صاحبخبر - گروه ایران- بجز چهرههایی که معمولا در مخالفت با دستاوردهای دولت موضع میگیرند، مجلس دیروز واکنش مثبت و آرامی را به توافق هستهای داشت. پیش از جلسه دیروز که نخستین جلسه پس از تعطیلات نوروزی و نیز اولین نشست نمایندگان پس از صدور بیانیه مطبوعاتی لوزان بود، بسیاری از ناظران پیشبینی میکردند که جلسه علنی دیروز جلسهای پرتنش باشد و تذکرهای شفاهی فراوانی خطاب به دولت و تیم مذاکرهکننده هستهای ایراد شود اما چنین نشد و بجز رسایی و کوچکزاده که بلافاصله پس از صدور بیانیه واکنش نشان داده و آن را با عهدنامههای سنگین مقایسه کرده بودند، هیچیک از نمایندگان واکنش منفی نشان ندادند و به این ترتیب یکشنبه گذشته مجلس روز آرامی را پشتسر گذاشت.
مانند آنچه انتظار میرفت هیاترییسه مجلس از توافق و تیم مذاکرهکننده هستهای دفاع کرد و آن را قابل تقدیر دانست. ابوترابیفرد که در غیاب لاریجانی نشست صحن را ریاست میکرد، قاطعانه از نتیجه و روند مذاکرات حمایت نمود. همزمان علی لاریجانی که مهمان دوستان خود در فراکسیون رهروان ولایت بود هم ضمن حمایت از ظریف و همکارانش از همکاران خود خواست تا با اطلاعات ناقص درباره مذاکرات و توافق حاصل شده چیزی نگویند. ضلع سوم این مثلث یعنی علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز همان اول صبح به میان خبرنگاران رفت تا حمایت کمیسیون متبوع خود را از عملکرد ظریف و تیمش در لوزان رسانهای نماید با این حال نمایندگان ترجیح دادند تا خود جریان مذاکرات و دستاوردهای لوزان را از زبان ظریف بشنوند و به همین دلیل دیروز ظهر ظریف به بهارستان رفت تا برای اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس داستان لوزان را تعریف کند. قرار است فردا (سهشنبه) نیز وزیر امور خارجه در نشست غیرعلنی غیررسمی مجلس شرکت کند و داستان لوزان را بازگو نماید.
لاریجانی: تیم مذاکره تلاش کرده است
مجلس شورای اسلامی در نخستین روز کاری خود در سال جدید روز آرامی را پشتسر گذاشت. جدای از دستور کار جلسه علنی مجلس، نطقهای اغلب حمایت آمیز میان دستور و تذکرات نمایندگان در خصوص مسایل مختلف از جمله مذاکرات لوزان، دیروز اهالی بهارستان را رقم زد.
کاظم جلالی، رییس فراکسیون رهروان مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران با اشاره به حضور لاریجانی در جلسه صبح دیروز فراکسیون گفت: آقای لاریجانی معتقد بودند پیام مقام معظم رهبری در سال ۹۴ میتواند به عنوان منشور اخوت در نظر گرفته شود و بهتر است مجلس و فراکسیون رهروان این منشور را تدوین کنند زیرا در پیام مقام معظم رهبری رابطه منتقدین و دولت به خوبی تدوین شده بود.
نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی گفت: آقای لاریجانی با اشاره به تامل جدی رهبری بر مساله اقتصاد مبنی بر اینکه اقتصاد میدان جهاد است و کسانی که وارد این میدان میشوند، وارد میدان جهادی شده اند، معتقد بود مجلس باید بهگونهای عمل کند که برخی از حواشی و جار و جنجالها ما را از موضوع اصلی که اقتصاد کشور است، غافل نکند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضعگیری لاریجانی در قبال بیانیه لوزان گفت: آقای لاریجانی معتقد بودند تیم مذاکرهکننده هستهای تلاش بسیاری کردهاند و ما نیاز به اجماع داریم. بسیاری از تصمیمات، تصمیماتی است که در قالب نظام اتخاذ شده، آنچه الان مطرح شده، بیانیه است و از بیانیه نباید انتظار بیشتری داشت، ما در آغاز راه سنگینی هستیم که آن نوشتن توافق است، بنابراین باید تلاش کنیم این توافقنامه در راستای صیانت از حقوق هستهای تدوین شود به همین خاطر آقای لاریجانی معتقد بود نمایندگان مجلس باید ابتدا صحبتهای آقای ظریف و صالحی را بشنوند و بعد موضعگیری کنند زیرا قبل از شنیدن این اظهارات شاید موضعگیریهای نمایندگان دارای نقص باشد.
جلالی خاطرنشان کرد: ما به تیم مذاکرهکننده خود اعتماد داریم و اگر قرار باشد بین حرفهای غربیها و تیم مذاکرهکننده انتخابی داشته باشیم قطعا به اظهارات طرف ایرانی استناد خواهیم کرد.
در همین راستا و به گفته محمدحسین فرهنگی، عضو هیاترییسه مجلس، وزیر امور خارجه و رییس سازمان انرژی اتمی در جلسه غیرعلنی روز سهشنبه حضور پیدا میکنند. فرهنگی در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: ظریف و صالحی سهشنبه هفته جاری ( 18 فروردین) و قبل از شروع جلسه علنی در مجلس حضور پیدا کرده و در این جلسه غیرعلنی در مورد مباحث و جزییات بیانیه لوزان توضیحاتی را ارایه میدهند که این جلسه قطعا مفید خواهد بود.
فراکسیون اصولگرایان ابهام دارد
ابراهیم کارخانه، عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس شورای اسلامی نیز از جلسه صبح یکشنبه فراکسیون اصولگرایان به ریاست غلامعلی حداد عادل برای بررسی بیانیه لوزان خبر داد.
عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان گفت: اعضا معتقد بودند که باید بر توافق نهایی به صورت شفاف منویات مقام معظم رهبری درخصوص فعالیتهای هستهای و تحریمها لحاظ شود.
وی لغو فوری تحریمها را از نکات مهم مورد نظر مقام معظم رهبری خواند و گفت: متاسفانه درخصوص لغو تحریمها اظهارنظرات متفاوتی از سوی وزیر امور خارجه آمریکا و مقامات اروپایی در یک سو و وزیر خارجه از سوی دیگر مطرح شده و این موضوع هنوز برای ما مبهم است.
از طرفی حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت مجلس با انتقاد از اظهارات اوباما و تفاوت محتوای بیانیه کاخ سفید با بیانیه مطبوعاتی لوزان گفت: مجلس نسبت به اظهارات طلبکارانه و باج خواهانه کاخ سفید موضعگیری خواهد کرد.
نقویحسینی ادامه داد: ادعاهای اوباما و محتوای بیانیه کاخ سفید در خصوص مسایل هستهای ایران، دارای مسایلی بود که شائبههای زیادی را ایجاد میکرد از جمله پرداختن به موضوعات غیرهستهای مثل تروریسم، صنعت دفاعی و موشکی ایران و اتهام تهدید امنیتی ایران برای کشورهای منطقه و رژیم صهیونیستی. به همین خاطر فکر میکنیم که تیم مذاکرهکننده باید نسبت مذاکرات با این اظهارات را روشن کرده و شفاف موضعگیری کند.
اجرای پروتکل الحاقی در گرو تصمیم مجلس
علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در مورد چالشهای جدی مذاکرات با 1+5 خاطرنشان کرد: یکی از چالشهای مهم بحث آب سنگین اراک بود که آمریکاییها عنوان میداشتند ما حتما باید آن را حذف کنیم که این مساله طبیعتا برای ما به هیچوجه قابل قبول نبود و در نهایت متخصصان کشور در اینباره موفق شدند نظر جمهوری اسلامی را در مذاکرات اعمال کنند و آنها نیز بپذیرند که با حفظ آب سنگین ما بتوانیم این رآکتورها را با حداقل خروجی پلوتونیم برای مرتفع شدن کار خود جا بیندازیم.
این نماینده مردم در مجلس نهم در مورد اجرای داوطبانه پروتکل الحاقی افزود: به خاطر میآورید که در سال قبل به صورت داوطلبانه دولت پروتکل الحاقی را اجرا کرد. مجلس اعلام کرد که اگر پرونده هستهای از شورای حکام به شورای امنیت سازمان ملل منتقل شود، مجلس دولت را مکلف خواهد کرد که اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
بروجردی همچنین در ادامه یادآور شد: با لغو قطعنامهها علیه ایران در توافق ماه ژوئن پرونده هستهای ایران به حالت عادی بازمیگردد و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی نیز به حالت گذشته خود بازخواهد گشت.
البته اظهار نظرهای مطرحشده در راستای حمایت از دولت، دو مخالف بیچون و چرای دولت یازدهم را هم دربر داشت. رسایی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در سخنانی به انتقاد از تیم مذاکرهکننده و بیانیه لوزان پرداخت که با اعتراض شدید چند تن از نمایندگان روبهرو شد.
حمید رسایی در تذکری شفاهی در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی گفت: به موجب اصل «153» قانون اساسی هرگونه قرارداد که موجب سلطه بیگانه بر منابع طبیعی، اقتصادی، فرهنگ، ارتش و دیگر شئون کشور شود ممنوع است و حتی مجلس چنین حقی را ندارد.
وی در حالی که هنوز توافقی انجام نشده و بیانیه لوزان نتیجه یک تفاهم سیاسی بوده است، مدعی شد: متاسفانه در روزهای اخیر بعد از توافقنامه ژنو، توافقنامهای در سوییس به عقد و امضاء رسیده و مورد موافقت قرار گرفته که این توافقنامه عبور از خطوط قرمز است. توافق اخیر روی کلیات است و جزییات باز مبهم گذاشته شده است.
جالب است که حتی پس از سخنان وزیر امور خارجه در سیمای ملی، حمید رسایی همچنان معتقد است بین متنهای قرائتشده توسط فدریکا موگرینی و ظریف اختلاف وجود دارد.
نماینده مردم تهران در اظهاراتی عجیب و با وجود استقبالهای انجام شده از تیم مذاکرهکننده، مدعی شده که باقی مسوولان نظام این اتفاق را تبریک نگفته و آن را پیروزی نمیدانند.
این عضو کمیسیون اصل «90» مجلس بار دیگر «تفاهم» اخیر را «توافق» خواند و در ادامه ادعا کرد: ما در توافقنامه سوییس از توافقنامه ژنو نیز بیشتر عقبنشینی کردیم. در فردوی قم قرار است فقط هزار ماشین سانتریفوژ و دو آبشار آن باقی بماند و این دو آبشار هم فقط میچرخد یعنی غنیسازی نمیکند و اگر قرار است بچرخد و غنیسازی نکند به چه درد میخورد؟
وی در پایان با بیان اینکه ما کسی را متهم به خیانت نمیکنیم اما متاسفانه منافع سیاسی جلوی چشم بعضیها را گرفته است، ابراز عقیده کرد: متاسفانه دوستان ما به مذاکره معتاد شدهاند و طرف مقابل نیز این را فهمیده و این نقطه اصلی اشکال است.
نکته جالب توجه اینجاست که اظهارات حمید رسایی با مخالفت و اعتراض برخی نمایندگان همراه شد و اینطور به نظر میرسد که اکثریت مجلس نظر دیگری دارند؛ البته از دیگر نکات جلسه دیروز مجلس، همراهی مهدی کوچکزاده با همصدای همیشگیاش حمید رسایی بود. کوچکزاده دیگر نماینده مردم تهران در اعتراض به بیانیه لوزان پلاکاردی را به نشانه واکنش و اعتراض در دست داشت که روی آن اصل «53» قانون اساسی که عینا در اظهارات رسایی نیز بیان شد نوشته شده بود.
جدای از سخنانی که به نقل از علی لاریجانی در خصوص اعتماد کامل به تیم مذاکرهکننده هستهای گفته شد، برخی دیگر از نمایندگان نیز که فرصت نطق پیدا کردند در حمایت از تیم دیپلماسی ایران سخنانی ایراد کردند. جواد هروی، نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی ضمن تشکر از تیم مذاکرهکننده هستهای تاکید کرد: هیچکس حق ندارد به بهانه نگرانی، خوشحالی مردم را به دغدغه تبدیل کند.
جواد هروی در نطق خود با اشاره به نامگذاری سال 94 با عنوان «ملت و دولت، همدلی و همزبانی» ابراز امیدواری کرد این نامگذاری دم مسیحایی بر کالبد خفتهدلان کژاندیش اختلافافکن باشد.
این نماینده مجلس درباره روند مذاکرات گفت: شایسته است تا از تلاشهای هیات هوشیار مذاکرهکننده ایرانی قدردانی کرده و اعلام کنیم که به آنها اعتماد داریم و هیچ نگران عملکرد آنها نبوده و نیستیم، لکن از خدعه و زیادهخواهیهای دولتهای استکباری نگرانیم زیرا دولت آمریکا همچنان غیرقابل اطمینان است اما این امر موجب نمیشود تا در این سطح از مذاکرات توقع بیمورد داشته باشیم.
هروی خاطرنشان کرد: لازم است اتمام حجت شود کسانی که دیروز در تشدید تحریمها علیه ایران نقش جدی داشتند و افرادی که امروز در توافق به ضرر ملت ایران نقش ایفا کنند باید محاکمه شوند تا درس عبرتی شود که به خاطر عقاید شخصی نمیتوان به سهو یا به عمد با سرنوشت یک ملت بازی کرد.
وی در پایان سخنانش به مسایل دیگری همچون تجلیل از مقام معلم، لزوم برخورد شدیدتر با مفاسد اقتصادی و برقراری حق بیمه برای برخی از اقشار از جمله خبرنگاران و راهنمایان گردشگری نیز تاکید کرد.
همچنین نقوی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از حضور ظریف، وزیر امور خارجه، تخت روانچی و قشقاوی در جلسه دیروز کمیسیون امنیت خبر داد. سیدحسین نقویحسینی با اشاره به جلسه دیروز بعدازظهر کمیسیون امنیت گفت: در ابتدای جلسه، بروجردی، رییس کمیسیون توضیحاتی پیرامون اهمیت موضوع مذاکرات و نتایج آن تاکنون ارایه کرد و گفت که کار مهمی انجام شده چرا که ما در مقابل قدرتهای مدعی بودیم.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از رفع برخی ابهامات توسط وزیر امور خارجه خبر داد و تصریح کرد: طبق توضیحات آقای ظریف هیچ تفاوتی بین متن قرائتشده ایشان و خانم موگرینی وجود نداشت و اشکال در ترجمه بود. همچنین آنچه بیان شده یک چارچوب مفهومی است و متن اصلی توافق هنوز نگارش نشده و گام بعدی، نگارش و تدوین توافق است که البته کار بسیار سختی است.
نقوی خاطرنشان کرد: موضوع مورد بحث دیگر فکت شیت آمریکاییها بود که طبق گفته آقای ظریف ابهامات، کذبها و اشکالات زیادی داشت، همچنین توضیحاتی نیز در رابطه با تضمینهایی که ایران داده، ارایه شد و آقای ظریف گفت که ما تا تیرماه مذاکره میکنیم و امیدواریم به توافق برسیم اما قطعیتی وجود ندارد که تا سه ماه آینده توافق شود.
وی همچنین از حضور بیش از 60 نماینده در این جلسه خبر داد و تصریح کرد: پس از توضیحات مقدماتی آقای ظریف، نمایندگان عضو و غیر عضو کمیسیون شامل آقایان آقامحمدی، کوثری، جهانگیرزاده، آصفری، کریمیقدوسی، جلالی، دواتگری، زارعی، نبویان، بذرپاش، احمد توکلی و زاکانی نظرات خود را مطرح کردند ولی از آنجایی که سوالات نمایندگان بسیار زیاد بود ادامه مباحث به جلسه غیرعلنی روز سهشنبه (فردا) موکول شد.
در مجموع این طور به نظر میرسد که اکثریت نمایندگان ملت در بهارستان همچون باقی مسوولان و سران نظام از عملکرد تیم دیپلماسی و نتایج مذاکرات هستهای رضایت داشته و حمایت میکنند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پایان نخستین نشست علنی خود در سال جدید با ادامه بررسی طرح یک فوریتی حمایت از احداث، تجهیز، نوسازی و مدیریت مساجد کشور، مواد «۱۱» تا «۱۴» این طرح را با اصلاحاتی تصویب کردند. همچنین نمایندگان با انتشار بیانیهای حمله عربستان سعودی به یمن را محکوم کرده و از اقدامات شهرداری تهران در بازگرداندن یکهزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی ملی و تبدیل آن به فضای سبز جهت استفاده عموم مردم بلافاصله پس از سخنان مقام معظم رهبری تشکر کردند.∎