود سی میلیون زائر و گردشگر از سراسر جهان بوده است که شیوع کرونا نیز باعث شده است که از این تعداد بسیار کم شده و خسارت های بسیار زیادی به این صنعت وارد شود.

شهر مشهد در سال 1398 با 30 میلیون گردشگر ایرانی و دو میلیون گردشگر خارجی در طی یک سال درآمدی حدود 100 تا 140 هزار میلیارد ریال داشته است که این رقم در سال 1399 ، 80 درصد کاهش داشته است. شیوع ویروس کرونا ضربات جبران ناپذیری به گردشگری این شهر وارد کرده است.

یکی از بخش های آسیب دیده از کرونا، صنعت هتلداری می باشد. هتلداران معتقدند: با کاهش پرواز های داخلی و توقف پرواز های خارجی، هیچ مسافری برای پذیرش وجود ندارد و کارفرمایان بیشتر از 6 ماه نمی توانند بدون درآمد به پرسنل حقوق بدهند. به همین دلیل رزرو هتل در مشهد با تعداد 250 هتل، بیش از 400 هتل آپارتمان و تعداد زیادی مهمانسرا تعطیل شده بیش از 15 هزار نیرو در این صنعت بیکار شده اند که این خود ضرر و زیان زیادی به صنعت هتلداری هم وارد کرده است.

سخن آخر

ویروس کرونا، ویروسی همه گیر است که به طور ناگهانی در جهان پراکنده و تاثیرات منفی پیش بینی نشده ای را بر روی زندگی صدها میلیون نفر گذاشته است. ترس مبتلا شدن و از دست دادن عزیزانمان آرامش و خیال را از ما گرفته است. برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس روش های مختلفی ابلاغ شده است. به همین دلیل کشورهای زیادی در تلاش کشف واکسن برای مهار این ویروس هستند. محققان کشور عزیزمان هم از ابتدای شیوع ویروس کرونا تلاش بی وقفه ای را برای تولید واکسن آن داشته اند. شرکت های معتبر دارویی دنیا از جمله مدرنا و فایزر به موفقیت های چشم گیری در کشف واکسن دست یافته اند. از آن جایی که صنعت گردشگری در این دوران بدترین روز های خود را تجربه کرده است، اما بعد از مهار کرونا نقش کلیدی برای رشد اقتصاد کشورهای کرونازده را خواهد داشت. به همین دلیل فعالان موجود در این صنعت باید جهت جبران خسارت های وارد شده، راهکارهایی را بیندیشند که بتواند این صنعت را به سرعت به روزهای آرمانی خود برگرداند.

2121

نظر شما