شناسهٔ خبر: 4390533 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

۴ ابهام لاريجاني درباره بيانيه لوزان

عضو شوراي مركزي فراكسيون اصولگرايان رهروان با بيان اينكه ارزيابي كلي لاريجاني از بيانيه لوزان مثبت بوده و آن را عقلايي و در راستاي تصميمات نظام مي‌دانست از چهار نكته وي درباره اين بيانيه خبر داد.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاري مهر، اسماعيل جليلي در خصوص اظهارات لاريجاني در فراكسيون رهروان، گفت: لاريجاني معتقد بود به علت كشمكش‌ها و دعواهايي كه در مدت مذاكرات وجود داشت، كاملاً مشخص شد كه نمي‌توانند در ريز و جزئيات مذاكرات به نتيجه برسند. متوني را آنها پيشنهاد كرده بودند، اما آنقدر اشكالات وجود داشت كه معلوم بود به نتيجه نمي‌رسد؛ لذا به يك بيانيه مطبوعاتي اكتفا كردند. عضو شوراي مركزي فراكسيون رهروان ادامه داد: رئيس مجلس با اعلام اينكه بيانيه لوزان يك توافقنامه نيست اظهار داشت، روي برخي عناصر كليدي توافقاتي به صورت شفاهي انجام شده است، اما اين بدان معنا نيست كه موافقتنامه امضا شده است.
جليلي گفت: لاريجاني معتقد بود با شناسايي اين توافقات مي‌توان بررسي كرد كه آيا در چارچوب منافع ملي بوده است يا خير. البته ممكن است ابهاماتي نيز وجود داشته باشد، زيرا يك موافقتنامه مطبوعاتي آن هم به اين صورت كلي، بدون ابهام نخواهد بود. جليلي با تأكيد بر اينكه رياست مجلس معتقد بود برخي مطالبي كه در فكت شيت گذاشته شده، حتماً مورد توافق نيست، گفت: لاريجاني معتقد بود اظهارات اوباما مبني بر اينكه تحريم‌ها مرحله‌اي برداشته مي‌شود، هم درست و هم غلط است.
وي تصريح كرد: لاريجاني اعلام كرد همه تحريم‌هاي اتحاديه اروپا، امريكا و شوراي امنيت كه جنبه اقتصادي دارد، بايد لغو شود كه طرف مقابل نيز آن را قبول كرده است، اما در بحث مسائل هسته‌اي و اشاعه رفع تحريم‌ها، پلكاني شده است. بدين معنا كه در ابتدا وجود دارد و تعليق شده و بعد از مدتي لغو خواهد شد.
وي با بيان اينكه رياست مجلس معتقد بود فعاليت نطنز در سطح مورد تفاهم مورد تأييد نظام بود، گفت: لاريجاني اعلام كرد غني‌سازي ۱۹۰ هزار سو مربوط به آينده است و نياز امروز نيست. الان كلاً ۱۹ هزار سانتريفيوژ نصب شده داريم كه حدود ۹۰۰۰ سانتريفيوژ كار مي‌كند كه در تفاهم از اين ۹۰۰۰ سانتريفيوژ مقرر شده كه حدود ۶۰۰۰ سانتريفيوژ كار كند كه حدود ۵۰۰۰ سانتريفيوژ در نطنز كار مي‌كند و قرار شده حدود ۱۰۰۰ سانتريفيوژ در فردو فعاليت كند. جليلي ادامه داد: لاريجاني معتقد بود اينكه هزار سانتريفيوژ در فردو بماند و دو زنجيره نيز فعاليت كند، منتها بدون تزريق، حتماً تصميم نظام بوده است؛ يعني مجموعاً به اين نتيجه رسيديم كه در فردو ما امكانات آماده‌اي را داشته باشيم.
عضو شوراي مركزي فراكسيون رهروان با اشاره به بررسي نگهداري انتقال مواد غني شده در بيانيه لوزان، گفت: لاريجاني معتقد بود براي مواد غني‌ شده نيز چند راه‌حل وجود داشت؛ يا بايد اين مواد به قرص تبديل مي‌شد، يا رقيق مي‌شد كه نظام تصميم گرفت و تخلفي از سوي تيم مذاكره‌كننده صورت نگرفته است. وي ادامه داد: لاريجاني اعلام كرد ادامه تحقيقات هسته‌اي تا IR۸ نيز تصميم نظام بوده است، اما ظرايفي در اين خصوص وجود دارد كه بايد توضيحات دوستان شنيده شود.
جليلي گفت: لاريجاني اعلام كرد اين تحقيق و توسعه رويIR۶ و IR۸ تصميم نظام است و بايد ادامه داشته باشد و مخالفتي از سوي غربي‌ها در اين خصوص صورت نگرفته است و توليد آن نيز در آينده به صورت صنعتي صورت خواهد گرفت. وي اظهار داشت: لاريجاني تأكيد كرد اگر تحريم‌ها برداشته نشود، نبايد توافقي صورت گيرد. اگر تحريم‌ها را برندارند، نبايد در هيچ مسئله‌اي عقب‌نشيني كنيم و بايد به فعاليت‌هاي خود ادامه دهيم. جليلي با بيان اينكه لاريجاني اعلام كرد كه حدود ۹۰ درصد تحريم‌ها اقتصادي، بانكي و بيمه‌اي است و تنها هفت الي هشت درصد مربوط به تسليحات و مسائل هسته‌اي است، گفت: البته اين تحريم‌ها متأثر از فعاليت‌هاي هسته‌اي است اما رابطه مستقيم با مواد و دستيابي به دانش هسته‌اي ندارد.
وي ادامه داد: لاريجاني اعلام كرد مسئله مهم در مذاكرات اين است كه شش قطعنامه شوراي امنيت برداشته شود و از ذيل فصل ۷ بيرون بياييم. به علاوه تحريم‌هاي يكجانبه كنگره رئيس‌جمهور امريكا و اتحاديه اروپا برداشته شود. عضو شوراي مركزي فراكسيون رهروان ادامه داد: لاريجاني معتقد بود ابهاماتي نيز وجود دارد كه در چند قسمت است و بايد در مسير بررسي جزئيات رفع شود. يكي از اين ابهامات در خصوص مسئله تحقيق و توسعه است. دوم زمان توليد صنعتي، سوم روند لغو تحريم‌ها؛ اينكه كي ما عمل مي‌كنيم و كي آنها تحريم‌ها را لغو مي‌كنند. ما نمي‌توانيم جلوتر از آنها عمل كنيم.
عضو شوراي مركزي فراكسيون رهروان درباره پذيرش پروتكل الحاقي تصريح كرد: لاريجاني همچنين در خصوص اجراي پروتكل الحاقي نيز گفت، دو بحث وجود دارد يكي اينكه پروتكل الحاقي به صورت قانوني اجرا شود و ما بپذيريم كه اين چارچوب را اجرا كنيم كه بايد به مجلس بيايد و اين معاهده در مجلس تصويب شود اما صورت دوم اين است كه برخي از بندهاي آن به صورت داوطلبانه اجرا شود كه در زمان بنده و آقاي جليلي نيز انجام شد و براي حل برخي مسائل وراي NPT به صورت داوطلبانه اقداماتي را انجام مي‌داديم. الان هم به صورت داوطلبانه است. براي اينكه تحريم‌ها رفع شده و از ذيل بند 7 خارج شويم.

برچسب‌ها: