به گزارش راهبرد معاصر توقف فروش سهام عدالت خبری بود که امروز منتشر شد و پیگیری خبرنکاران حاکی از آن است که با دستور مقام ناظر در بورس فروش سهام عدالت متوقف شد. پس از آزادسازی سهام عدالت و فروش 30 درصد از سهام عدالت توسط سهامداران امروز خبری مبنی بر توقف فروش سهام عدالت منتشر شد که در ادامه جزئیات آن را میخوانیم.
جزئیات توقف فروش سهام عدالت
اگر چه چند هفته از فراهم شدن امکان لغو درخواست فروش سهام عدالت در کارگزاریها میگذرد، اما برخی از کارگزاریها به سهامداران خود پیامکی ارسال کردهاند که با مراجعه به پنل سهام عدالت خود درخواست فروش خود را لغو کنند.
در متن این پیامک آمده است: « مشتری محترم (فروشنده سهام عدالت) با توجه به نوسانات اخیر بازار سرمایه و نظر به اینکه سفارش فروش جنابعالی تا به حال اجرا نشده، میتوانید نسبت به لغو سفارش خود با مراجعه به درگاه کارگزاری اقدام نمایید. بدیهی است در صورت عدم مراجعه، فروش سهام به قیمت روز بنا بر تشخیص کارگزاری منتخب در چهارچوب قوانینومقررات جاری بازار خواهد بود. شرکت سپرده گذارى مرکزى»
از اواخر مرداد ماه عملا فروش سهام عدالت برای کارگزاریها ناممکن شد و بسیاری از سهامداران هنوز پولی دریافت نکردهاند.
تشریح نحوه لغو فروش سهام عدالت
امکان حذف سفارش سهام عدالت بیش از ۱۰ روز است که فراهم شده و سهامدارانی که از طریق بانکها یا کارگزاریها اقدام به فروش سهام خود کرده بودند میتوانند نسبت به حذف آن اقدام کنند. این افراد باید توجه داشته باشند که در صورت عدم مراجعه به درگاههای بانک و کارگزاری، چنانچه سفارش فروش خود را ثبت کرده باشند، سهام عدالت آنها فروش خواهد رفت.
پس از آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت ماه، از مجموع ۴۹ میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت، حدود ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردند. بر این اساس ابتدا امکان فروش ۳۰ درصد و پس از چند ماه سپس امکان فروش ۳۰ درصد دیگر (یعنی مجموعا ۶۰ درصد) از سهام عدالت برای مشمولین این سهام فراهم شد و از آنجایی که این اتفاق در روزهای صعودی بازار سرمایه اتفاق افتاد، برخی سهامداران اقدام به فروش سهام خود کردند.
اتفاقی که باعث شد یا سهام آن ها فروش نرود یا با ارزش کم به فروش برسد. به همین دلیل بنا به درخواست تعداد زیادی از مشمولان سهام عدالت مبنی بر ایجاد حذف سفارش فروش، زیر ساخت های لازم در اختیار بانک ها و شرکت های کارگزاری قرار گرفته است؛ به گونه ای که مشمولان از چهارشنبه ۱۴ آبان ماه میتوانستند درخواست حذف سفارش فروش خود را لحاظ کنند.
بر این اساس، در سامانه های فروش سهام عدالت بانک ها و شرکت های کارگزاری بخش لغو سفارش فروش افزوده شده است تا سهامداران بتوانند از این گزینه نیز استفاده کنند. البته سهامداران باید به این نکته مهم توجه کنند که درخواست حذف سفارش فروش زمانی اجرا خواهد شد که سهام مشمولان درسامانه های سهام عدالت به فروش نرفته باشد.
همچنین در صورت عدم مراجعه سهام داران به درگاه شرکت های کارگزاری و عدم لغو سفارش، سهام آنها بر اساس قیمت های روز بازار به تشخیص کارگزار و در چارچوب قوانین و مقررات به فروش رسیده و وجوه حاصل از آن به حساب مشمولان واریز خواهد شد.
بر این اساس از لحظه درخواست لغو فروش توسط سهام دار تا زمانی که فرد جواب نهایی که پذیرش یا لغو شد را دریافت میکند، حداکثر سه روز کاری زمان میبرد. البته ابتدا سهام دار باید با مراجعه به پنل وضعیت سهام خود را ببینند و چنانچه در وضعیت سهام عدالت که برای فروش گذاشته بودند "در دست بررسی" یا "سفارش باز" بود میتوانند نسبت به لغو فروش اقدام کنند.
فروش سهام عدالت یا نگهداری آن؟
تابستان امسال ارزش سهام عدالت به بالاترین میزان خود رسید، اما این رشد ادامهدار نبود و همزمان با ریزش بورس، ارزش این دارایی با افت محسوسی همراه شد. از اینرو برای دارندگان سهام عدالت این سوال را ایجاد شده که آیا فروش سهام عدالت در مقطع کنونی تصمیم درستی است؟
همانطور که میدانید پرتفوی سهام عدالت شامل سهام 36 شرکت بورسی و 13 شرکت غیربورسی است. دارندگان سهام عدالت میتوانند با مراجعه به سامانه سعدی به نشانی edalat.farabixo.com ارزش روز سهام عدالت خود را مشاهده کنند.
قیمت سهام شرکتهای بورسی براساس عرضه و تقاضا موجود در بازار ممکن است با رشد یا افت قیمت مواجه شوند. با تغییر قیمت سهام این شرکتها، ارزش روز سهام عدالت نیز تغییر مییابد.
به دلیل اینکه ارزش سهام عدالت به تغییرات قیمت سهام 36 شرکت بورسی وابسته است، در زمانی که بورس به دلایلی با افت مواجه میشود، ارزش روز دارایی سهام عدالت نیز کاهش مییابد. بهعنوان مثال در تابستان 99 که بازار سرمایه با رشد قیمتها مواجه شد، قیمت سهام این 36 شرکت نیز افزایش یافت. به همین دلیل نیز ارزش دارایی سهام عدالت افراد نیز رشد قابل ملاحظهای داشت. اما همزمان با افت شاخص و متعاقبا کاهش قیمت سهام این شرکتها در بورس، دارندگان سهام عدالت نیز با کاهش ارزش سهام عدالت خود مواجه شدند.
با توجه ریزش شاخص، بسیاری از دارندگان سهام عدالت بر سر دو راهی نگهداری یا فروش سهام عدالت خود قرار گرفتهاند. این درحالیست که مسئولان و نهادهای فعال در بازار سرمایه نیز نگهداری و حفظ سهام عدالت را به دارندگان آن توصیه میکنند.
کارشناسان معتقدند، سهام عدالت یکی از با ارزشترین انواع سهام موجود در بازار سرمایه است و نوسانات این روزهای بورس طبیعی و البته موقت است. در واقع آنچه هر از چندگاهی از اُفت و صعودها در بازار شاهد هستیم، مربوط به ذات بازار سرمایه است و سهامداران نباید در بلندمدت نگران داراییهایشان باشند.
با آزادسازی سهام عدالت، سهامدارانی که تمایل داشتند مدیریت سهام عدالت خود را شخصاً به عهده بگیرند، میتوانستند با انتخاب گزینه آزادسازی به روش مستقیم در سامانه سهام عدالت، اختیار فروش سهام عدالت خود را به دست آورند و در صورت تمایل اقدام به نگهداری یا فروش آن خود کنند.
با پایان زمان آزادسازی، سهامداران میتوانند از طریق سامانه سعدی کارگزاری فارابی اقدام به فروش یا مشاهده ارزش روز داراییهایشان کنند. در سامانه سعدی ارزش روز دارایی سهامدار قابلرؤیت بوده و درصورتیکه افراد تمایل به فروش بخشی از سهام عدالت خود را داشته باشد، میتوانند با انتخاب گزینه فروش، بخشی از سهام خود را بفروشند.
یکی از مهمترین سوالات دارندگان سهام عدالت این است که آیا بر روی پلتفرمهای آنلاین کارگزاریها مانند سامانه فارابیکسو امکان فروش سهام عدالت وجود دارد یا خیر. در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت فقط بر روی سامانههای ویژهای همانند سامانه فروش سهام عدالت سعدی وجود دارد. بنابراین دارندگان این سهام فعلا نمیتوانند از سامانه فارابیکسو برای فروش سهام عدالت اقدام کنند.
البته این امکان در آینده نزدیک برای دارندگان سهام عدالت میسر میشود و افراد میتوانند سهام عدالت خود را در بخش پرتفوی سامانه فارابیکسو نیز مشاهده کرده و در صورت تمایل اقدام به فروش سهام عدالت از طریق سامانههای آنلاین کارگزاریها همچون سامانه فارابیکسو کنند.
در حال حاضر سهامدارانی که گزینه فروش سهام عدالت را در سامانه سعدی انتخاب میکنند، پس از فروش بخشی از سهام خود، وجه حاصل از فروش را توسط این سامانه دریافت میکنند.
دارندگان سهام عدالت باید توجه داشته باشند که بهدلیل ماهیت نوسانی بازار سرمایه، فروش سهام عدالت در بورس ممکن است زمانبر باشد، بنابراین زمان دقیقی جهت واریز وجوه حاصل از فروش توسط سامانه سعدی را نمیتوان اعلام کرد.
∎