شناسهٔ خبر: 4405066 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

پاکستان، سردرگم در برابر دوراهی مساله یمن

اسلام آباد - ایرنا - درخواست عربستان سعودی از پاکستان برای پیوستن به ائتلاف حمله به یمن که حدود سه هفته پیش از سوی رسانه های رسمی سعودی فاش شد و اسلام آباد نیز به ناچار آن را تایید کرد، اکنون به شدت فکر و ذهن دولتمردان و مقامات عالی پاکستان را به خود مشغول کرده و دولت اسلام آباد را بر سر یک دوراهی بزرگ قرار داده است.

صاحب‌خبر -

دولت پاکستان که در گذشته حمایت های مالی خوبی از عربستان دریافت کرده است، خود را به نوعی مقروض به ریاض می داند و شاید مساله یمن فرصت خوبی برای ادای دین باشد؛ اما از طرف دیگر، خود را در مقابل مخالفت های جدی افکار عمومی، شخصیت ها، احزاب و سرزنش های جهان اسلام می بیند.

طبق اظهارات روز گذشته خواجه محمد آصف وزیر دفاع پاکستان، ریاض از اسلام آباد خواسته است تا هواپیماهای جنگنده و ناوهای خود را برای پیوستن به ائتلاف حمله به یمن، به منطقه اعزام کند.

اکنون گمانه زنی های زیادی در پاکستان درباره اینکه پاسخ نهایی اسلام آباد به درخواست پادشاهی عربستان چه خواهد بود، به راه افتاده است. بعد از انتقادهای فراوان احزاب و شخصیت ها از دولت نواز شریف مبنی بر اینکه چرا دولت بعد از گذشت زمان نسبتا طولانی از مطرح شدن درخواست ریاض، آن را با احزاب و پارلمان در میان نگذاشته و از آنها مشورت نخواسته است، دولت مجبور شد تصمیم گیری درباره این مساله را به پارلمان واگذار کند و مجالس ملی و سنای پاکستان از روز گذشته جلسه مشترکی را با هدف بررسی اعزام نیرو به عربستان و مشارکت در جنگ یمن آغاز کرده اند.

اما برخی گزارش ها حاکی از آن است که دولت و ارتش به عنوان بازیگران اصلی عرصه تصمیم گیری های کلان پاکستان، تصمیم پنهانی خود را درباره مساله یمن گرفته اند و با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از کرسی های پارلمان به حزب حاکم (حزب تشکیل دهند دولت) متعلق است، بنابراین، رای نهایی پارلمان نیز چندان متفاوت از تصمیم پنهانی اتخاذ شده از سوی دولت نخواهد بود.

روزنامه اکسپرس تریبیون پاکستان در شماره امروز خود به نقل از برخی منابع آگاه نوشت دولت اسلام آباد تقریبا تصمیم نهایی خود را برای برآورده کردن درخواست عربستان برای کمک به این کشور در حمله نظامی به یمن گرفته است و ظرف یک هفته آینده این تصمیم را عملی خواهد کرد بنابراین طرح مساله یمن در جلسه مشترک مجلس ملی و سنای پاکستان، تنها حفظ ظاهر قضیه است.

افکار عمومی پاکستان وبسیاری از شخصیت ها و سیاسیون برجسته این کشور خواستار کناره گیری اسلام آباد از مساله یمن هستند و معتقدند ورود پاکستان به این عرصه خطرناک، موجب تشدید مشکلات داخلی فراوان این کشور خواهد شد. ارتش پاکستان بخش عمده ای از نیروهای خود را درگیر مبارزه با تروریسم در این کشور کرده است و عملا توان شرکت در جنگ دیگری را ندارد مگر اینکه از مبارزه با تروریسم در داخل کشور خود صرف نظر کند.

ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان که به نظر می رسد چندان هم نسبت به حرف شنوی از عربستان سعودی و اعزام نیرو به آن کشور بی میل نیست، در تازه ترین اظهارنظر خود درباره مساله یمن اعلام کرده است که پارلمان تصمیم نهایی را در این زمینه خواهد گرفته است. ژنرال شریف که پیش از این بارها تاکید کرده بود که عملیات نظامی ارتش پاکستان علیه شبه نظامیان و تروریست ها دراین کشور تا نابودی کامل آنها ادامه خواهد یافت، روز گذشته برای نخستین بار و بدون مقدمه اعلام کرد که این عملیات موسوم به عملیات ضرب عضب بزودی و با موفقیت به پایان خواهد رسید. شاید او به فکر پایان دادن این عملیات با هدف تجدید قوا برای آغاز عملیاتی دیگر باشد.

دولت و ارتش پاکستان اخیرا به صراحت و بارها اعلام کرده اند که خود را متعهد به حمایت و دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت عربستان می دانند اما تا کنون درباره دخالت در جنگ ضد یمن اعلام موضوع رسمی نکرده اند. افکار عمومی پاکستان معتقدند اگر دولت و ارتش خود را متعهد به حمایت از عربستان سعودی به عنوان یک کشور مسلمان می دانند، یمن نیز یکی از کشورهای مسلمان جهان اسلام است.

اعتزاز احسن یکی از نمایندگان مجلس پاکستان روز گذشته در جلسه رسیدگی به مساله یمن گفت: آیا واقعا هدف پاکستان حمایت از اماکن مقدس در عربستان سعودی یا حمایت از منافع این پادشاهی است؟

ژنرال طلعت مسعود تحلیل ارشد مسایل منطقه و سپهبد بازنشسته ارتش هم به عنوان یکی از مخالفان مشارکت احتمالی پاکستان در ائتلاف حمله به یمن معتقد است که ادعای عربستان سعودی مبنی بر تهدید شدن از سوی یمن کاملا بی اساس است و هیچ تهدید به ویژه از سوی کشوری ضعیف و کوچک مثل یمن، عربستان را تهدید نمی کند لذا پاکستان نیاز به حمایت از تمامیت ارضی و حاکمیت عربستان ندارد.

این روزها، مساله یمن به اصلی ترین موضوع رسانه های پاکستان تبدیل شده است و روزنامه های پرتعداد این کشور با انتشار مقاله ها و سرمقاله های فراوان، به دولت پاکستان توصیه می کنند که با توجه به شرایط کنونی این کشور، منطقه و جهان اسلام، اتخاذ موضوع بی طرفی و تلاش برای کمک به حل صلح آمیز مساله یمن، منطقی ترین موضعی است که اسلام آباد می تواند اتخاذ کند.

اکنون همه در پاکستان منتظرند ببینند چه تصمیمی از سوی پارلمان این کشور درباره مساله یمن گرفته می شود و مساله مهم تر اینکه اگر پارلمان به احتمال ضعیف تصمیمی خلاف میل دولت بگیرد، آیا دولت این کشور طبق آنچه پیش از این اعلام کرده است، به رای نمایندگان پارلمان احترام خواهد گذاشت یا تعهد خود به حمایت از عربستان سعودی را نسبت به تعهد خود به احترام به تصمیم پارلمان، ترجیج خواهد داد؟

آساق*1*272**1723