در هفته گذشته قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز گوساله و گوسفندی از مرز ۱۴۰ هزار تومان عبور کرد که این موضوع، باعث سهم مصرف این محصول در سبد خانوارهای ایرانی می شود.
روال منطقی و طبیعی این است که با افزایش جمعیت دامی و کاهش تقاضا ما شاهد کاهش قیمتها باشیم، اما عکس این ماجرا رخ داده است. اکنون با وجود مازاد دام، قیمت ها روند صعودی دارد.
اکنون پیکان اتهام به سوی دامداران و دامپروران نشانه رفته است که از عرضه دام زنده با قیمت های پایین خودداری می کنند، اما باید توجه داشت که عوامل دیگری همچون حضور دلالان و واسطه گران در بازار دام زنده و گوشت قرمز و همچنین رشد نرخ دیگر هزینه های تمام شده تولید در این بازار بی تاثیر نیست.
طبق مصوبه دولت باید هر کیلوگرم کنجاله سویا دو هزارو ۷۵۰ تومان، ذرت یک هزار و ۵۰۰ تومان و سبوس گندم یک هزارو ۴۰۰ تومان باید به دست تولیدکنندگان برسد اما دامداران و دامپروران این کالاها را بیش از پنج برابر نرخ مصوب تهیه می کنند.
تولیدکنندگان می گویند با وجود افزایش هزینه های تولید، دیگر سرمایه و نقدینگی ندارند تا بتوانند خوراک دام و هزینه های تولید را که هر روز با یک افزایش نرخ روبروست را تهیه کنند. از سوی دیگر نمی توانند دام را گرسنه نگه دارند و در صورت کمبود خوراک، بهره وری نیز کاهش می یابد که این امر در ضرر و زیان تولیدکنندگان موثر است.
طبق آمارها نیاز سالانه کشور به گوشت قرمز نزدیک یک میلیون تن است که نزدیک ۱۰ درصد آن از محل واردات تامین می شود؛ حال برخی کارشناسان بخش براین باورند که با عبور جمعیت دامی از مرز ۷۰ تا ۷۵ میلیون راس دیگر نیازی به واردات نیست و کشور به سمت خوداتکایی در این مسیر حرکت می کند.
کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت گوشت قرمز طی روزهای اخیر
«علی اصغر ملکی» مدیرعامل اتحادیه گوشت گوسفندی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت اخیر بازار گوشت قرمز گفت: افزایش قیمت نهاده های دامی، تعطیلی ها و کاهش نقل و انتقال دام، هویت دار کردن دام، ازدحام خرید در ابتدای هر ماه و قاچاق دام زنده از غرب کشور در افزایش نرخ گوشت قرمز داخلی و نوسان نرخ در بازار می شود.
وی اضافه کرد: در سه تا چهار روز تعطیلی هفته گذشته در نقل و انتقال دام و کشتار وقفه ایجاد شد، بنابراین خودروها به سمت تهران حرکت نکردند. بر این اساس، کاهش عرضه در افزایش قیمت موثر بود، این درحالیست که قیمت تهران شاخص نرخگذاری کشور است.
وی افزود: همچنین سازمان دامپزشکی کشور برای شناسنامه دار کردن دام زنده و خروج دام از استان ها محدودیت هایی ایجاد کرده است که همه اینها در نقل وانتقال دام به تهران موثر بوده است.
مدیرعامل اتحادیه گوشت گوسفندی اظهارداشت: بنابراین قیمت هر کیلوگرم شقه گوسفندی برای مغازه دار ۱۳۰ هزارتومان شد که این محصول با نرخ ۱۴۰ هزار تا ۱۵۰ هزارتومان به دست مصرف کنندگان می رسید.ملکی تصریح کرد: اما اکنون قیمت هر کیلوگرم شقه برای مغازه دار بین ۱۱۵ تا ۱۱۷ هزارتومان شده که قیمت هر کیلوگرم شقه بدون دنبه در مغازه ها با سود ۱۰ تا ۱۲ درصدی بین ۱۳۱ تا ۱۳۴ هزارتومان بدست مصرف کنندگان می رسد که بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش نرخ را نشان می دهد.
وی افزود: اکنون قیمت دام زنده گوسفندی برحسب کیفیت بین ۵۰ هزار تا ۵۴ هزارتومان است، البته در شهرستان ها اندکی کمتر است.
افزایش نرخ نهاده های دامی عامل اصلی گرانی گوشت
مدیرعامل اتحادیه گوشت گوسفندی با بیان اینکه نهاده های دامی با نرخ های مصوب به دست تولیدکنندگان نمی رسد، گفت: اکنون دامداران و دامپروران هر کیلوگرم کنجاله سویا را با نرخ هایی بیش از ۱۲ هزارو ۵۰۰ تومان، ذرت چهار هزارتومان، جو داخلی در شهرستان ها چهار هزارو ۳۰۰ تومان و یونجه را چهار هزارتومان خریداری می کنند.
موافق صادرات دام زنده نیستیم
این مقام صنفی درباره رشد جمعیت دامی کشور با تاکید براینکه موافق صادرات دام زنده نیستیم، گفت: جمعیت دام زنده فعلی در صورت مدیریت برای کشور کافی است، اما با توجه به ورود به فصل سرما و افزایش تقاضا، محصولات پروتئینی مازاد نداریم.
وی اظهارداشت: اکنون با بخشی از جمعیت دامی با وزن و سن بالا روبرو هستیم که مورد مصرف خانوار به ویژه تهران نیست بنابراین باید برای این نوع دام چاره ای بیندیشیم که البته راه حل این موضوع صادرات دام زنده نیست.
ملکی تصریح کرد: برخی مازاد دام زنده را به منظور ایجاد انگیزه در دولت برای صادرات مطرح می کنند زیرا اکنون قیمت هر کیلوگرم دام زنده گوسفندی در داخل ۵۰ هزار تومان و در خارج از مرزها بیش از ۱۲۰ هزارتومان است.وی براین باوراست که در پی صادرات دام زنده از کشور، باید منتظر واردات دام زنده و گوشت قرمز باشیم بنابراین صادرات در این شرایط به نفع کشور نیست.وی پیشنهاد داد: مازاد دام با وزن و سن بالا در پزنده های بزرگ کشور همچون دانشگاه ها، پادگان ها، خوابگاه ها و زندان ها به مصرف برسانند.
۲۲۳۲۲۳
نظر شما