به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، وزیر امور خارجه کشورمان در حالی امروز تهران را به مقصد مسقط ترک کرد که گفته می شود وی برای اطلاع رسانی در مورد بیانیه لوزان به سلطان قابوس راهی عمان شده است.
پیش از این اقدام ظریف، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در تماسی تلفنی سلطان قابوس را در جریان بیانیه لوزان قرار داد.
باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا روز دوشنبه با «سلطان قابوس»، پادشاه عمان درباره جزئیات چارچوب تفاهم به دست آمده در لوزان بین ایران و گروه 1+5 گفتوگو کرد.
بر اساس بیانیهای که کاخ سفید منتشر کرده اوباما در این گفتوگو بر تعهد آمریکا برای همکاری با عمان شریکان منطقهای آمریکا برای حل آنچه «فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه» خوانده شده تأکید کرده است.
از سوی دیگر نیز سفر ظریف به عمان در حال حاضر از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا ظریف این سفر را همزمان کرده با سفر به پاکستان مشخص است که موضوع بحران یمن هم در دیدار وی با سلطان قابوس مورد تاکید قرار خواهد گرفت به این دلیل که کشور عمان تنها عضو شورای همکاری خلیج فارس (GCC) است که تجاوز نظامی عربستان علیه یمن را تایید نکرد و در آن شرکت ندارد.
چرا عمان باید شنونده توضیحات بیانیه باشد؟
سلطان قابوس پادشاه عمان در سال های اخیر همواره با تدبیر خود توانسته مشکلات ساختگی بین ایران و غرب را به حداقل برساند و از این رو همواره از او به عنوان میانجی بین ایران و آمریکا یاد می شود.
در مذاکرات هسته ای نیز مسقط توانست این نقش خود را پررنگتر ایفا کند تا جایی که یک دور از مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه ۱+۵ در عمان و در حضور سلطان قابوس انجام شد.
در همین زمینه، روزنامه اماراتی «گلفنیوز» در گزارشی نوشت دولتهای خلیج فارس دائما با تنش روبهرو هستند اما عُمان موفق شده روابطی بسیار خوب و محکم با تهران برقرار کند.
این روزنامه افزود: دولتهای عربی به فرماندهی عربستان سعودی با ایران بر سر نفوذ بیشتر در خاورمیانه و منطقه خلیج (فارس) رقابت میکنند. علیرغم اینکه احتمال میرفت روابط میان مسقط و تهران، خشم برخی از اعضای شورای همکاری خلیج (فارس) را برانگیزد اما کارشناسان پیشبینی میکنند که مسقط پل مهم میان ایران با دولتهای عربی و غرب شود.
در همین راستا «کریستین کوتس» از اساتید دانشگاه «رایس» در «هیوستون» گفت که با توجه به حساسیتهای سیاسی و مسائل امنیتی منطقهای ، هرگونه بهبود در روابط ابزاری است که میتواند بر سالها بیاعتمادی میان دولتهای خلیج فارس و ایران پایان دهد.
وی تاکید کرد که روابط دوستانه با ایران، فرصتهای اقتصادی خوبی برای دولتهای حاشیه خلیج فارس فراهم میکند.
پایان پیام/
∎