شفقنا- در چند روز گذشته رسانه های پاکستانی از سفر وزیر امور خارجه ایران به پاکستان در تاریخ 19 فروردین ماه خبر داده بودند. این اولین سفر خارجی محمدجواد ظریف بعد از آغاز عملیات نظامی عربستان و متحدان وی در یمن و برای حل بحران یمن است.
عربستان از زمان آغاز تجاوز به یمن، سعی کرد حضور پاکستان را نیز در میان همراهان خود برای این جنگ عملی کند. طبق اعلام خواجه عاصف، وزير دفاع پاکستان، عربستان سعودی از اين کشور درخواست جنگنده، کشتی جنگی و نيروی نظامی کرده بود. واکنش پاکستان در قبال موضوع یمن با نوعی بلاتکلیفی و یکی به میخ و یکی به نعل زدن همراه بوده است. در عین حال که عاصف پیش از سفر اخیر خود به ریاض گفته است که «در صورتی که خطری تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عربستان را تهدید کند، پاکستان هرگونه اقدام لازم را برای حمایت از عربستان انجام خواهد داد»، وارد حمایت مستقیم و نظامی از این ماجرا نشده است و به نوعی بر راه حل های سیاسی و دیپلماتیک در این مورد تاکید کرده است.
با وجود مخالفت های داخلی و هشدار گروه هایی بر تبعات پیوستن پاکستان به هرگونه ائتلاف نظامی علیه یمن، نخست وزیر پاکستان با تاکید بر اینکه پاکستان همچنان به حمایت از عربستان سعودی متعهد است، اعلام کرده بود که «قرار است نخست وزیر پاکستان با هدف فراهم کردن زمینه حل و فصل بحران در این منطقه و تقویت صلح و ثبات جهان اسلام، با سران کشورهای دوست پاکستان در منطقه تماس برقرار کند.»
دیدار نواز شریف با نخست وزیر ترکیه و موضع گیری مشترک آنها در قبال مسایل یمن در ادامه این سخنان انجام شد. این دو کشور به نوعی موافقت خود با حمله عربستان به یمن و حمایت خود از آن را اعلام کرده اند و هیچگونه انتقادی نسبت به این عملکرد سعودی ها اعلام نداشتند.
با وجود تاکیدات پاکستان مبنی بر اینکه که تاکنون هیچ جنگنده پاکستانی از آسمان این کشور خارج نشده است، اما رسانههای عربی ادعا می کنند که پاکستان نیز در این ائتلاف حضور دارد.
قرار بود در اجلاس مشترک پارلمان پاکستان درباره بحران یمن که در 17 فروردین سال جاری برگزار شد، در مورد بحران یمن و شرکت اسلام آباد در ائتلاف عربستان تصمیم گیری شود که تا امروز همه احزاب سیاسی و مذهبی پاکستان نسبت به پیامدهای خطرناک پیوستن پاکستان به این ائتلاف هشدار داده و ابراز نگرانی کرده اند.
طی این جلسه، درخواست احزاب اپوزیسیون در پارلمان پاکستان از دولت اسلامآباد این بود که نه به عنوان شرکت کننده در اقدام نظامی، بلکه نقش میانجی گری در مورد بحران یمن را ایفا کند. به نظر می رسد سفر ظریف نیز در همین راستا صورت گرفته است. موضع ایران در مورد وقایع یمن از ابتدا محکوم کردن اقدام عربستان در حمله نظامی به این کشور بوده است. در شرایطی که برخی تحلیلگران احتمال تبدیل بحران یمن به جنگی منطقه ای را هشدار می دهند و برخی دیگر معتقدند این اتفاقات آینده خوبی را برای خارومیانه نوید نمی دهد، می توان به این دیدارها و گفت وگوها برای پایان دادن به این بحران امید داشت. چرا که تنها راه برقراری آرامش در خاورمیانه توسل جستن به گفت وگوست و ایران همانطور که با قدرت های جهان به تفاهم رسید می تواند رسیدن به تفاهمی دیپلماتیک با اعراب را در پیش بگیرد.
انتهای پیام