توقف جنگ و حملات نظامي در يمن ،زمينه سازي براي ارسال کمک هاي انسان دوستانه، مذاکره يمني – يمني و گرد هم آمدن گروه هاي حاضر در يمن پاي ميز مذاکره در کشوري بي طرف براي ايجاد دولتي فراگير متشکل از همه احزاب و طوايف ، 4 گام ايران براي حل بحران در اين کشور است که روز سه شنبه ظريف از سوي دکتر روحاني در نشست خبري مشترک با همتاي ترک خود بيان کرد. با گذشت دو هفته از تهاجم عربستان سعودي به يمن، مي توان اين سخنان را اولين طرح پيشنهادي حل بحران از سوي يک کشور پرنفوذ در منطقه دانست طرحي که باعث شده تا مردان ديپلماسي کشورمان بعد از يک ماراتن سخت هسته اي در لوزان ، اين بار به دنبال حل وفصل بحران يمن باشند. ظريف به عمان و پاکستان رفته و سرمدي قائم مقامش را براي سفري دوره اي راهي لبنان و الجزاير و تونس نموده و از سوي ديگر امير عبداللهيان معاون عربي وزارت خارجه نيز گفتگو با طرف هاي چيني و روسي را براي کمک به پيشبرد ديپلماسي ايراني انتخاب کرده است .
روز گذشته و ساعاتي پس از پايان مذاکرات حساس و فشرده ميان ايران و ترکيه در سعدآباد تهران، وزير خارجه کشورمان براي سفري چند ساعته که با رايزني ها و ضيافت ناهار در عمان همراه بود به مسقط پايتخت همسايه شمالي يمن رفت. به گزارش خراسان ظريف دراين ديدار با استقبال از ايفاي نقش ازسوي کشور عمان در قضاياي مهم منطقه اي از جمله مسائل مربوط به بحران يمن، حمايت جمهوري اسلامي ايران از اين نقش و آمادگي کشورمان براي همکاري با عمان در اين راستا را مورد تأکيد قرارداد. وزير امور خارجه کشورمان همچنين ضمن ابراز نگراني از وضعيت انساني در يمن ضرورت شکل گيري گفتگوهاي يمني- يمني و مسئوليت کليه کشور ها جهت تلاش براي بازگشت ثبات و آرامش به آن کشور را يادآور شد. بن علوي نيز با تاکيد بر ضرورت توجه بيشتر به تحولات يمن، گفتگو را راه حل اصلي براي حل و فصل مشکلات آن کشور برشمرد و نسبت به تلاشهاي همه جانبه براي انجام گفتگوهاي منظم و هدفمند جهت بازگشت ثبات به يمن ابراز اميدواري کرد. ظريف بعد از ظهر روز گذشته مسقط را به مقصد اسلام آباد پاکستان ترک کرد و عصر روز گذشته وارد اسلام آباد شد که تا زمان تنظيم اين گزارش خبري از محتواي مذاکرات ظريف با مقام هاي پاکستاني منتشر نشده است.
نخستوزير پاکستان يک روز قبل از ديدار با محمد جواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان اعلام کرده بود که تا قبل از نشستهاي ديپلماتيک از جمله با ايران و ترکيه و مشخص شدن نتيجه، عجلهاي ندارد که براي مشارکت يا عدم مشارکت در حمله عليه يمن تصميم بگيرد. به گزارش فارس «نواز شريف» اعلام کرد که اين کشور قبل از يک دور فعاليتهاي ديپلماتيک با ايران و ترکيه درباره يمن، براي تصميم خود پيرامون مشارکت يا عدم مشارکت در حمله عليه يمن با فرماندهي عربستان عجلهاي ندارد.مجلس پاکستان از 3روز قبل در حال بررسي احتمال مداخله اين کشور در يمن است.
از سوي ديگر مرتضي سرمدي قائم مقام وزارت خارجه نيز روز سه شنبه در جريان ديدارش از الجزاير در نشستي خبري حاضر شد و درمورد آخرين تحولات يمن ، بازگرداندن يک رئيس جمهور را دليل و توجيه مناسبي براي حمله به يک کشور ندانست و گفت: عربستان و همپيمانانش با آغاز تجاوز نظامي به يمن دچار اشتباه راهبردي شدهاند و اين تجاوز بايد متوقف شود. به گزارش فارس فرستاده ويژه رئيس جمهوري اسلامي ايران تصريح کرد: تمام تلاش خود را براي استفاده از ظرفيت تمام کشورهاي دوست به منظور پايان دادن به تجاوز به يمن و پايان دادن به رنج مردم و نشستن تمام احزاب و گروههاي يمني برسر ميز مذاکره به کار ميگيرد و من به منظور ايجاد راهحلي براي آغاز گفتوگوهاي احزاب و گروههاي يمني به الجزاير سفر کردهام. وي افزود : تهران بارها حمايت خود را از گفتوگو بين گروههاي يمني اعلام کرده، ولي براي نتيجه بخش بودن اين گفتوگوها ابتدا بايد تجاوز به يمن و بمباران اين کشور متوقف شود، زيرا مذاکره و گفتوگو در سايه تجاوز و بمباران بي معناست. قائم مقام وزارت خارجه کشورمان در ادامه ديدارهايش روز گذشته به لبنان رفت و به گزارش وبگاه خبري «العهد» ، سرمدي پس از ديدار با رئيس مجلس لبنان گفت: درباره تحولات منطقه به ويژه درباره حمله نظامي به يمن و راههاي برون رفت از بحران يمن گفتوگو کرديم. در همين رابطه فارس به نقل از روزنامه البناء نوشت : منابع مطلع در لبنان گفتند که سفر سرمدي به لبنان پس از سفر او به تونس و الجزاير انجام ميشود؛ سفرهايي که براي تشريح و دستيابي به راهکاري براي بحران يمن و جلب حمايت و ايدههاي طرفهاي ديگر انجام ميشود.البناء به جزئيات بيشتري درباره آنچه طرح ايران ناميد اشاره نکرد اما افزود که سفر «محمد جواد ظريف» وزير خارجه ايران به پاکستان و عُمان نيز در همين راستاست.
همچنين به گزارش خراسان حسين اميرعبداللهيان معاون عربي و آفريقاي وزارت خارجه ايران با باگدانف معاون وزير خارجه روسيه و نماينده رئيس جمهور اين کشور در امور خاورميانه در تماس تلفني تحولات يمن را مورد رايزني و گفت وگو قرار دادند.طرفين ضمن ابراز نگراني از تداوم حملات نظامي گسترده عليه مردم يمن نسبت به پيامدهاي نامطلوب گسترش جنگ بر امنيت و ثبات منطقه هشدار داده و بر ضرورت توقف فوري و بدون شرط حملات و آغاز هرچه سريعتر گفتگوهاي يمني – يمني در مکاني بي طرف تاکيد کردند. همچنين معاون وزير خارجه با فرستاده ويژه دولت چين در امور خاورميانه ديدار و درباره تحولات منطقه تبادل نظر کرد.در اين ديدار «گونگ شيا شننگ» فرستاده ويژه دولت چين، با اشاره به بحرانهاي مکرر منطقه و جنگ يمن بر ضرورت توجه جامعه جهاني به مسائل منطقه و احترام به حق حاکميت کشورها در سرنوشت سياسي ملتهاي منطقه تاکيد کرد.
همچنين پايگاه اطلاع رساني دولت روز گذشته نوشت: حميد ابوطالبي معاون سياسي دفتر رئيس جمهور که نزديکي فکري زيادي نيز با روحاني دارد از شکل گرفتن همکاري هاي سه جانبه ايراني ـ ترکي ـ عربي خبر داد و آن را تامين کننده منافع مسلمانان منطقه به ويژه امنيت و ثبات يمن دانست. ابوطالبي در صفحه شخصي خود در توئيتر نوشت: به دنبال سفرروزگذشته وليعهدعربستان به ترکيه ومذاکرات به عمل آمده، در ديدار روساي جمهورايران وترکيه امنيت منطقه وموضوع يمن شکل ويژه اي داشت.